526
| Shutterstock

Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία άρσης της ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 17:37
|Shutterstock

Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία άρσης της ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 17:37

Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών έχει κινήσει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έπειτα από αίτημα των βελγικών δικαστικών Αρχών.

Οπως μετέδωσε τη Δευτέρα η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, τα πρώτα διαδικαστικά βήματα έχουν γίνει και η πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης, προσέθεσε.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της κυρία Μετσόλα.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Ππως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI), προσέθεσε στο ρεπορτάζ του το ΑΜΠΕ.

Κατά το ίδιο τηλεγράφημα: «Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Ολες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή».

Η Ρομπέρτα Μετσόλα ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

La Repubblica: Οι Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο στο στόχαστρο των Βέλγων

Η La Repubblica έγραφε στο φύλλο της Κυριακής ότι «η έρευνα για το Qatargate μπαίνει στην δεύτερη φάση της» καθώς «είναι έτοιμο αίτημα για άρση ασυλίας μερικών ευρωβουλευτών». Το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, η οποία ισχυρίστηκε ότι η δεύτερη αυτή φάση μπορεί να ξεκινούσε από την Δευτέρα, κιόλας, φάνηκε λοιπόν να επιβεβαιώνεται.

Πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν ότι τα αιτήματα αφορούν τους ευρωβουλευτές Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο. Για τον δεύτερο, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος είχε τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι «υποθέτει» πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», κατά την ίδια πηγή.

Τέλος, αναφορικά με τους δυο ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, η ιταλική εφημερίδα έγραψε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία» παρότι «οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...