460
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παρουσία του στον Πύργο | Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ρελάνς Τσίπρα στην παροχολογία της Φώφης για τα τμήματα ΑΕΙ στην Ηλεία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:52
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παρουσία του στον Πύργο
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ρελάνς Τσίπρα στην παροχολογία της Φώφης για τα τμήματα ΑΕΙ στην Ηλεία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:52

Την αρχή έκανε η Φώφη Γεννηματά. Οταν έγινε γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας αποφάσισε, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και των αλλαγών στον χάρτη των ΑΕΙ που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει δύο τμήματα στην Ηλεία (το Μουσειολογίας Πύργου και το Γεωπονικής Αμαλιάδας), η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξεμάνη: «Να μην μείνει η Ηλεία χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα», είπε την περασμένη Παρασκευή σε συνάντησή της με τοπικούς παράγοντες.

Τα αντανακλαστικά της κυρίας Γεννηματά –που στην Ηλεία ξέρει ότι το ΚΙΝΑΛ τα πήγε με 14,79% πολύ καλύτερα από το εθνικό του ποσοστό (8,1%)– ζήλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε να κάνει ρελάνς: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε με τους αιρετούς της Ηλείας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε ο ίδιος στην περιοχή του… δράματος και μάλιστα δεν μίλησε μόνο για τα κλειστά πανεπιστημιακά τμήματα –τα οποία όπως αναμενόταν υποσχέθηκε να ξανανοίξει όταν ξαναγίνει Πρωθυπουργός– αλλά καυτηρίασε και το θέμα του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου.

Σε δηλώσεις του από τον Πύργο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως για εκείνη ο νομός Ηλείας «είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ’ το μόχθο».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει στη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου κατά το 1/3. Φέτος τα παιδιά μας που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ αυτών των παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν», είπε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ήδη να κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα και περιοχές της περιφέρειας να στερούνται του ευεργετήματος παρουσίας σχολών και φοιτητών», για να τονίσει πως «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο, προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία για τα κολλέγια τόσο εκτός της χώρας όσο όμως και εντός». Πρόσθεσε πως «πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι ο νομός Ηλείας και δυο πανεπιστημιακά τμήματα, το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτά προστίθεται και η «παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ν. Ηλείας, όπου παρέλαβε το 2019 συμβάσεις ολοκληρωμένες και εργοτάξια σε λειτουργία για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος και σήμερα είναι στις καλένδες και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε πέντε χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνάντησε καθηγητές από το πανεπιστημιακό τμήμα στον Πύργο και τους έδωσε μια υπόσχεση, όπως δήλωσε, «ότι τα σχέδια αυτά, ακόμα και αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκαιο και κυρίως το όφελος, το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας», όπως είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...