668
| CreativeProtagon/Shutterstock

Ψυχρός Πόλεμος και στον κορονοϊό με το εμβόλιο του Πούτιν!

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 08:20
|CreativeProtagon/Shutterstock

Ψυχρός Πόλεμος και στον κορονοϊό με το εμβόλιο του Πούτιν!

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 08:20

Η ονομασία που έδωσαν οι Ρώσοι στο εμβόλιό τους για τον κορονοϊό είναι πολύ καμπανιστή: «Sputnik V». Θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να υπαινιχθούν ότι όπως κατά το παρελθόν, τη δεκαετία του ’50, η σοβετική Ρωσία ήταν η πρωτοπορία στον τομέα του Διαστήματος, έτσι και στον 21ο αιώνα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα τρώνε τη ρωσική… αστρόσκονη και στον τομέα της Υγείας – της παγκόσμιας Υγείας σημειωτέον, αφού μιλάμε για πανδημία που γονατίζει τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.

Κατά κάποιον τρόπο, απάντηση στη Μόσχα για λογαριασμό των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλης της Δύσης επιχείρησε να δώσει με άρθρο του στην ιταλική Repubblica ο αρθρογράφος Πάολο Γκαριμπέρτι, δημοσιογράφος που διετέλεσε διευθυντής στη RAI ενώ τώρα είναι και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου στο Euronews.

Ο Γκαριμπέρτι διαπιστώνει ότι άρχισε νέος Ψυχρός Πόλεμος, αυτή τη φορά με πρόσχημα την Υγεία. Και ισχυρίζεται ότι αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν γίνεται για ιδεολογικά ζητήματα, αφού η Ρωσία έχει προ πολλού απαλλαγεί από τον επιθετικό προσδιορισμό σοβιετική. Τη Δύση, γράφει, δεν τη νοιάζει αυτό το σκέλος, τη νοιάζει όμως «η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της επιστήμης». Για αυτόν τον λόγο δεν προπορεύεται στον αγώνα του εμβολίου, αν και «σήμερα η Δύση θα μπορούσε να προλάβει και να προσπεράσει τη Ρωσία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο αρθρογράφος, παράλληλα με την ευθεία αμφισβήτηση της όποιας αξίας του ρωσικού εμβολίου, εκτιμά ότι βασικός στόχος του Κρεμλίνου και στην υπόθεση του κορονοϊού είναι «να νικήσει τη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως και την Κίνα», επίσης «να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα του Πούτιν» σε μια Ρωσία που υποτίθεται ότι είναι «μετενσάρκωση της Σοβιετικής Ενωσης», δηλαδή «υπερδύναμη».

Η γριά αλεπού της KGB

Τα βέλη του ιταλού δημοσιογράφου κατευθύνονται φυσικά και προς τον ιδιαίτερο στόχο του, τον ίδιο τον Πούτιν, και σε προσωπικό επίπεδο: τον αποκαλεί «γριά αλεπού, σφυρηλατημένη στην KGB», ενώ διατείνεται ότι το μελετημένο ύφος του στην τηλεοπτικά μεταδοθείσα ανακοίνωση για το εμβόλιο θύμιζε τους εκφωνητές του Ράδιο-Μόσχα όταν κουμάντο στο κόμμα έκανε ο Νικήτα Χρουστσόφ (1957, εποχή «Sputnik 1») και ακόμα παραπίσω: «Οταν ανακοινώνονταν οι ομιλίες του Ιωσήφ Στάλιν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» δηλαδή την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της σοβιετικής άμυνας στη γερμανική εισβολή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει την παρασκευή του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού και αναστατώνει τους γεωπολιτικούς αντιπάλους του σε Ανατολή και Δύση (Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

Ο Γκαριμπέρτι πρώτα αμφισβητεί ακόμη πιο έντονα την αξία του εμβολίου, γράφοντας για «έλλειψη εγκύρων επιστημονικών πληροφοριών», και κατόπιν επιτίθεται σε όσους «ενθουσιάζονται και παραγγέλνουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις» του ρωσικού σκευάσματος. Μάλιστα στέκεται στην περίπτωση ενός από αυτούς που ενθουσιάστηκαν, «του φιλιππινέζου δικτάτορα Ροντρίγκο Ντουτέρτε», για να διατυπώσει την άποψη ότι η ρωσική «ανακάλυψη» (η λέξη είναι εντός εισαγωγικών στο πρωτότυπο) έγινε «από κάποιον που μόλις επέκτεινε τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας με ένα αμφίβολο δημοψήφισμα μεταμφιεσμένο σε συνταγματική μεταρρύθμιση». Μάλιστα θεωρεί ότι «δεν είναι τυχαία» η στάση του Ντουτέρτε, δηλαδή είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας και προμελέτης «η βεβαίωση εγκυρότητας» που έδωσε στον Πούτιν «μία από τις χειρότερες πολιτικές προσωπικότητες στον κόσμο».

Ετσι, για τον ιταλό δημοσιογράφο, από πλευράς Ρωσίας πολιτικοποιείται ο κορονοϊός. Οι καλές σχέσεις της Ρωσίας με τη Λευκορωσία είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιτεθεί ο Γκαριμπέρτι στον Πούτιν. Αφορμή έδωσε στον Ιταλό η επανεκλογή του «γνήσιου δικτάτορα» Αλεξάντρ Λουκασένκο «στην έκτη συνεχόμενη θητεία του, με εκλογές νοθείας και με έντονο τον εκφοβισμό των αντιπάλων». Επ’ ευκαιρία γράφει και για την αντίπαλο του Λουκασένκο, «τη Σβετλάνα Τιχονόφσκαγια, που κατέφυγε στη Λιθουανία, ενώ οι υποστηρικτές της συλλαμβάνονται κατά χιλιάδες» στη Λευκορωσία.

Στην κατακλείδα του κειμένου του και επιστρέφοντας στα του εμβολίου ο Γκαριμπέρτι κρατάει την ελπίδα του (και, κατά το σκεπτικό του, όλων των Δυτικών) ζωντανή. «Η Δύση έχει ένα δυνατό όπλο» γράφει. «Οπως συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Δύση έφθασε και ξεπέρασε τη Σοβιετική Ενωση στο Διάστημα, έτσι και σήμερα, στο νέο Ψυχρό Πόλεμο, θα μπορούσε να προσπεράσει τη Ρωσία στον αγώνα των εμβολίων. Με σοβαρότητα και με την αξιοπιστία της επιστήμης της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...