850
| CreativeProtagon

Ενας μαροκινός πράκτορας στην καρδιά του Qatargate

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:01
|CreativeProtagon

Ενας μαροκινός πράκτορας στην καρδιά του Qatargate

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:01

Στον μικρόκοσμο της αντικατασκοπείας οι πληροφορίες τον ήθελαν να περιφέρεται «ύποπτα» γύρω από τις μυστικές υπηρεσίες διάφορων ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια —σε βαθμό που σήμερα να παρουσιάζεται ως ένας εκ των πρωταγωνιστών του Qatargate, του σκανδάλου διαφθοράς που κλονίζει τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποιος; Ενας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, ονόματι Μοχάμεντ Μπελαχρές, με την κωδική ονομασία M118.

«Ο Μπελαχρές φαίνεται πως βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου ιστού, που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε σε έντονες προσπάθειες άσκησης πιέσεων και σε απόπειρες διαφθοράς που στόχευαν ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό», συνοψίζει το Politico.

Παρότι γίνεται λόγος για Qatargate, στο πλαίσιο του οποίου οι βελγική αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 20 κατοικίες και γραφεία, όσο συνεχίζονται οι έρευνες τόσο περισσότερο αναδεικνύεται (και απασχολεί τις Αρχές) ο ρόλος του Ραμπάτ.

Την πολύ πιθανή εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο διαφθοράς έθιξε εμμέσως και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, αναφερόμενος πριν από δέκα ημέρες σε μια χώρα (δίχως να την κατονομάσει) που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις βελγικές Αρχές για πιθανή αθέμιτη εμπλοκή, με το Politico να εξηγεί πως ο βέλγος υπουργός αναφερόταν μάλλον στο Μαρόκο, δεδομένου ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ έχουν ήδη κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου διαμένει μια πολυπληθής κοινότητα Μαροκινών.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του Μαρόκου στο Qatargate είναι πολλά, με το Politico να επικαλείται διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσε ένας χάκερ πριν αρκετά, σχετικά, χρόνια, το 2014 και το 2015, στα οποία ο Αντόνιο Παντσέρι, ο αρχηγός της κλίκας των Ιταλών και εγκέφαλος του δικτύου διαφθοράς εντός του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζεται ως «ένας “στενός” φίλος του Μαρόκου», «ένας σύμμαχος με επιρροή» ο οποίος είναι «ικανός να καταπολεμήσει τον εντεινόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Πλέον, οι βέλγοι εισαγγελείς επιδιώκουν να διαπιστώσουν πόσο στενές ήταν οι σχέσεις του ιταλού πρώην ευρωβουλευτή με το Ραμπάτ. Στο αίτημα των βελγικών αρχών για απέλαση της συζύγου και της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο από την Ιταλία, όπου βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρεται πως οι δυο γυναίκες έλαβαν «δώρα» από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, τον πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία. Επιπροσθέτως, ο Αντόνιο Παντσέρι ασκούσε επί χρόνια και από κοινού με τον μαροκινό διπλωμάτη την προεδρία της κοινής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πλέον, όμως, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο Ατμούν ενεργούσε σύμφωνα με τις διαταγές του Μοχάμεντ Μπελαχρές, τον οποίο αξιωματούχος με γνώση των ερευνών περιέγραψε στη βελγική εφημερίδα Le Soir ως «επικίνδυνο άνδρα». Υπό την επιτήρηση του μαροκινού πράκτορα φέρεται πως ενισχύθηκαν οι δεσμοί του Παντσέρι με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, αφού ο ιταλός πολιτικός δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Ο Μοχάμεντ Μπελαχρές ενδέχεται να διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο και στη διακίνηση των μιζών που κατέληγαν στους διεφθαρμένους των Βρυξελλών και των ημετέρων τους.

Ωστόσο, ο «επικίνδυνος» μαροκινός πράκτορας είναι γνωστός στα κατασκοπευτικά δίκτυα της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια, με διάφορα δημοσιεύματα να τον εμπλέκουν σε υποθέσεις κατασκοπείας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

♦ Διαβάστε: Το Μαρόκο, «les Italiens» και τo Pegasus

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidential, ο πράκτορας του Ραμπάτ πρώτη φορά απασχόλησε τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο ερευνών τους για διείσδυση πρακτόρων σε τεμένη της Ισπανίας, κατάληξη των οποίων ήταν η απέλαση ενός μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία. Ο Μοχάμεντ Μπελαχρές φέρεται πως ήταν υπεύθυνος για τη δράση των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών του Ραμπάτ στα ισπανικά τζαμιά, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που έδρευε στην Ισπανία, με το δίκτυο να εξαρθρώνεται τελικά το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Σύντομα, όμως, ο Μπελαχρές εντοπίστηκε στη Γαλλία, όπου φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε μια υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο του Ορλί, στο Παρίσι. Οπως αποκάλυψε η Libération, ένας μαροκινός πράκτορας ονόματι Μοχάμεντ Μπ. φέρεται να παρέλαβε έως και 200 απόρρητα έγγραφα σχετικά με υπόπτους για τρομοκρατία από έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας ελέγχου και επιτήρησης συνόρων της Γαλλίας.

Ο γάλλος αξιωματούχος, που συνελήφθη το 2017, προσέφερε στον μαροκινό πράκτορα απόρρητες πληροφορίες σχετικά με άτομα που περιλαμβάνονταν σε τρομοκρατικές λίστες, λαμβάνοντας ως αμοιβή διακοπές σε τετράστερο ξενοδοχείο του Μαρόκου. Αλλά οι γαλλικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Μπελαχρές, ο οποίος απλά εξαφανίστηκε. Πάντως, γάλλος αξιωματούχος με γνώση των σχετικών ερευνών σημείωσε πως εκείνη την περίοδο ο μαροκινός πράκτορας συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, προσφέροντας πληροφορίες χρήσιμες για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και μάλλον για αυτόν τον λόγο κατάφερε να διαφύγει σχεδόν ανενόχλητος.

Γνώστες του τρόπου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών εξήγησαν στο Politico ότι μαροκινοί πράκτορες ενδέχεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως πληροφοριοδότες σε υπηρεσίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, συντονίζοντας συγχρόνως επιχειρήσεις άσκησης επιρροής στις ίδιες χώρες. Για αυτόν τον λόγο ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν ενίοτε τα στραβά μάτια όσον αφορά επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως απόπειρες ανάμειξης.

Πέντε χρονιά μετά την περιπέτειά του στη Γαλλία, ο Μοχάμεντ Μπελαχρές, πράκτορας Μ118, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, εγείροντας ερωτήματα όσον αφορά τις συνεχιζόμενες επαφές του με τα κατασκοπευτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...