544
Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Παντσέρι σε φωτογραφία από την περίοδο που ο πρώτος ήταν βοηθός του ευρωβουλευτή | YouTube

Le Soir: «Η Εύα ήξερε για τα λεφτά»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:19
Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Παντσέρι σε φωτογραφία από την περίοδο που ο πρώτος ήταν βοηθός του ευρωβουλευτή
|YouTube

Le Soir: «Η Εύα ήξερε για τα λεφτά»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:19

«Η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου».

Είναι το τελευταίο επιχείρημα του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αμέσως μετά τη σύλληψή του να αναλάβει ο ίδιος αποκλειστικά την ευθύνη για τις βαλίτσες με τα μετρητά του Qatargate και να εμφανίσει ως αμέτοχη την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, εκείνη του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, ισχυριζόμενη -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Le Soir– ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Τζόρτζι και ότι ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι».

«Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…», ανέφερε, ενώ ερωτηθείσα για τις δεσμίδες των μετρητών, είπε ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», υποθέτοντας ότι επρόκειτο για χρήματα με αποδέκτη τη ΜΚΟ του Παντσέρι για ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις).

«Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», εμφανίζεται να λέει η Εύα Καϊλη σύμφωνα με τη Le  Soir, δηλώνοντας εξαπατημένη…

Υπό τον τίτλο  «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας», η βελγική εφημερίδα περιγράφει πώς «δούλευε» το καλοστημένο κύκλωμα lobbying στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Ολα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί,σημερινός υπουργός Εργασίας,) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες», ξεκινά το ρεπορτάζ της η Le Soir.

Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η προέλευση της συμφωνίας με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, ξεκίνησε μετά το 2019, “υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ”, αναφέρει λεπτομερώς ο αποκαλούμενο συχνά και  “φίλος του Μαρόκου” στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν», γράφει η Le Soir.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών «Fight Impunity», διότι «έπρεπε να βρούμε ένα “καθαρό” σύστημα που δεν θα χτυπάει συναγερμό».

Αντίστοιχο (με του Κατάρ) lobbying είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας που είχε «πρόβλημα εικόνας» και «προσέλαβε τον Παντσέρι», αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...