355
Μέχρι στιγμής ελαφρά περνάει τον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Jonathan Ernst

Με Covid-19 ο Μπάιντεν: «κομμένος», συναχωμένος και με ξερόβηχα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 19:07
Μέχρι στιγμής ελαφρά περνάει τον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Με Covid-19 ο Μπάιντεν: «κομμένος», συναχωμένος και με ξερόβηχα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2022, 19:07

Ο Τζο Μπάιντεν κόλλησε τον κορονοϊό. Παράλληλα με την έγνοια για την υγεία του αμερικανού προέδρου, στις ΗΠΑ εγείρονται και ανησυχίες ότι η νόσος Covid-19 παραμένει απειλή για τη χώρα, άρα η πανδημία δεν πέρασε. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέγνωσε δήλωση που ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «βρέθηκε θετικός στην Covid-19». Η ίδια ανακοίνωση πληροφόρησε τους Αμερικανούς ότι «ο πρόεδρος είναι πλήρως εμβολιασμένος» και μάλιστα «έλαβε επιπλέον και δύο ενισχυτικές δόσεις». Ετσι «εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα».

Ο πρόεδρος λαμβάνει αντιιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας της νόσου. Θα απομονωθεί στον Λευκό Οίκο αλλά «θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως όλα τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Ο γιατρός του προέδρου εγγράφως περιέγραψε τα συμπτώματα: έχει κομμάρες, καταρροή και ξερόβηχα. Ο γιατρός είπε ότι είναι βέβαιος ότι ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί θετικά στη συνέχεια, καθώς είναι πλήρως και επιπλέον εμβολιασμένος.

Ο Μπάιντεν θα πετούσε μέχρι την Πενσιλβάνια για να μιλήσει σχετικά με την ένοπλη βία και στη συνέχεια θα περνούσε το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του. Αυτά τα ταξίδια ματαιώθηκαν. Η σύζυγος του, η Πρώτη Κυρία Τζιλ, βρέθηκε αρνητική.

Το θετικό τεστ του προέδρου ήρθε εν μέσω καταιγισμού κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς οι ΗΠΑ παλεύουν με νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον για τις οποίες οι γιατροί λένε ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και διαπερνούν το τείχος του εμβολιασμού. Στο Κογκρέσο είναι αρκετοί οι θετικοί. Λόγου χάρη ο Μπένι Τόμπσον, ο πρόεδρος της επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι βρέθηκε θετικός, όμως υπήρξαν και παλαιότερα κρούσματα.

Τον Μάιο, ο Ξαβιέ Μπετσέρα, υπουργός Υγείας, βρέθηκε θετικός, ενώ είχε νοσήσει και η κόρη του Μπάιντεν, Ασλεϊ Μπάιντεν. Κανένα από τα δύο αυτά περιστατικά δεν θεωρήθηκε στενή επαφή του προέδρου. Επίσης, μέλη του στενού κύκλου του Μπάιντεν έχουν βγει θετικά τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Ακόμη και όταν αξιωματούχοι της διοίκησης και βουλευτές ανέφεραν λοιμώξεις, ο πρόεδρος συνέχιζε να ταξιδεύει και να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις, τηρώντας τις υγειονομικές οδηγίες.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου για θετικά κρούσματα Covid, ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να εργάζεται απομονωμένος έως ότου βγει αρνητικός. Και τότε θα ασκήσει τα καθήκοντά τους κατά τα συνήθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...