2061
O Πούτιν νιόπαντρος με τη Λιουντμίλα, τη μητέρα των δύο θυγατέρων του, νεαρός, παλεύοντας τζούντο και με τον πρόεδρο Γέλτσιν μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός. Κάτω, η ταυτότητά του της KGBω | CreativeProtagon

Ο Βλαντίμιρ πριν από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 09:19
O Πούτιν νιόπαντρος με τη Λιουντμίλα, τη μητέρα των δύο θυγατέρων του, νεαρός, παλεύοντας τζούντο και με τον πρόεδρο Γέλτσιν μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός. Κάτω, η ταυτότητά του της KGBω
|CreativeProtagon

Ο Βλαντίμιρ πριν από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 09:19

Για το νεφελώδες βιογραφικό του Πούτιν υπάρχουν πολλοί θρύλοι που οφείλονται στην  αποτελεσματικότητα που είχε ως μυστικός πράκτορας. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτενές άρθρο της βρετανικής Telegraph, τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ήταν κατάλληλη για αυτή τη δουλειά, ήταν να προσαρμόζεται και να διατηρεί την απαιτούμενη σκοτεινότητα.

Ο Βλαντίμιρ ήταν γιος μυστικού αστυνομικού, αναφέρεται στο άρθρο που συγκεντρώνει όλα τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία για τον Πούτιν και φέρνει στο φως μια σπάνια φωτογραφία του με τους γονείς του (κάτω).

Η Μαρία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρεσβύτερος φωτογραφίζονται με τον γιο τους λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, το 1985 | Laski Diffusion/Newsmakers/Getty Images

Επρόκειτο για φτωχόπαιδο που ονειρευόταν να γίνει πράκτορας της KGB, μία από τις ανώτερες φιλοδοξίες για όποιον είχε την ατυχία να έχει γεννηθεί πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Ο νεαρός που κατετάγη στη μυστική υπηρεσία, όταν 16 χρόνια αργότερα, το 1991, η Σοβιετική Ενωση διαλύθηκε, βρέθηκε να είναι αντισυνταγματάρχης και μόλις οκτώ χρόνια μετά έγινε ο εκλεγμένος πρόεδρος με το ασαφές βιογραφικό, που ωστόσο το δικαιολογούσε η μυστική φύση της εκκίνησης της πορείας του. Οπως κάθε καλός πράκτορας, ο Πούτιν ήταν σε θέση, ακόμη και ως πρόεδρος, να δημιουργήσει το παρελθόν του όπως εκείνος ήθελε.

Την εποχή που πλέον είχε μετατραπεί από παρίας σε σύγχρονο «τσάρο», οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό του χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, συμβάλλοντας έτσι «στη δημιουργία του μοναδικού ισχυρού ηγέτη παγκοσμίως που έχει την ικανότητα να μας παρουσιάζεται όπως ο ίδιος επιθυμεί», παρατηρούν οι Guy Kelly και Matt Qvortrup στο άρθρο τους.

Ο Πούτιν γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, τον Οκτώβριο του 1952, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του Στάλιν. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι ως επί το πλείστον άγνωστα, καθώς η βασική πηγή των ανεκδότων είναι ο ίδιος.

Ο παππούς του, ο Σπιρίντον Πούτιν, ήταν μάγειρας του Λένιν και του Στάλιν, ενώ ο πατέρας του, που επίσης είχε το όνομα Βλαντίμιρ, υπηρέτησε στη μυστική αστυνομία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με εξιστορήσεις του γιου του, κάποτε γλίτωσε από τους Ναζί, μένοντας κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια του νερού και μετατρέποντας σε αναπνευστήρα ένα καλάμι, όπως ακριβώς είχε κάνει σε ταινία και ο Τζέιμς Μποντ!

Η συνέχεια της ζωής του πατέρα Πούτιν έμελλε να μην είναι και τόσο κινηματογραφική. Ηταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αργότερα δούλεψε σε εργοστάσια, ενώ η μητέρα του, η Μαρία, ασχολήθηκε με οικιακές εργασίες.

Θρασύς και κακομαθημένος

Ο νεαρός Βλαντίμιρ ή ο Βολόντια, όπως τον φώναζαν, είχε δύο αρκετά μεγαλύτερους αδελφούς που πέθαναν – ο ένας σε βρεφική ηλικία και ο άλλος στον Β’ ΠΠ κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς. Τη δεκαετία τoυ 2000, μια Γεωργιανή, ονόματι Βέρα Πούτινα, ισχυρίστηκε ότι ήταν η πραγματική μητέρα του Πούτιν. Η γλαφυρή ιστορία της, που περιείχε έναν δεσμό, μια υιοθεσία και το παρατσούκλι Βόβα, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Κρεμλίνο, ενώ οι δύο δημοσιογράφοι που επέμειναν και έκαναν και σχετικές έρευνες για το θέμα πέθαναν ξαφνικά.

Σε όλες τις διηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, ο Πούτιν ήταν ένα μικρόσωμο αδύνατο παιδί που μεγάλωσε σε οικογένεια όπου οι γονείς δούλευαν τις περισσότερες ώρες, ενώ σύμφωνα με έναν δάσκαλό του στο Δημοτικό, ήταν θρασύς και κακομαθημένος, ένας μαθητής που δεν αξιοποιούσε τις δυνατότητές του.

Στο σπίτι του, ένα διαμέρισμα στις φτωχικές, σοβιετικές εργατικές πολυκατοικίες, οι αρουραίοι ήταν παντού, και στην (περίπου) αυτοβιογραφία του με τίτλο «Σε πρώτο πρόσωπο: Μια εντυπωσιακή ειλικρινής αυτοπροσωπογραφία», διηγείται πώς μια μέρα κατάφερε να στριμώξει ένα από τα μεγάλα τρωκτικά σε μια γωνία: «Δεν είχε πού να πάει. Ξαφνικά, μου επιτέθηκε. Τρόμαξα. Ο αρουραίος με κυνήγησε! Ευτυχώς ήμουν πιο γρήγορος και κατάφερα να του κλείσω την πόρτα στη μούρη. Τότε πήρα το πρώτο μάθημα διάρκειας για το τι σημαίνει να είσαι αποκλεισμένος».

KGB, τζούντο και έρωτας

«Ο Πούτιν ήταν οργισμένος νέος», αναφέρει η Telegraph. Εχει παραδεχτεί ότι κάποτε παρέσυρε με το αυτοκίνητό του κάποιον (χωρίς να είναι γνωστό το επακόλουθο), επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει την οργή του, ενώ ως παιδί υπήρξε καταπιεσμένος, θύμα των πιο μεγαλόσωμων αγοριών, μέχρι που αφοσιώθηκε στο τζούντο. Το αγαπημένο του άθλημα έγινε και ο λόγος που το 1976, ο Πούτιν, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ, σε ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας που αναφερόταν στον 23χρονο αθλητή που είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

«Πενήντα χρόνια πριν, οι δρόμοι του Λένινγκραντ με δίδαξαν ότι αν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν καβγά, πρέπει να χτυπήσεις πρώτος», δήλωσε το 2015. Οι γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες, σε αρκετές από τις οποίες κατέχει μαύρη ζώνη, αποτέλεσαν συχνά την αφορμή για «αυθόρμητες» επιδείξεις των ικανοτήτων του προέδρου μπροστά στις κάμερες.

Επειτα από το πτυχίο της Νομικής, ήρθε η δουλειά στην KGB, όπου εργάστηκε στην αντικατασκοπεία σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Δρέσδη. Λίγα χρόνια αργότερα, γνώρισε τη Λιουντμίλα Αλεξάνδροβα Οτσερέτναγια, μια αεροσυνοδό με την οποία παντρεύτηκαν το 1983.

Κάποτε ο Πούτιν έγραψε: «Εγινα φίλος με τη Λιούντα, τη μελλοντική σύζυγό μου, γιατί κατάλαβα ότι αν δεν παντρευόμουν μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, δεν θα παντρευόμουν ποτέ. Αν και είχα όλες τις συνήθεις του εργένη, βρέθηκε η Λιουντμίλα και τις ξερίζωσε».

Οι μυστικές κόρες

Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, τη Μαρία και την Αικατερίνη, που αν εξαιρέσει κανείς λίγες φωτογραφίες τους, έμειναν εκτός δημοσιότητας μέχρι σχετικά πρόσφατα. Σύμφωνα με μάρτυρες, πήγαν σε γερμανόφωνο σχολείο της Μόσχας και σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, με ψεύτικα ονόματα. Αμφότερες δεν έχουν επισήμως μέχρι σήμερα εμφανιστεί ως κόρες του προέδρου.

Ο Πούτιν, το 2015, σε μια σπάνια αναφορά του σε εκείνες, είχε πει: «Είμαι περήφανος. Συνεχίζουν να σπουδάζουν και να δουλεύουν. Μιλούν με ευχέρεια τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες».

Ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ θέλουν την 36χρονη σήμερα Μαρία παντρεμένη με Ολλανδό, να εργάζεται ως επιστήμονας. Η κατά ένα χρόνο μικρότερη Αικατερίνη υπήρξε χορεύτρια, αλλά πλέον είναι επίσης επιστήμονας, σύζυγός του Κίριλ Σαμάροβ, ο οποίος είναι γιος ενός καλού φίλου του Πούτιν. Η πρόσφατη συμμετοχή της Αικατερίνης σε τηλεοπτική συζήτηση για πολλούς σημαίνει ότι ίσως αρχίζει να βγαίνει στο προσκήνιο. Αν και δεν υπήρξε αναφορά στον πατέρα της, η μεγάλη ομοιότητα μεταξύ τους μαρτυρούσε το προφανές.

Ο Πούτιν φαίνεται να ζει με αδιατάραχτη ιδιωτικότητα, την οποία σπάει μόνο αν αισθανθεί ότι θα ελέγχει πλήρως τις παραμέτρους της δημοσιοποίησης.

Το 2013, όταν τελικά χώρισαν με τη Λιουντμίλα, έπειτα από 30 χρόνια γάμου, η ανακοίνωση του χωρισμού έγινε με μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση. «Πρόκειται για κοινή μας απόφαση», δήλωσε, λακωνικά, προσθέτοντας: «Δεν βλεπόμαστε. Ο καθένας έχει τη ζωή του».

Η Λιουντμίλα, που πέρασε μόλις δύο χρόνια ως η τελευταία Πρώτη Κυρία της Ρωσίας και συνόδευσε και τον πρόεδρο Πούτιν σε επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, όπως εκείνη όπου συνάντησαν τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον δούκα του Εδιμβούργου, συνέχισε τη δική της ζωή με τον γάμο της με τον Αρθουρ Οτσερέτνι. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Κέντρου για την Ανάπτυξη της Διαπροσωπικής Επικοινωνίας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που η ίδια βοήθησε να στηθεί.

Μετά τον πρώτο γάμο του, ο Πούτιν έχει τηρήσει απόλυτη σιγή για τις σχέσεις του. Σύμφωνα με φήμες απέκτησε και μια τρίτη κόρη, τη Λουΐζα Κριβονόγκιχ, με την πρώην καθαρίστρια Σβετλάνα Κριβονόγκιχ. Η Λουΐζα ήταν μάλιστα δραστήρια στο Instagram, επιδεικνύοντας τα ταξίδια και έναν μάλλον πολυτελή τρόπο ζωής, αλλά ξαφνικά τον Οκτώβριο σταμάτησε να δημοσιεύει φωτογραφίες. Ψίθυροι για κάμποσα ακόμη εξώγαμα παιδιά του Πατερούλη της Ρωσίας δεν έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί.

Την τελευταία δεκαετία είναι κοινό μυστικό ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε σχέση, και πιθανώς έχει κάνει και παιδιά, με την πρώην ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής, Αλίνα Καμπάεβα. Προσφάτως, η Αλίνα, σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, φορούσε και βέρα, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στο «αχανές βασίλειο» που ο Βλαντίμιρ θέλει να κρατάει στο σκοτάδι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα, ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής και μετέπειτα βουλευτή. Η φημολογούμενη σχέση του ρώσου προέδρου με τη γεννημένη το 1983, στην Τασκένδη καλλονή έχει λάβει μυθιστορηματικές διαστάσεις…  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ITAR-TASS POOL

Μόνο ένας ιταλός δημοσιογράφος τόλμησε κάποτε να ρωτήσει σχετικά. «Αντιδρούσα πάντα αρνητικά στους αδιάκριτους που προβάλλουν τις δικές τους ερωτικές φαντασιώσεις στη ζωή των άλλων», του απάντησε ο κατάσκοπος, που δεν θέλει να τον κατασκοπεύουν!

Ο πλούτος δεν κρύβεται

Αν και τόσες πτυχές που αφορούν τη ζωή του ηγέτη της Ρωσίας καλύπτονται από μυστήριο, κατά καιρούς αναπόφευκτα αποκαλύπτονται κάποιες μικρές χαραμάδες, ίσως επειδή ο πλούτος, ακόμη και αν πρόκειται για τον μυστικοπαθή τσάρο, δύσκολα κρύβεται. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή ακινήτων, μεταξύ των οποίων και το αξίας 1,5 δισ. δολαρίων «Παλάτι του Πούτιν». Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Ιδρυμα εναντίον της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι έδειξαν ότι διαθέτει μαρμάρινη πισίνα, σαλόνι με ναργιλέδες και πίστα για pole dancing, καζίνο, κελάρι και είναι διακοσμημένο με αγάλματα θεών της ελληνικής μυθολογίας.

Υπάρχουν και τα superyachts! Το τελευταίο, που φέρει το όνομα «Graceful» και η αξία του υπολογίζεται σε 73.000.000 λίρες, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκατέλειψε το ναυπηγείο στο Αμβούργο όπου ανακαινιζόταν για να καταλήξει στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ. Η μετακίνηση του κρίθηκε μάλλον αναγκαία, επειδή λίγο νωρίτερα, το γιοτ ενός παλιού συντρόφου του Πούτιν από την KGB, του Βλαντιμίρ Στρζχαλκόφσκι, δέχτηκε αιφνίδια επίσκεψη από το Λιμενικό της Νορβηγίας.

Ο Πούτιν είναι ιδιαίτερα φιλάρεσκος και την προσπάθεια που κάνει για να προβάλει τον εαυτό του ως γόη καταμαρτυρούν οι φωτογραφίσεις όπου ιππεύει άλογα γυμνός από τη μέση και πάνω, αλλά και το ότι, το πρόσωπο του, το 2010, σταμάτησε να έχει ρυτίδες και έγινε παγερά ανέκφραστο. Το σχετικό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε στη Μόσχα έλεγε ότι επειδή στην πολιτική της Ρωσίας δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε και έκανε πλαστικές στο δικό του.

Τον Αύγουστο του 2009 ο Πούτιν εμφάνισε στη διεθνή κοινότητα μια πιο «μάτσο» εικόνα του εαυτού του EPA/ALEXEY DRUZHINYN RIA NOVOSTI

Οι φήμες λένε ότι του αρέσει να ξυπνάει αργά το πρωί. Τρώει δημητριακά ή ομελέτα από αβγά ορτυκιού, πίνει καφέ, κάνει γυμναστική ή κολυμπά στην πισίνα του. Στη συνέχεια, επιλέγει ένα από τα ιταλικά του κοστούμια (Kiton ή Brioni) και φτάνει στο γραφείο του αργά το απόγευμα, όπου εργάζεται σχεδόν όλη την νύχτα. Δεν πίνει αλκοόλ.

Το πιάνο και η φύση της Μητέρας Ρωσίας

Ο Πούτιν κάνει προσπάθεια, δημόσια, να φαίνεται λιγομίλητος όταν επικοινωνεί με τη Δύση και παραδοσιακά απρόθυμος να επικοινωνήσει στα αγγλικά, αν και δείχνει να καταλαβαίνει καλά τη γλώσσα. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την αγάπη του για τα έργα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ και του Ιουλίου Βερν, καθώς και των κλασικών ρώσων λογοτεχνών, ενώ έχει επιδείξει και το μουσικό του ταλέντο.

Το 2010, τότε που ήταν πιο φιλοδυτικός, έπαιξε πιάνο σε φιλανθρωπική εκδήλωση και τραγούδησε το Blueberry Hill, του Φατς Ντόμινο, μπροστά στους έκπληκτους αστέρες του Χόλιγουντ που βρίσκονταν στο κοινό, όπως η Γκόλντι Χόουν, ο Κέβιν Κόστνερ και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ (που μάλλον τον καμάρωνε). Ο Πούτιν, παρά το έντονο χειροκρότημα, παρέμεινε κωμικά ανέκφραστος σε όλη τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης εμφάνισης…

Γενικότερα, φαίνεται να τον ενδιαφέρει το να προβάλλει μόνο ισχύ. Ο μύθος που έχει εξυφάνει για τα παιδικά του χρόνια και την αρχή της σταδιοδρομίας του «λέει» ότι παλεύοντας υπερνίκησε λεβέντικα όλες τις δυσκολίες και ως πολιτικός θέλει να είναι σύμβολο σκληρότητας και πατριωτισμού.

Στις φωτογραφίες του προέδρου που δίνονται προς δημοσίευση ποζάρει στη φύση, εξερευνά τη Μητέρα Ρωσία, κυνηγά ή παίζει χόκεϊ επί πάγου, ενώ όταν περπατά, έχει τον χαρακτηριστικό τρόπο της KGB, κατάλοιπο της σοβιετικής εκπαίδευσης, όπου το ένα χέρι κινείται ελεύθερο και το άλλο μένει σταθερό κοντά στο σημείο όπου θα βρισκόταν (ή βρίσκεται) το όπλο του.

Στον κόσμο του Πούτιν, οι εχθροί πρέπει να γνωρίζουν τι τους περιμένει. Το 2018, προεκλογικά, το σλόγκαν που χρησιμοποίησε ήταν το «Ισχυρός Πρόεδρος – Ισχυρή Ρωσία». Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί παγκοσμίως θέλουν να προβάλλουν ένα ισχυρό προφίλ, η διαφορά τους με τον Πούτιν είναι ότι αντιλαμβάνονται πως στη σύγχρονη πολιτική (του δυτικού κόσμου τουλάχιστον) αποτελούν μεγαλύτερα  προτερήματα η ευαισθησία και η ανθρωπιά, που παραδόξως είναι αδυναμίες στη λογική του Πούτιν. «Οι αδύναμοι είναι οι ηττημένοι», θέλει να διατείνεται, αν και μάλλον οι απόψεις του αλλά και το μυστήριο που καλύπτει τη ζωή του αρχίζουν πια να χάνουν το ενδιαφέρον τους, καθώς το μεγάλο ερώτημα στην παρούσα φάση, σχετικά με τον Πούτιν, είναι αν υπάρχει κάποιος που θα καταφέρει σύντομα να τον σταματήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News