1793
Λέγεται ότι η Αλίνα Καμπάεβα έχει καταφύγει στην Ελβετία αλλά είναι θολό το πόσο θα μπορούσε να μείνει εκεί | CreativeProtagon

Ψήφισμα: «Η “Εύα Μπράουν” του Πούτιν να «επιστρέψει στον Φύρερ της»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 15:08
Λέγεται ότι η Αλίνα Καμπάεβα έχει καταφύγει στην Ελβετία αλλά είναι θολό το πόσο θα μπορούσε να μείνει εκεί
|CreativeProtagon

Ψήφισμα: «Η “Εύα Μπράουν” του Πούτιν να «επιστρέψει στον Φύρερ της»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 15:08

Σχεδόν 70.000 άτομα έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ένα ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να απελαθεί από την Ελβετία η πρώην χρυσή Ολυμπιονίκης και φερόμενη σύντροφος του ρώσου προέδρου Αλίνα Καμπάεβα.

Η αναφορά με τίτλο «Αγαπητή Ελβετική Συνομοσπονδία γιατί επιτρέπετε τη διαμονή σε συνεργούς ή συνενόχους του καθεστώτος Πούτιν; Στείλτε την Αλίνα “Εύα Μπράουν” Καμπάεβα στον Φύρερ της» δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Change.org, από πολίτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της «ταλαιπωρημένης» Ουκρανίας.

Η Καμπάεβα περιγράφεται ως η «αγαπημένη ενός παραληρηματικού δικτάτορα». Το κείμενο αναφέρει ακόμη ότι «ενώ εκείνη απολάμβανε την εύνοια της δημοσιότητας στη Ρωσία, το 2014 εκπαίδευε τους ρώσους πολίτες στην πραγματικότητα των κυρώσεων διακηρύσσοντας “όσο χειρότερα πάμε τόσο το καλύτερο”».

Εν τω μεταξύ, νέο ψήφισμα στο Change.org, ζητάει «να αφαιρεθούν από την Καμπάεβα όλοι οι Ολυμπιακοί τίτλοι και τα μετάλλια, τα οποία της έχουν απονεμηθεί, λόγω της συμμετοχής της στην υποστήριξη ενός εγκληματία πολέμου, δολοφόνου και τυράννου, που δολοφονεί εκ προθέσεως αθώους Ουκρανούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ η ίδια φέρεται να ζει με ασφάλεια σε δημοκρατικό έδαφος».

Η 38χρονη Αλίνα Καμπάεβα, γράφει ο Φέλιξ Λάιτ στην βρετανική εφημερίδα The Times, τράβηξε την προσοχή του ελβετικού και διεθνούς Tύπου το 2015, όταν φέρεται ότι γέννησε ένα κοριτσάκι στο Λουγκάνο, στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο. Και πιστεύεται ότι πατέρας του παιδιού είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν και η Καμπάεβα στη Μόσχα το 2004 σε συνάντηση με τους ρώσους ολυμπιονίκες της Αθήνας (TASS via Getty Images)

Η όμορφη και ταλαντούχα ρωσίδα αθλήτρια, λέγεται ότι συνδέεται ερωτικά με τον Πούτιν από το 2008 ενώ είναι πιθανώς η νέα σύζυγός του. Φημολογείται μάλιστα ότι έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά του ρώσου προέδρου, αν και οι αναφορές σε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δύο διαψεύδονταν πάντα από το Κρεμλίνο.

Και τώρα, καθώς ο Πούτιν διαπράττει όλο και μεγαλύτερες φρικαλεότητες στην Ουκρανία, οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι η Καμπάεβα και τα παιδιά τους κρύβονται σε ένα ελβετικό σαλέ κοντά το Λουγκάνο, αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες πιέσεις για απέλαση στη Ρωσία.

Αλλες φήμες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η οικογένεια βρίσκεται σε ένα υπόγειο καταφύγιο στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας.

Περιττό να πούμε ότι η ιδιωτική ζωή του Πούτιν είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί, καθώς την κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Εχω μια ιδιωτική ζωή στην οποία δεν επιτρέπω παρέμβαση. Πρέπει να γίνει σεβαστό. Πάντα αντιδρούσα αρνητικά σε εκείνους που χώνουν τη βρώμικη μύτη τους και τις ερωτικές τους φαντασιώσεις στις ζωές των άλλων», έχει δηλώσει ο ρώσος πρόεδρος.

«Μυστική» Πρώτη Κυρία

Αυτό, ωστόσο, ελάχιστα έχει καταπνίξει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Καμπάεβα συνεχίζει να είναι η μυστική πρώτη κυρία της Ρωσίας, και να πληρώνεται με ετήσιο μισθό περίπου εννέα εκατ. ευρώ για τη θέση της διευθύντριας ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου, γράφει η Ρόζα Σίλβερμαν στην Telegraph.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 69χρονος ρώσος δικτάτορας ήταν παντρεμένος για περισσότερα από τριάντα χρόνια με την πρώην αεροσυνοδό Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 2013, κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2014, έξι χρόνια αφότου συνδέθηκε ερωτικά με την Καμπάεβα.

Οι δύο κόρες του από τον πρώτο του γάμο, η 36χρονη Μαρία και η 35χρονη Γεκατερίνα, κατέχουν εξέχουσες θέσεις στη δημόσια ζωή της Ρωσίας, ωστόσο γενικά αποφεύγονται οι δημόσιες αναφορές στην συγγενική τους σχέση.

Το 2008, δημοσίευμα της εφημερίδας Moskovsky Korrespondent ισχυριζόταν ότι ο Πούτιν είχε χωρίσει την πρώτη του σύζυγο και σχεδίαζε να παντρευτεί την Καμπάεβα. Το Κρεμλίνο διέψευσε την ιστορία και η εφημερίδα έκλεισε.

Η δρ Ελίζαμπεθ Σίμφεσλ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αστον του Μπέρμινχαμ και συγγραφέας του βιβλίου «Rich Russians: From Oligarchs to Bourgeoisie» («Πλούσιοι Ρώσοι: Από τους Ολιγάρχες στη Μπουρζουαζία»), λέει στην Telegraph ότι έχει ακούσει φήμες που υποστηρίζουν πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Αλίνα ζουν μαζί στο Κρεμλίνο». Υπάρχουν, επίσης, πολλές ενδείξεις, που δείχνουν τη μακροχρόνια σχέση τους ενώ το ενδιαφέρον του Πούτιν για την Καμπάεβα χρονολογείται τουλάχιστον από το 2008 και πιθανώς πολύ νωρίτερα.

Η αναρρίχηση μιας αθλήτριας ταταρικής καταγωγής

Η Ελίνα Καμπάεβα γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1983, ο πατέρας της ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και η μητέρα της έπαιζε μπάσκετ στην εθνική ομάδα, αλλά λέγεται ότι δεν ήθελε καμία σχέση με το παρελθόν της όταν ήρθε η επιτυχία: «Καταγόταν από τους Τάταρους [ρωσική μειονότητα με τουρκικές και ισλαμικές διασυνδέσεις], αλλά δεν την ενδιέφερε καθόλου να [μιλάει] γι’ αυτό», λέει μια πηγή που τη γνώριζε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, «Δεν μιλούσε για τους γονείς της ή την καταγωγή της. Τη ρώτησα, αλλά δεν την ενδιέφερε».

Η Καμπάεβα λέγεται ότι ξεκίνησε τη ρυθμική γυμναστική σε ηλικία πέντε ετών και αργότερα οι γονείς της την πήγαν στη Μόσχα, όπου την πήρε υπό την προστασία της η – επίσης γεννημένη στην Τασκένδη – αρχιπροπονήτρια της Ρωσικής Ολυμπιακής Ομάδας, Ιρίνα Βίνερ.

Σε ηλικία 13 ετών κέρδισε μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, και το 2004, στα 21 της το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ωστόσο μια καταδίκη για ντόπινγκ το 2001 οδήγησε στην αφαίρεση του παγκόσμιου τίτλου, που είχε κερδίσει εκείνη τη χρονιά.

Το σεμνό κορίτσι που έγινε «τσαρίνα»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η πηγή της ακαδημαϊκού, που την ήξερε στα 20 της, την περιέγραψε σαν «ένα γλυκό κορίτσι, απλό, ωραίο και φιλικό» που εκείνη την εποχή ζούσε σε ένα «σεμνό και αρκετά σοβιετικό» διαμέρισμα κοντά στον Κεντρικό Ιππόδρομο της Μόσχας. Εμοιαζε να θέλει συντροφιά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: «Νομίζω ότι την είχαν βάλει σε εκείνο το διαμέρισμα πολύ πρόσφατα, ότι ζούσε μόνη της, αντί να μένει με τη μητέρα της», λέει η πηγή.

Η Αλίνα Καμπάεβα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής, στην Πάτρα, το 2007 (EPA/SIMELA PANTZARTZI)

Τότε, η Καμπάεβα είχε σχέση με έναν γεωργιανό αστυνομικό με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος «εν μιά νυκτί έγινε συνταγματάρχης», λέει η πηγή. «Μου μιλούσε για εκείνον και φαινόταν πολύ περήφανη». Η πηγή της δρ Σίμφεσλ θυμάται την Καμπάεβα σαν μια «μάλλον αφελή και ενθουσιώδη» νεαρή γυναίκα, που «έδειχνε νεότερη από την ηλικία της» και δεν ήταν ιδιαίτερα κομψή. Μια μέρα, λέει, έφτασε στο διαμέρισμα της Καμπάεβα μια τσάντα με ρούχα. Εμοιαζαν με «τουρκικές απομιμήσεις του οίκου Chanel», αλλά η πηγή δεν μπόρεσε να μάθει ποιος τα είχε στείλει.

Η αυτοπεποίθηση της Καμπάεβα αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις αθλητικές επιτυχίες της. Εγινε τόσο δημοφιλής, ώστε ένα ρωσικό ποπ συγκρότημα ηχογράφησε ένα τραγούδι με τίτλο «Alina». Δεν ήταν ιδιαίτερα σεμνή για τα ταλέντα της: «Το να είσαι σταρ στη γυμναστική δεν έχει να κάνει μόνο με την ικανότητα», είπε σε μια συνέντευξή της, «Είναι επίσης θέμα προσωπικότητας. Κοιτάξτε με. Δεν θέλω να είμαι αγενής, αλλά όλοι θέλουν να είναι σαν την Αλίνα Καμπάεβα».

Η δρ Σίμφεσλ λέει στην Telegraph, ότι η Καμπάεβα γνώρισε τον Πούτιν μέσω του αθλητισμού και μετά ασχολήθηκε με την πολιτική. Τους σύστησε η Βίνερ η οποία από το 1992 ήταν παντρεμένη με τον ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ. Το 2001, ο Πούτιν φωτογραφήθηκε δίπλα στην Καμπάεβα, καθώς της απένειμε το κρατικό παράσημο Φιλίας, στο Κρεμλίνο.

Η σχέση της Καμπάεβα με τον αστυνομικό φέρεται να έληξε το 2005 εν μέσω καταγγελιών για εισβολή των ταμπλόιντ στη ζωή της. Η ίδια έχει πει δημόσια ότι στη συνέχεια γνώρισε έναν άντρα που «αγαπώ πολύ», προσθέτοντας: «Μερικές φορές είσαι τόσο χαρούμενη που φτάνει να νιώθεις ακόμη και φόβο».

Από τα γυμναστήρια στη Δούμα

Η αθλήτρια αποσύρθηκε από τη γυμναστική μετά το 2004, αλλά επέστρεψε για λίγο το 2007, οπότε το βλέμμα της ήταν σταθερά στραμμένο στην πολιτική. Εκείνη τη χρονιά η Καμπάεβα εξελέγη στη Δούμα, με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία (του Πούτιν), και ήταν μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου έως το 2014. Μάλιστα υποστήριξε τους νόμους κατά της «προπαγάνδας των γκέι» και τον αμφιλεγόμενο νόμο Ντίμα Γιάκοβλεφ, ο οποίος απαγόρευε την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία στο εξωτερικό.

Η πηγή της δρ Σίμφεσλ την ξαναείδε και πάλι το 2008, σε τελετή απονομής βραβείων στη Ρωσία, όπου ήταν παρών και ο Πούτιν. Τότε φαινόταν ότι η ζωή της Καμπάεβα είχε αλλάξει τρομερά. «Φορούσε ένα λευκό φόρεμα σαν αρχαία ελληνική εσθήτα, συνειδητοποίησα, τότε ότι ήταν η Αλίνα», λέει. Σοκαρίστηκε, μάλιστα, από το βάρος που είχε πάρει η Καμπέβα, αλλά ένας φίλος της αποκάλυψε: «Είναι έγκυος». Της είπε επίσης ότι η Καμπάεβα είχε σχέση με τον Πούτιν.

Η Αλίνα Καμπάεβα, σε συνέντευξη Τύπου το 2001, την εποχή που γνώρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν (EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV)

Η καριέρα της Καμπάεβα είχε περάσει στο μόντελινγκ και σε μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Steps to Success», και το 2014 ανακοίνωσε την παραίτησή της από το κοινοβούλιο για να αναλάβει τη διεύθυνση του φιλικού προς το Κρεμλίνο National Media Group. Τον Νοέμβριο του 2021, ο ρωσικός ιστότοπος διερευνητικής δημοσιογραφίας The Insider, ανέφερε ότι ο ετήσιος μισθός της ήταν 785 εκατ. ρούβλια, σύμφωνα με τη διαρροή φορολογικών αρχείων του 2018.

Αναφέρεται ακόμη ότι εθεάθη να φοράει βέρα ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι παντρεύτηκε με τον Πούτιν στο μοναστήρι Ιβέρσκι στους λόφους Βαλντάι μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Φήμες λένε ότι απέκτησαν τέσσερα παιδιά, έναν γιο που ονομάστηκε Ντίμα από το όνομα ενός από τους στενούς φίλους του προέδρου, μια κόρη και μετά δίδυμα, τα οποία λέγεται ότι έχουν ελβετικά διαβατήρια. Το 2015, το Bick ελβετικό ταμπλόιντ, ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε πάει στην Ελβετία για να είναι με την Καμπάεβα κατά τον τοκετό στην ιδιωτική κλινική Sant’Anna κοντά στο Λουγκάνο, αν και ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου το διέψευσε. Τα δίδυμα, λέγεται ότι, γεννήθηκαν το 2018, και μετά από αυτό η Καμπάεβα εξαφανίστηκε για σχεδόν τρία χρόνια.

Επιστροφή στο προσκήνιο

Τον περασμένο Αύγουστο εμφανίστηκε ξανά, σε ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι για να επικρίνει τους κριτές του Τόκιο που στέρησαν το χρυσό από τη ρωσίδα σταρ της ρυθμικής Ντίνα Αβέρινα. Και τον Δεκέμβριο, καθώς η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακωνόταν, αναφέρθηκε ότι εθεάθη λαμπερή να χορεύει με ένα αστραφτερό χρυσό φόρεμα σε ένα πάρτι στο εστιατόριο Voskhod της Μόσχας, όχι μακριά από το Κρεμλίνο. Το πάρτι ακολούθησε το «Divine Grace» ένα διεθνές τουρνουά πειραματικής ρυθμικής γυμναστικής, το οποίο είχε διοργανώσει η ίδια.

Φέρεται, εξάλλου, να έχει στη διάθεσή της ένα στόλο από λιμουζίνες και έχει θεαθεί σε ένα καφέ της Μόσχας περιστοιχισμένη από φρουρούς οπλισμένους με πολυβόλα. Ωστόσο, αν, όπως φημολογείται, η Καμπάεβα και τα παιδιά της είναι πλέον κάτοικοι της Ελβετίας, είναι ασαφές πόσο θα μπορούσαν να παραμείνουν.

Αίτημα για οικονομικό έλεγχο!

Το ψήφισμα, που δημοσιεύεται στο Change.org, απαιτεί να διερευνηθεί «πολύ προσεκτικά» το δικαίωμά της να διαμένει στην Ελβετία: «Παρακαλώ αποφασίστε εάν η διαμονή αυτού του ατόμου στη χώρα σας είναι δικαιολογημένη. Σας ζητάμε επίσης να ελέγξετε την “καθαρότητα” των κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελβετία, τα οποία χρησιμοποιεί αυτό το άτομο», αναφέρεται.

Η Ελβετία, παραδοσιακά ουδέτερη χώρα, στην οποία προτιμά να καταφεύγει η ρωσική ελίτ, απροσδόκητα τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εθεσε περιορισμούς σε μια σειρά από ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες, καθώς επίσης πάγωσε μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας που διατηρούνται σε ελβετικά φράγκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...