531
Ο Κίριλ Σαμάλοφ σε συνέντευξη Τύπου το 2016 | EPA/SERGEI ILNITSKY

«Δωράκι» 380 εκατ. δολάρια για τον (πρώην) γαμπρό του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:45
Ο Κίριλ Σαμάλοφ σε συνέντευξη Τύπου το 2016
|EPA/SERGEI ILNITSKY

«Δωράκι» 380 εκατ. δολάρια για τον (πρώην) γαμπρό του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2020, 19:45

Σκανδαλωδώς ευνοημένος από μια επιχειρηματική συμφωνία, στην οποία φέρεται να έβαλε ελάχιστα χρήματα, αλλά αποκόμισε ένα τεράστιο ποσό, εμφανίζεται ο Κίριλ Σαμάλοφ, πρώην γαμπρός του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι ο Σαμάλοφ είχε αποκτήσει σε εταιρεία πετροχημικών μερίδιο μετοχών της τάξης των 380 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ίδιος είχε βάλει μόλις… 100 δολάρια.

Η έρευνα έγινε από τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας iStories σε συνεργασία με το OCCRP, ένα διεθνές πρότζεκτ έρευνας για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Οι δημοσιογράφοι, όπως ανέφερε ο Guardian, έφεραν στο φως email που φωτίζουν τις δραστηριότητες του στενού κύκλου γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν -όχι απλά του φιλικού, αλλά πλέον και του οικογενειακού.

Ο Σαμάλοφ είχε γίνει αντιπρόεδρος της Sibur το 2008, σε ηλικία 26 ετών, ανέφεραν οι Times. Eίναι γιος παλιού φίλου του Πούτιν και είχε παντρευτεί μία από τις δύο κόρες του προέδρου.

Αργότερα, εμφανίζεται να έχει μερίδιο 3,8% στην εταιρεία Sibur, το οποίο απέκτησε μέσω offshore. Με δεδομένο ότι η αξία της Sibur έφτανε τα 10 δισ. δολάρια, ο Σαμάλοφ είχε στα χέρια του γύρω στα 380 εκατ. σε μετοχές. Η συμφωνία έκλεισε λίγους μήνες μετά τον γάμο του με την Κατερίνα Τιχόνοβα, τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, το 2013.

Το 2014, χάρη σε ένα μεγάλο δάνειο από την Gazprombank, τράπεζα με στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, ο Σαμάλοφ αγόρασε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της Sibur, και στα 32 του έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στη Ρωσία. Πιθανόν όχι από σύμπτωση, ο αδελφός του Γιούρι ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας το ίδιος διάστημα.

Τα email δείχνουν ακόμη ότι οι νεόνυμφοι έχουν ξοδέψει εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων για την αγορά ακινήτων κοντά στην κατοικία του Πούτιν, αλλά και στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, αλλά και για ακριβά χαλιά και σπα.

Διαζύγιο με… πέναλτι

Τελικά ο Σαμάλοφ και η Τιχόνοβα χώρισαν το 2017, έπειτα από τέσσερα χρόνια γάμου. Ο -πρώην πλέον- γαμπρός του προεδρου αναγκάστηκε να παραχωρήσει τις μετοχές που είχε στη Sibur (ήταν ένα είδος τιμωρίας για το διαζύγιο;) χάνοντας το 40% της περιουσίας του. Πάντως, παραμένει στο ΔΣ της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Sibur διέψευσε  ότι το ποσό των 100 δολαρίων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν, όπως δήλωσε, διευκολύνσεις, κάποια ζητήματα χρεών και άλλοι όροι για την αγορά που ανεβάζουν το  ποσό. Η εταιρεία, σε επικοινωνία που είχε μαζί της ο Guardian, ανέφερε ότι η αγορά έγινε από τον Σαμάλοφ με τους ίδιους όρους όπως σε όλους τους άλλους μετόχους.

Ο Ναβάλνι

Πάντως, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να πείθεται: «Είναι απλό: παντρεύτηκε η κόρη του Πούτιν και οι νεόνυμφοι πήραν ένα δώρο 380 εκατ.», έγραψε ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι η Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Πούτιν, αναδεικνύεται το επίκεντρο μιας νέας γενιάς, παιδιών και εγγονών του φιλικού κύκλου του προέδρου. Κοινό χαρακτηριστικό: ο τεράστιος πλούτος που αποκτήθηκε με όχι ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες.

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου

Η υπόθεση Σαμάλοφ είναι μία μόνο από τη σειρά παρόμοιων περιστατικών καθώς το τελευταίο διάστημα τα ρωσικά μέσα έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν πληροφορίες για τον ξαφνικό πλουτισμό ανθρώπων κοντά στον Πούτιν. Μία γυναίκα με την οποία φέρεται να έχει εξώγαμο παιδί ο πρόεδρος από καθαρίστρια βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα μέτοχος σε μεγάλη τράπεζα, ενώ μια φίλη του προέδρου, πρώην πρωταθλήτρια της γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα,  λαμβάνει μισθό εκατομμυρίων δολαρίων ως πρόεδρος μιντιακού ομίλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...