223
Η Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, έρχεται προς τον παρόν δεύτερη | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Τα γκάλοπ δείχνουν τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:15
Η Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, έρχεται προς τον παρόν δεύτερη
| Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Τα γκάλοπ δείχνουν τρικομματική κυβέρνηση στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2021, 17:15

Μακριά από την κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται ένας ενδεχόμενος συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με τους Πράσινους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ενώ ενισχυμένοι εμφανίζονται τελευταία οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώσης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, ο συνασπισμός CDU/CSU προηγείται οριακά με 24% και απώλεια μίας μονάδας, με τους Πράσινους να χάνουν επίσης μία μονάδα και να περιορίζονται στο 23%. Το SPD βρίσκεται στην τρίτη θέση με 17% (+1), ενώ το FDP με 13% ξεπερνά την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD), ενισχυμένο κατά 2 μονάδες. Η AfD παραμένει σταθερή στο 12% και η Αριστερά (Die Linke) χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 6%, οριακά πάνω από το όριο εισόδου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (5%).

Αυτά τα ποσοστά, τέσσερις μήνες πριν από τις κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου προεξοφλούν το τέλος όχι μόνο των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αλλά και των συνασπισμών δύο παρατάξεων, όπως ο Grosse Koalition που έχει την εξουσία στη Γερμανία από το 2013 ως τις μέρες μας.

«Υπάρχουν τρεις δυνατότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο με τρία κόμματα κάθε φορά. Αυτές οι εκλογές (στις 26 Σεπτεμβρίου) θα οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε αλλαγές. Τουλάχιστον ένα από τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU-SPD) θα παραμείνει στην κυβέρνηση, στην οποία θα μπει τουλάχιστον ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφεραν αναλυτές της δημοσκόπησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...