832
O πρόεδρος της ΝΔ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης προς εκνευρισμένο Κουρουμπλή: «Παραιτήσου»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 12:25
O πρόεδρος της ΝΔ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕNEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης προς εκνευρισμένο Κουρουμπλή: «Παραιτήσου»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 12:25

«Κόκκινο» χτύπησε η αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τη ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν  στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη (μη) αντίδραση το κρατικού μηχανισμού, ζητώντας εκ νέου την παραίτησή του.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε γιατί δόθηκαν δύο παρατάσεις για το αξιόπλοο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά και τι έγινε τις κρίσιμες ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστό το ναυάγιο μέχρι την κινητοποίηση των υπηρεσιών. Με αφορμή μάλιστα τον ισχυρισμό, νωρίτερα, του υπουργού ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν πρωτοφανής, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ, Κουρουμπλή ότι ψεύδεται και επιμένει να  λέει ανακρίβειες.

«Υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Τρεις ημέρες τι κάνατε… τι είχατε να κάνετε πιο σημαντικό στη βρετανική πρωτεύουσα;», ρώτησε τον υπουργό ο κ. Μητσοτάκης (καθώς όπως είναι γνωστό, την ημέρα του ναυαγίου ο κ. Κουρουμπλής βρισκόταν στο Λονδίνο) καταλογίζοντάς του ανεπίτρεπτη ολιγωρία.

«Είτε είπατε ψέμματα στο κοινοβούλιο, είτε δεν ξέρετε τι  λέτε. Καθυστερήσατε τέσσερις ημέρες να ενημερώσετε και να ζητήσετε τη συνδρομή του ΕΜSΑ (European Maritime Safety Agency)… Στις 9 Σεπτεμβρίου έγινε το ναυάγιο και στις 14 ζητήθηκε η κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού απορρύπανσης», επεσήμανε σε ιδιαίτερα υψηλούς  τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού.

«Λέτε ψέμματα, είστε αδιάβαστος», φώναζε εκνευρισμένος ο κ. Κουρουμπλής από τα κυβερνητικά έδρανα -και χωρίς να έχει τον λόγο. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τον κάλεσε, αν έχει στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια, να παραιτηθεί.

«Κάποιος λέει ψέματα, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!», τόνισε με αυστηρό τόνο στον υπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ και ακολούθησε άγρια κόντρα μεταξύ τους:

Κουρουμπλής: «Εσείς λέτε ψέματα».
Μητσοτάκης: «Ψεύδεστε κύριε υπουργέ».
Κουρουμπλής: «Μητσοτακέικο ψέμα»…
Μητσοτάκης: «Μαζευτείτε κύριε υπουργέ»
Κουρουμπλής: «Δεν σας φοβάμαι».
Μητσοτάκης: «Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σα δε ντρέπεστε. Έπρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί».
Κουρουμπλής: «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ!»

«Δεν ντρέπεστε λίγο, κυκλοφορείτε με τέτοιο θράσος και είστε υπεύθυνος για όλα αυτά που έχουν γίνει και μου υψώνετε και τη φωνή σας, θα απαντήσετε, είστε υπόλογος», είπε σε οξύτατο τόνο o κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον υπουργό.

241473
Η τριάδα της κυβέρνησης: Σωκράτης Φάμελλος από το υπ. Περιβάλλοντος και Νεκτάριος Σαντορινιός και Παναγιώτης Κουρουμπλής από το Ναυτιλίας

«Έκανα την Πέμπτη επιθεώρηση και είδα πανικόβλητους δημάρχους που όλοι έλεγαν ότι δεν έχουν ενημέρωση και συντονισμό. Πότε φτιάχτηκε το συντονιστικό;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε στην διεθνή σύμβαση για την αποζημίωση από την ρύπανση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποζημιωθεί η Ελλάδα.

«Πάλι δεν είστε ενημερωμένος» του απάντησε ο κ. Κουρουμπλής.

«Ψεύδεστε για το πότε ζητήσατε την υποστήριξη του EMSA. Ο EMSA λέει ότι την ζητήσατε στις 13 Σεπτεμβρίου και εφόσον αυτό ισχύει πρέπει να παραιτηθείτε», φώναξε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και αύριο θα πάει στο Λονδίνο ο γραμματέας του υπουργείου» τον ενημέρωσε ο υπουργός, για να συμπληρώσει:

«Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τους ανθρώπους του να το διερευνήσουν ότι το πλοίο της EMSA ήταν σε αποστολή. Το απόγευμα της Τρίτης έφτασε στον Πειραιά να ξεφορτώσει. Η επίσημη ενημέρωση έγινε Τρίτη βράδυ – Τετάρτη πρωί. Ήταν σε αποστολή».

«Άρα λέει ψέματα ο EMSA. Δεν σας ρώτησα αυτό αλλά πότε ζητήσατε την βοήθεια», φώναξε ο Κ. Μητσοτάκης από το έδρανό του.

«Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του EMSA και όταν τελείωσε την αποστολή στείλαμε επίσημο αίτημα»,ανταπάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο κ. Κουρουμπλής είπε πως θα απαντήσει στα ερωτήματα του κ. Μητσοτάκη παραβλέποντας τα προσωπικά  ζητήματα που έβαλε κατά την τοποθέτησή του. «Δεν σας ενημέρωσαν σωστά, ακούστε την απάντησή μου και στο τέλος της ημέρας θα κριθούμε» του είπε χωρίς ωστόσο να  πείθει επί της ουσίας στον πρόεδρο της  ΝΔ.

Για τον έλεγχο του πλοίου ο υπουργός επεσήμανε ότι «ήταν μία συνήθης πρακτική όλα αυτά τα χρόνια. Το υπουργείο το καλοκαίρι έδωσε 3 παρατάσεις και ο Ελληνικός Νηογνώμονας έδωσε 19. Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να καταργήσουμε τη σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το μόνο υπουργείο η πολιτική ηγεσία του οποίου δεν έχει την ευθύνη». Η αποστροφή Κουρουμπλή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιάννη Μανιάτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο οποίος τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στο Λιμενικό, δηλαδή στους υφισταμένους του.

«Να έχετε προσωπικό, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό γιατί δεν σας βοηθά. Την ευθύνη του γενικού και των τοπικών σχεδίων δεν την έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι το μόνο υπουργείο που δεν έχει την ευθύνη η ηγεσία του», κατέληξε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η… σύμβουλος από το… Μάπετ Σόου

Τη σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Κουρουμπλή ακολούθησε η παρατήρηση από τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά για την εικόνα που παρουσίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μία κυρία -προφανώς σύμβουλος του υπουργού- που καθόταν στα κυβερνητικά έδρανα. «Την παρακολουθώ τόση ώρα, πρώτη φορά βλέπω σύμβουλο να παρακολουθεί και να κάνει γκριμάτσες. Πού νομίζετε ότι είστε στο Μάπετ Σόου;» διερωτήθηκε ο κ. Αμυράς, ξαφνιασμένος  από τη συμπεριφορά της εν λόγω κυρίας κατά  τη διάρκεια της  τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.