550
Ο Τζο Μπάιντεν ενώ κάνει τον περασμένο Μάρτιο τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό | REUTERS/Kevin Lamarque

Πώς μολύνθηκε ο Μπάιντεν μετά από τέσσερις δόσεις εμβολίου;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 14:43
Ο Τζο Μπάιντεν ενώ κάνει τον περασμένο Μάρτιο τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό
|REUTERS/Kevin Lamarque

Πώς μολύνθηκε ο Μπάιντεν μετά από τέσσερις δόσεις εμβολίου;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 14:43

Η μόλυνση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από κορονοϊό είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι τα εμβόλια, όσο ισχυρά και αν είναι στην πρόληψη της βαριάς νόσησης, απέχουν πολύ από τις αλεξίσφαιρες ασπίδες που κάποτε ήλπιζαν οι επιστήμονες ότι θα δημιουργήσουν.

Αλλωστε η έγκριση που έχουν λάβει όλα τα εμβόλια του κορονοϊού, δεν αφορά τη μετάδοση, αλλά την πρόληψη από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εμβολιασμένος με τέσσερις δόσεις, τις δύο πρώτες που ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό σχήμα και δύο ενισχυτικές. Την τέταρτη και τελευταία δόση, την είχε κάνει στις 30 Μαρτίου.

Οπως έχουν δείξει και οι κλινικές μελέτες, γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ), οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν ένα ισχυρό παράγοντα για την πρόληψη από τη βαριά νόσηση. Και πράγματι, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μόνο ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος (εδώ).

Βέβαια, μπορεί τα εμβόλια να είναι βέβαιο ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όμως οι γιατροί του προέδρου δεν τους έδωσαν ψήφο απόλυτης εμπιστοσύνης και έτσι του χορήγησαν προληπτικά και αντιική αγωγή.

Αυτό συνέβη διότι ακόμα και οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ελάχιστη άμυνα από τη λοίμωξη που προκαλούν οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του κορονοϊού, δηλαδή οι υπομεταλλάξεις 4 και 5 της Ομικρον.

Επίσης, η προστασία που προσφέρουν, μειώνεται απότομα και γρήγορα. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, η τέταρτη δόση που είχε κάνει πριν από περίπου τέσσερις μήνες, είναι πιθανό να είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δράσης της.

Στις αρχές της πανδημίας, αρκετοί ήταν οι επιστήμονες που πίστευαν ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν όχι απλώς να είναι προφυλακτικά στη βαριά νόσηση, αλλά ότι θα μείωναν αρκετά και τα επίπεδα μεταδοτικότητας, κάτι που σημαίνει ότι θα υπήρχαν πολύ λιγότερα κρούσματα. Κάτι που όντως ίσχυε, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 που επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα.

Από εκεί και πέρα, η επικράτηση της Ομικρον και των υποπαραλλαγών της, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, καθώς η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους του κορονοϊού δεν επηρεάζεται από τα εμβόλια.

Μάλιστα, η πρώτη υποπαραλλαγή της Ομικρον, η Ομικρον 1, ήταν ικανή να προκαλέσει λοίμωξη ακόμη και σε κάποιον που είχε κάνει μόλις πριν από δύο εβδομάδες την ενισχυτική του δόση, δηλαδή όταν τα αντισώματά του είχαν ήδη κορυφωθεί.

Οπως φαίνεται από την εξελικτική πορεία του κορονοϊού, κάθε μετάλλαξή του θα έχει ακόμα περισσότερες ιδιότητες να παρακάμπτει την υπάρχουσα ανοσία, είτε είναι από νόσηση, είτε από εμβολιασμό.

Η Ομικρον 5 (ΒΑ.5) που επικρατεί πλέον στις ΗΠΑ και προκαλεί 130.000 κρούσματα κάθε μέρα, αντιστέκετai σθεναρά σε προηγούμενη νόσηση και εμβολιασμό, και μάλιστα πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Κατάρ.

Δεδομένου του πόσο έχει αλλάξει ο ιός μέσα σε δυόμιση χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης το φθινόπωρο και με τα νέα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν, σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, είχε ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους στις νεότερες παραλλαγές, δηλαδή τις Ομικρον 4 και 5. Κάτι που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει η Moderna ότι το κάνει (εδώ).

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στα χέρια μας εγκαίρως, ώστε να αποτρέψουν ένα νέο πανδημικό κύμα και βέβαια, αν ο κορονοϊός θα προλάβει να εξελιχθεί για ακόμη μία φορά, πέρα από την εμβέλειά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...