363
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο (φωτογραφία αρχείου) | EPA/IAN LANGSDON

Ο Μακρόν και μια πρόταση που η Λαγκάρντ δεν θα μπορεί να αρνηθεί

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 20:03
Η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/IAN LANGSDON

Ο Μακρόν και μια πρόταση που η Λαγκάρντ δεν θα μπορεί να αρνηθεί

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 20:03

Η πιθανότητα να είναι η Βαλερί Πεκρές η αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έχει κινητοποιήσει τον Εμανουέλ Μακρόν να απαντήσει με μια γυναίκα, προσεγγίζοντας την Κριστίν Λαγκάρντ για το αξίωμα της πρωθυπουργού.

Από την κυβέρνηση της Γαλλίας, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών υπό τον Νικολά Σαρκοζί, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι μια ιδιότυπη πορεία για την Λαγκάρντ.

Αν συμβεί αυτό, όπως γράφουν οι Times, θα είναι πλήγμα για την προεκλογική εκστρατεία της Πεκρές και των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει δει στελέχη να αποσκιρτούν προς το στρατόπεδο του προέδρου.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος παρασημοφόρησε τη Λαγκάρντ, πλέκοντας το εγκώμιό της.

Αναπάντεχος ίσως σύμμαχος του Μακρόν είναι ο Νικολά Σαρκοζί που προέτρεψε τον πρόεδρο να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ορίσει τη Λαγκάρντ επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παρά τις δικαστικές υποθέσεις του, ο Σαρκοζί είναι πρόσωπο με επιρροή στους Ρεπουμπλικανούς. Εχει μάλιστα μια μάλλον αρνητική γνώμη για την προεκλογική εκστρατεία της Πεκρές, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως σημειώνουν οι Times, ότι θα στήριζε τον Μακρόν.

Το ερώτημα είναι αν θέλει η Λαγκάρντ να πάρει αυτόν τον δρόμο. Απομένουν πέντε χρόνια θητείας στην ΕΚΤ και, όπως έλεγε και η ίδια, δεν σκοπεύει να αφήσει τη Φρανκφούρτη. «Δεν συνηθίζω να τα παρατάω στα μισά. Υπάρχουν άλλοι, με περισσότερα προσόντα, για τη θέση [ενν. του πρωθυπουργού]» είπε στο ραδιόφωνο France Inter.

Από την πλευρά του προεδρου, αντιθέτως, εκτιμούν ότι η Λαγκάρντ δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση να είναι η τρίτη πρωθυπουργός από την παράταξη των Ρεπουμπλικανών μετά τον Εντουάρ Φιλίπ και τον Ζαν Καστέξ.

Προεδρικός σύμβουλος έλεγε ότι ο Μακρόν θα κάνει την πρόταση μόνο αν έχει αντίπαλο την Πεκρές, μια πιο δύσκολη αντίπαλος από την Μαρίν Λεπέν ή τον Ερίκ Ζεμούρ η παρουσία των οποίων, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, αρκεί να κινητοποιήσει τα αντι-ακροδεξιά ένστικτα των ψηφοφόρων για να μην τους δουν στο Ελιζέ.

Στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο τα ποσοστά ως τώρα, δύο μήνες πριν από την αναμέτρηση, είναι περίπου 25% για τον Μακρόν, 15% για την Λεπέν και την Πεκρές και 14% για τον Ζεμούρ. Ο Μακρόν θα κέρδιζε και τους τρεις στον δεύτερο γύρο, δυσκολότερα όμως την Πεκρές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...