460
Ανδρόγυνο χρησιμοποιεί τηλεσκόπιο για να δει τη Μεγάλη Συζυγία στο Μεξικό | REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Πώς είδε η ανθρωπότητα τη Μεγάλη Συζυγία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:00
Ανδρόγυνο χρησιμοποιεί τηλεσκόπιο για να δει τη Μεγάλη Συζυγία στο Μεξικό
|REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Πώς είδε η ανθρωπότητα τη Μεγάλη Συζυγία

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 13:00

Το βράδυ της Δευτέρας στον ουράνιο θόλο της Γης έκανε την εμφάνισή του ένα κοσμικό φαινόμενο που έπρεπε να περάσουν οκτώ αιώνες για να είναι ορατό με γυμνό μάτι από τον πλανήτη μας. Λίγη ώρα μετά τη δύση του Ηλίου, ο Δίας και Κρόνος ολοκλήρωσαν μια τροχιακή κίνηση που τους έφερε σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και σε θέση τέτοια από τη Γη να φαίνονται με γυμνό μάτι ως ένα κοσμικό σώμα.

Οποιοι παρατήρησαν το φαινόμενο με κιάλια, κάμερες ή τηλεσκόπια μπορούσαν να διακρίνουν τους δύο πλανήτες αλλά και ορισμένους δορυφόρους τους. Ηταν μια μοναδική ευκαιρία για να παρατηρήσει κάποιος το φαινόμενο, αφού η επόμενη φορά που θα είναι ορατό με ανάλογο τρόπο θα είναι σε 60 χρόνια.

Κρόνος και Δίας όπως έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Κατμαντού του Νεπάλ  (REUTERS/Navesh Chitrakar)

H Μεγάλη Συζυγία όπως την είδαν οι κάτοικοι της πόλης Linea de la Concepcion στην επαρχία Καντίθ της Νοτίου Ισπανίας (REUTERS/Jon Nazca)

Ενα ακόμη πλάνο του φαινομένου όπως ήταν ορατό στο Εθνικό Πάρκο Shenandoah στην Βιρτζίνια (NASA/Bill Ingalls)

Μια από τις εικόνες στις οποίες Δίας και Κρόνος διακρίνονται καθαρά τραβήχτηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Βόρεια Καρολίνα στις ΗΠΑ (NASA/Bill Ingalls)

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, στον ουρανό της Ουάσινγκτον εμφανίζονται η Σελήνη (αριστερά), ο Δίας (πάνω δεξιά) και ο Κρόνος (δεξιά κάτω) καθώς το φαινόμενο εξελισσόταν στο τελευταίο στάδιο της τροχιακής τους κίνησης, που τους έφερε τελικά το βράδυ της Δευτέρας σε ευθυγράμμιση και με γυμνό μάτι φαίνονταν ως ένα λαμπρό αστέρι (NASA/Joel Kowsky)

Η Σελήνη (αριστερά), ο Δίας (πάνω δεξιά) και ο Κρόνος (δεξιά κάτω) όπως εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Συζυγίας πάνω από το Μνημείο του Ουάσινγκτον, τον οβελίσκο που κατασκευάστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα προς τιμήν του πρώτου προέδρου της χώρας (NASA/Bill Ingalls)

Την παραλία Cardiff State Beach στην Καλιφόρνια επέλεξαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής για να παρατηρήσουν το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου την ευθυγράμμιση Δία και Κρόνου. Κάποιοι μάλιστα επέλεξαν να σταθούν κοντά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο (REUTERS/Mike Blake )

Οι κάτοικοι του Χιούστον στο Τέξας αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας να πάνε οικογενειακώς να παρατηρήσουν το σπάνιο φαινόμενο. Ισως ο μικρός που το βλέπει μαζί με τον πατέρα του να κάνει το ίδιο με το δικό του παιδί (ή εγγόνι) όταν σε 60 χρόνια το φαινόμενο θα είναι και πάλι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη (REUTERS/Callaghan O’Hare)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...