405
| Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Με «πυρηνική δυστοπία»… απειλεί τις ΗΠΑ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 15:49
|Sputnik/Yulia Zyryanova/Pool via REUTERS

Με «πυρηνική δυστοπία»… απειλεί τις ΗΠΑ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 15:49

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ο ένας μετά τον άλλον, ανώτεροι αξιωματούχοι και άτομα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρονται στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, σε μια επιχείρηση τρομοκρατίας του πλανήτη.

Το έχει κάνει μια και δυο φορές ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, το έκανε τώρα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν –κάποτε «βολικός» μεταβατικός πρόεδρος της Ρωσίας ώστε να παρακάμψει ο Πούτιν το συνταγματικό κώλυμα παραμονής του στο Κρεμλίνο.

Σε δήλωσή του, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός «ξεπερασμένου παιχνιδιού» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

«Σημαίνει πως η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθεί, να περιοριστεί, να κομματιαστεί, να διαιρεθεί και να καταστραφεί», σημείωσε ο 56χρονος Μεντβέντεφ σε μια δήλωση 550 λέξεων.

Οι απόψεις του Μεντβέντεφ, που θεωρείτο κάποτε ένα από τα λιγότερο πολεμοχαρή μέλη του κύκλου του Πούτιν, δίνουν μια ιδέα για το πώς σκέπτονται στο Κρεμλίνο καθώς η Μόσχα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη πως δεν επιθυμούν την κατάρρευση της Ρωσίας και πως τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται τα μέγιστα από μια εύπορη, σταθερή και ανοικτή Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως το Κρεμλίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ την καταστροφή της Ρωσίας, αλλά προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι αν επιτύχει τους ολέθριους σκοπούς της, όπως τους χαρακτήρισε, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυστοπική κρίση που θα κατέληγε σε μια «μεγάλη πυρηνική έκρηξη».

Περιέγραψε επίσης μια εικόνα του κόσμου μετά τον Πούτιν, που θα ακολουθούσε την κατάρρευση της Ρωσίας, με περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η καταστροφή της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη έκτασης, είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασταθή ηγεσία στη Μόσχα «με έναν μέγιστο αριθμό πυρηνικών όπλων που θα σημαδεύουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».

Η κατάρρευση της Ρωσίας, είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πέντε ή έξι χώρες με πυρηνικά όπλα σε όλη την περιοχή της Ευρασίας υπό την ηγεσία «τρελαμένων, φανατικών και ακραίων».

«Είναι αυτή μια δυστοπία ή κάποια τρελή μελλοντολογική πρόβλεψη; Είναι Pulp fiction; Όχι», σημείωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...