728
Ο 18χρονος Πέδρι κατά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου με την ομάδα που τόσο αγαπά ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του | REUTERS/Albert Gea

Ρήτρα 1 δισ. ευρώ για έναν 18χρονο;

Sportscaster Sportscaster 15 Οκτωβρίου 2021, 17:08
Ο 18χρονος Πέδρι κατά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου με την ομάδα που τόσο αγαπά ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του
|REUTERS/Albert Gea

Ρήτρα 1 δισ. ευρώ για έναν 18χρονο;

Sportscaster Sportscaster 15 Οκτωβρίου 2021, 17:08

Τον θεωρούν ως τον «νέο Ινιέστα». Από τις πρώτες, κιόλας, εμφανίσεις του στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή τον συγκρίνουν, διαρκώς, με τον θρυλικό «άσο» της Μπαρτσελόνα. Οπως γράφτηκε στον ιστότοπο του BBC, «ελάχιστοι από τους τινέιτζερς του συλλόγου έχουν ενθουσιάσει το «Καμπ Νου», όσο αυτός ο ταλαντούχος νεαρός από τα Κανάρια Νησιά (Τενερίφη)». Η κατεπείγουσα ανανέωση του συμβολαίου του Πέδρο Γκονθάλεθ Λόπες -περισσότερο γνωστού ως «Πέδρι»- έως το 2026 ήταν αναμενόμενη. Οχι, όμως, και η ρήτρα αποδέσμευσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που προβλέπει η νέα συμφωνία. Το buy-out του… αυθεντικού Ινιέστα ανερχόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Αλλά, τότε, ήμασταν στο 2016. Κανείς δεν είχε τολμήσει, ακόμη, να «αγγίξει» έναν ποδοσφαιριστή με ρήτρα τέτοιου ύψους (το έκανε το 2017 η Παρί Σεν-Ζερμέν, καταβάλλοντας 222 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ). Η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών, που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη χρονιά (του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), είχε κοστίσει… μόλις 110 εκατ. ευρώ. Μόνον ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ρήτρα δισεκατομμυρίου. Μάλλον, γιατί ο πορτογάλος σούπερ-σταρ πρέπει πάντα να ξεχωρίζει, σε όλα. Αλλά και επειδή ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, λατρεύει τις υπερβολές.

Το ποσό είχε φανεί αστείο, όχι, απλώς, υπερβολικό. Σήμερα, όμως, κανείς δεν θα γελάσει. Μετά την «αρπαγή» του Νεϊμάρ οι δύο κορυφαίοι ισπανικοί σύλλογοι -κυρίως αυτοί- άρχισαν να «κλειδώνουν» τα πιο πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία με ποσά αδιανόητα. Στο τελευταίο συμβόλαιο του Μέσι (2017) η Μπαρτσελόνα έβαλε ρήτρα 700 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, στον Αντουάν Γκριεζμάν, 800 εκατ. ευρώ. Η Ρεάλ Μαδρίτης, 850 εκατ. ευρώ στον Νταβίντ Αλάμπα, και ένα δισεκατομμύριο στον Φεντερίκο Βαλβέρδε. Αλλο ένα στον Καρίμ Μπενζεμά. Εδώ και μερικές μέρες έχουν κι άλλο λόγο για να ανησυχούν: την εξαγορά της Νιούκαστλ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, με ενεργητικό 360 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η monopoly του ποδοσφαίρου απέκτησε νέο παίκτη – τον πλουσιότερο ever. Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δείχνει πρόθυμος να ρίξει πολύ χρήμα, ανεβάζοντας τις τιμές στο μεταγραφικό παζάρι ακόμη περισσότερο.

Στην περίπτωση του Πέδρι, το εντυπωσιακό είναι η ηλικία του: γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2002. Σύμφωνα με τη Marca, η ρήτρα εξαγοράς του ανερχόταν, ήδη, στα 400 εκατ. ευρώ, όμως η Μπαρτσελόνα την έκρινε ανεπαρκή και αποφάσισε να την υπερδιπλασιάσει, με αντίστοιχη αύξηση αποδοχών για τον ποδοσφαιριστή. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με τα υπόλοιπα «σούπερ» ταλέντα της: τον Ανσου Φάτι, τον Ρόναλντ Αραούχο και τον Γκάβι.

Ο Πέδρι χαμογελαστός δίπλα στον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα

Η πορεία του Πέδρι είναι ακόμη ένα καλό παράδειγμα της ταχύτητας με την οποία μεταβάλλονται, πλέον, οι αξίες των παικτών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Εγινε επαγγελματίας μόλις το 2019 (στη Λας Πάλμας). Η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έναντι 5 εκατ. ευρώ, και 25 μήνες μετά τον «ασφαλίζει» για ένα δισεκατομμύριο. Με το δίκιο της, αν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις του 18χρονου στην περσινή, παρθενική του σεζόν στη Βαρκελώνη (το 2019-2020 έπαιζε στη Λας Πάλμας ως δανεικός).

Αγωνίστηκε σε 73 ματς – τα περισσότερα που έπαιξε, ποτέ, ένας ποδοσφαιριστής της ηλικίας του: 56 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (στη Λα Λίγκα, στο Κύπελλο Ισπανίας, στο Σούπερ Καπ Ισπανίας και στο Τσάμπιονς Λιγκ), και 17 με την εθνική του ομάδα (Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες, προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, Euro U-21, Nations League). Το πόσο καλά τα κατάφερε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, σήμερα, είναι ο νεαρότερος υποψήφιος για τη «Χρυσή Μπάλα» στα χρονικά του θεσμού.

Ο Ρόναλντ Κούμαν τον εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή – προτού, καν ενηλικιωθεί. Αλλά και ο Μέσι τον είχε ξεχωρίσει. Επειδή, όπως έχει αποκαλύψει ο Λανγκλέ, «σκεφτόταν γρήγορα και ενεργούσε, επίσης, ταχύτατα, όπως εκείνος». Μόλις στη δεύτερη εμφάνισή του με την Μπαρτσελόνα (και πρώτη στο Τσάμπιονς Λιγκ) σκόραρε, εναντίον της Φερεντσβάρος. Και ύστερα έφυγε από το «Καμπ Νου» με ταξί, αφού ήταν πολύ μικρός για να βγάλει δίπλωμα οδήγησης.

Στα 15 του τον είχε εντοπίσει η Ρεάλ, και τον είχε καλέσει στη Μαδρίτη για να τον δοκιμάσει. Μια φοβερή χιονοθύελλα ανέβαλε εκείνο το ραντεβού, το οποίο, τελικώς, δεν έγινε ποτέ. Ηταν γραφτό του, φαίνεται, να καταλήξει στον σύλλογο που όλη του η οικογένεια υποστηρίζει με πάθος. Ο παππούς του υπήρξε ο ιδρυτής του συνδέσμου οπαδών της Μπαρτσελόνα στην Τενερίφη, τον οποίο, πλέον, διοικεί, ο πατέρας του.

Ισως, η ρήτρα να ήταν περιττή. Ο Πέδρι δεν σκοπεύει να αφήσει την αγαπημένη του «Μπάρτσα». Αλλά το ίδιο λέγαμε και για τον Μέσι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...