300
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την Πεκρές τέταρτη στις προτιμήσεις των εκλογέων | REUTERS/Stephane Mahe

Βαλερί Πεκρές: Εσωκομματικές εκλογές με… σκύλους και νεκρούς;

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 07:15
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την Πεκρές τέταρτη στις προτιμήσεις των εκλογέων
| REUTERS/Stephane Mahe

Βαλερί Πεκρές: Εσωκομματικές εκλογές με… σκύλους και νεκρούς;

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2022, 07:15

Καταγγελίες ότι κάποιοι από τους ψήφους υπέρ της Βαλερί Πεκρές στις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ύποπτη προέλευση δημοσιεύτηκαν στον γαλλικό Τύπο, εξοργίζοντας την υποψήφια.

Κανένας από τους συνυποψήφιους της Πεκρές δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα από τον φόβο μην εισέλθει το κόμμα σε κύκλο εσωστρέφειας που θα έβλαπτε τις προοπτικές ενόψει των εκλογών του Απριλίου, γράφουν οι Times. Η υποψήφια νίκησε οριακά, καθώς μόλις 4.000 ψήφοι χώριζαν τους τέσσερις πρώτους, δηλαδή την ίδια, τον Ερίκ Σιοτί, τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον Χαβιέ Μπερτράν.

Η Libération ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν «εκατοντάδες παρατυπίες» στην αναμέτρηση.

Τα μέλη του κόμματος σχεδόν διπλασιάστηκαν από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο (από κάτω από 80.000 σε 148.682). Ολοι οι υποψήφιοι έκαναν αγώνα για να πείσουν υποστηρικτές να γραφούν με αντίτιμο 30 ευρώ, περισσότερο όμως η  Πεκρές.

Στη λίστα των προσώπων που μπορούσαν ψηφίσουν περιλαμβάνονταν νεκροί, μετανάστες (κυρίως από την Κίνα) εκ των οποίων πολλοί δεν γνωρίζουν γαλλικά, αλλά και ο Ντάγκλας, που είναι σκύλος από τη Νίκαια.

Η εφημερίδα έγραψε ότι οι κινέζοι μετανάστες γράφηκαν με τη συμβουλή των ηγετών της κοινότητάς τους. Τους είπαν να την ψηφίσουν χωρίς καν να τη γνωρίζουν.

Ο ιδιοκτήτης του Ντάγκλας είπε ότι έγραψε στο κόμμα τον σκύλο του για να δει αν είναι δυνατό. Οι υπεύθυνοι του κόμματος δεν έφεραν αντίρρηση και τον άφησαν να ψηφίσει ο ίδιος και για τον Ντάγκλας. Η τοπική εφημερίδα Nice-Matin έγραψε, πάντως, ότι ο Ντάγκλας ψήφισε τον Ερίκ Σιοτί.

Ο νεκρός ψηφοφόρος ήταν μια γυναίκα 95 ετών που πέθανε το 2019. Ο γιος της ήταν ψηφοφόρος της Πεκρές.

Από την πλευρά της Πεκρές έγινε λόγος για προσπάθεια να εκτροχιαστεί η προεκλογική της εκστρατεία, ενώ ανέφεραν ότι θα μηνύσουν τη Libérartion.

Η τελευταία δημοσκόπηση φέρνει την Πεκρές στο 13,5%, τέταρτη πίσω από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με 24%, την Μαρίν Λεπέν με 17% και τον Ερίκ Ζεμούρ με 15%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...