730
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί βρέθηκε στα μπροστινά έδρανα του Συνεδρίου, παρά την εις βάρος του καταγγελία από την πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι | CreativeProtagon

Πώς το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Κίνας σκότωσε… το #MeToo

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 10:31
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί βρέθηκε στα μπροστινά έδρανα του Συνεδρίου, παρά την εις βάρος του καταγγελία από την πρωταθλήτρια του τένις Πενγκ Σουάι
|CreativeProtagon

Πώς το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Κίνας σκότωσε… το #MeToo

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 10:31

Το τέλος του διστακτικού MeToo της Κίνας φάνηκε να σηματοδότησαν η επανεμφάνιση του Ζανγκ Γκαολί, του ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της πρωταθλήτριας του τένις Πενγκ Σουάι, και η αποχώρηση της τελευταίας γυναίκας από το Πολιτικό Γραφείο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο 75χρονος Ζανγκ, κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη χώρα, διακρινόταν να κάθεται ανέκφραστος στην πρώτη σειρά του προεδρείου στο συνέδριο του ΚΚ Κίνας, κατά το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την εξουσία του, την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του συνταξιοδοτηθείσας πολιτικού από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η 36χρονη τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση. Οι ισχυρισμοί της αυτοί λογοκρίθηκαν, ενώ η ίδια εξαφανίστηκε τρεις εβδομάδες αργότερα, για να επανεμφανισθεί για λίγο τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, προκειμένου να αποσείσει την καταγγελία της.

Αυτή η προσεκτικά σκηνοθετημένη συνέντευξή της ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια του Πεκίνου να αποκρούσει τη διεθνή κριτική. Η εξέχουσα θέση του Ζανγκ στο συνέδριο δείχνει, πάντως, ότι ο ίδιος δεν επηρεάστηκε, έγραψαν οι Times.

Το γεγονός αυτό, όπως και η εγκατάλειψη της πρακτικής του κόμματος να διορίζει τουλάχιστον μία γυναίκας στο 24μελές Πολιτικό Γραφείο του, όπως κάνει εδώ και δύο δεκαετίες, επέτειναν τις ανησυχίες για την ανισότητα των φύλων και τροφοδότησαν τους φόβους ότι η –αποκλειστικά– ανδρική ηγεσία θα είναι εχθρική προς τα δικαιώματα των γυναικών.

Η 72χρονη Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα στο τελευταίο Πολιτικό Γραφείο –κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος–, αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον Μάρτιο, καθώς συνταξιοδοτείται. Ανακοινώθηκε ότι και η νέα Μόνιμη Επιτροπή –το ανώτερο, ολιγομελές όργανο, όπου συμμετέχουν τα κουρυφαία στελέχη– αποτελείται από επτά μέλη, όλοι άνδρες.

Το προηγούμενο διάστημα, το κίνημα MeToo είχε δώσει τους δικούς του αγώνες στην Κίνα, μια χώρα με βαθιά ριζωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών.

Η Μίνγκλου Τσε, ερευνήτρια επί ζητημάτων φύλου και πολιτικής στο Κέντρο Σπουδών Κίνας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι «στο ανώτατο επίπεδο χάθηκε ο όποιος μικρός χώρος υπήρχε προκειμένου να ασκούν εξουσία γυναίκες». «Δεν εκπλήσσομαι», συμπλήρωσε σε δηλώσεις της στη South China Morning Post, καθώς «(το Πολιτικό Γραφείο) ήταν και παραμένει ένας ανδρικός, ένας πατριαρχικός θεσμός».

Πράγματι, καμία Κινέζα δεν κατάφερε ποτέ να φθάσει παραπάνω από το Πολιτικό Γραφείο, δηλαδή να λάβει μια θέση στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου ή να γίνει αρχηγός του ΚΚ Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο Μάο Τσε Τουνγκ ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες «κρατούν τον μισό ουρανό», σημείωσε η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στο Πεκίνο Ντίντι Τανγκ.

Στις δηλώσεις του στο 20ό συνέδριο του κόμματος, ο κινέζος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η ισότητα των φύλων θα αποτελέσει βασικό άξονα της πολιτικής του. Επίσης, μια εθνική έκθεση για την κοινωνική θέση των γυναικών, που κυκλοφόρησε το 2021, υποσχέθηκε «περαιτέρω βελτιστοποίηση της ισότητας των φύλων και του κοινωνικού περιβάλλοντος για τη συνολική ανάπτυξη των γυναικών».

«Η αναγνώριση της ίσης κοινωνικής θέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι περισσότερες γυναίκες «ψήφιζαν σοβαρά» στις τοπικές εκλογές τα τελευταία δέκα χρόνια. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών εξέφρασαν την προθυμία τους να είναι υποψήφιες στις τοπικές εκλογές, προσέθεσε η εν λόγω αναφορά.

Ωστόσο, οι πιθανότητες ανέλιξης γυναικών στην κινεζική κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ τους. Οι γυναίκες μέλη του κόμματος ανέρχονταν σε 28 εκατ., αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 30% των μελών, και ο αριθμός τους μειώνεται γοργά στα ανώτερα κλιμάκια της δομής του.

Από τους 2.296 αντιπροσώπους του κόμματος στο 20ό συνέδριο, οι 619, ή το 27%, ήταν γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί διαφημίστηκαν ως προοδευτική εξέλιξη, βέβαια, καθώς στο προηγούμενο συνέδριο οι γυναίκες που έλαβαν μέρος αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το ¼ των συμμετεχόντων, επισήμαναν οι Times.

Στην κεντρική επιτροπή των 205 μελών, πάλι, το ποσοστό των γυναικών συρρικνώθηκε στο 5%, με τις συμμετέχουσες να είναι μόλις 11. «Πρόκειται για σεξισμό», τόνισε ο ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Βίκτορ Σιχ, μιλώντας σε μια ομάδα ανταποκριτών που εργάζονται στην Κίνα.

«Νομίζω πως το πρόβλημα είναι ότι σε κάθε επίπεδο οι γυναίκες περιθωριοποιούνται σε αυτές τις θέσεις, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ιδιαίτερη κινητικότητα προς τα επάνω. Απλά φθάνεις σε ένα ταβάνι επειδή δεν είχες ποτέ (ούτε) νωρίτερα μια σοβαρή θέση. Επομένως, πιστεύω ότι οι γυναίκες παραμελούνται και η ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις χαμηλότερες προτεραιότητες της κινεζικής κυβέρνησης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...