1099
Aπό την υποδοχή Ερντογάν στον Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 22 Μαρτίου στην Αγκυρα | Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout

Συγχαρητήρια Ρούτε στην Τουρκία ή αλλιώς ο ολλανδός υμνητής του επιτήδειου ουδέτερου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 15:39
Aπό την υποδοχή Ερντογάν στον Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 22 Μαρτίου στην Αγκυρα
|Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout

Συγχαρητήρια Ρούτε στην Τουρκία ή αλλιώς ο ολλανδός υμνητής του επιτήδειου ουδέτερου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 15:39

Ρόλο πρόθυμου υμνητή του «επιτήδειου ουδέτερου» (βλ,. Τουρκία στο Ουκρανικό) ανέλαβε ο ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα μάλιστα που η Αγκυρα επιτίθετο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το κείμενο της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας ( το φιλόδοξο σχέδιο δράσης των «27» για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030), με ευθείες βολές περί καθοδηγούμενου σχεδίου από τις «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» Ελλάδος και Κύπρου!

«Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία και είμαι πολύ ευτυχής που ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη της κυβέρνησης σας για τις προσπάθειές τους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης. Συγχαίρω επίσης την Τουρκία για την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ σχετικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά», έσπευσε να δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της διπλωματικής αβρότητος .

Και  σε ερώτηση που του έγινε, «χρύσωσε και το χάπι» για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που η Τουρκία -αν και μέλος του ΝΑΤΟ- επέλεξε να μην υιοθετήσει, για να το «παίξει» στη συνέχεια ουδέτερος διαμεσολαβητής.

«Θα θέλαμε η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο κ. Ρούτε, «αλλά είμαστε επίσης πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκία διαδραματίζει επί του παρόντος τον διπλωματικό και ηγετικό ρόλο στην ουκρανική κρίση».

«Η Τουρκία», συμπλήρωσε, «έχει τεράστιας σημασίας στρατιωτική και πολιτική θέση για τη Συμμαχία. Είναι επίσης σημαντικός εταίρος για την ΕΕ…».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρίθηκε αμέσως στο ολλανδικό «χαϊδολόγημα», εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία για να ζητήσει εκ νέου να ανοίξουν τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που έχουν «παγώσει» λόγω της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στη χώρα του και των παραβιάσεων των κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την αναβάμθιση της Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ.

Και όλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, όταν η Αγκυρα δεν έκρυψε την οργή της για το περιεχόμενο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων, γίνεται ρητή αναφορά σε «προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά κρατών-μελών της ΕΕ, σε παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου και εργαλειοποίηση της παράτυπης Μετανάστευσης .

Η αναφορά στο κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας

Για την Ανατολική Μεσόγειο, «ως περιοχή και θαλάσσιο χώρο στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών και προκλήσεων.

»Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω διαμεσολάβησης, επίλυσης συγκρούσεων, ανοικοδόμησης θεσμών και επανένταξης όλων των μελών της κοινωνίας.

»Για τον σκοπό αυτό, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους περιφερειακούς εταίρους. Τέλος, εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών κατά των κρατών μελών της ΕΕ και των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και της εργαλειοποίησης της παράτυπης μετανάστευσης, και έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν γρήγορα.

»Η εξασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης, σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονιας, είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας».

Στο κείμενο υπάρχει επίσης αναφορά στην αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των κρατών- μελών:

«Εάν ένα κράτος μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν προς το παρόν υποχρέωση παροχής βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν θίγει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών.

»Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτό θα πρέπει να συνάδουν με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για τα μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το φόρουμ για την εφαρμογή της .

»Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αμοιβαία συνδρομή μας βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην αλληλεγγύη βάσει του άρθρου 222 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μέσω συχνών ασκήσεων».

Σε οργίλη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη Τουρκία φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ως εκ τούτου δεν συμβαδίζει με το διεθνές Δίκαιο», φωτογραφίζοντας έτσι την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με αυτόν τον τρόπο, «η ΕΕ γίνεται μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναλυτικά έχει ως εξής:

«Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο στο οποίο αναφέρεται η χώρα μας φαίνεται να υπαγορεύεται από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

»Το κεφάλαιο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το ίδιο το κεκτημένο της ΕΕ,  ως εκ τούτου είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα.

»Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως “πυξίδα” ούτε μπορεί να ονομαστεί “στρατηγικό”.

»Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα κατευθύνει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, αποτελεί έλλειψη οράματος και είναι ατυχές για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και αντιμετωπίζει τόσο ρηχά μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Η απάντηση στις τουρκικές διαμαρτυρίες ήρθε από ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι’ αυτό και είναι στην Στρατηγική Πυξίδα».

«Προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών.

»Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε ο εν λόγω αξιωματούχος και κατέληξε στην απάντησή του λέγοντας:

«Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι’αυτό είναι στην Πυξίδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...