419
Η Βαλερί Πεκρές μιλά σε εκδήλωση την Τρίτη στο Παρίσι | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Σαρκοζί σνομπάρει την Πεκρές και προτιμά την παρέα του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:45
Η Βαλερί Πεκρές μιλά σε εκδήλωση την Τρίτη στο Παρίσι
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Σαρκοζί σνομπάρει την Πεκρές και προτιμά την παρέα του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:45

Κι όμως, παρά την καταδίκη του, ο Νικολά Σαρκοζί εξακολουθεί να έχει μεγάλη δύναμη στον χώρο της γαλλικής Δεξιάς, τόση που μπορεί να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η Βαλερί Πεκρές, η ευρωπαΐστρια υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, ήλπιζε ότι ο πρώην πρόεδρος θα είναι στην πρώτη σειρά της επόμενης συγκέντρωσής της στο Παρίσι, δηλώνοντάς έτσι τη στήριξή του στο πρόσωπό της.

Προς μεγάλη απογοήτευσή της, όμως, ο Σαρκοζί διεμήνυσε ότι έχει άλλες υποχρεώσεις και δεν θα παραστεί.

Η 54χρονη κεντροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, που είναι στόχος επικρίσεων για την «ανέμπνευστη» προεκλογική εκστρατεία της, σημειώνουν οι Times, ήλπιζε ότι η παρουσία του Σαρκοζί θα της έδινε νέα πνοή.

Ο Σαρκοζί ήταν ηγέτης των Ρεπουμπλικανών έως το 2007 και στη συνέχεια πρόεδρος της Γαλλίας έως το 2012. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα χάνει ψηφοφόρους, τόσο προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και προς τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ.

Η Πεκρές χρειάζεται τη βοήθεια του Σαρκοζί, καθώς, προς το παρόν, φέρεται να συγκεντρώνει το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, έναντι 26% του Μακρόν, 15,5% της Μαρίν Λεπέν και 13% του Ζεμούρ. Εάν η Πεκρές περάσει στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα χάσει από τον Μακρόν με διαφορά 8%.

Το στρατόπεδο της Πεκρές φέρεται ενοχλημένο από τη στάση του Σαρκοζί. Δημοσίως, πάντως, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο πρώην πρόεδρος θα τη στηρίξει, αλλά ότι σκοπεύει να το κάνει λίγο πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Σαρκοζί είναι δυσαρεστημένος με την εκστρατεία της Πεκρές, η οποία δεν έχει δώσει εντυπωσιακές υποσχέσεις, και θυμωμένος που δεν τον έχει αναφέρει ως μία από τις επιρροές της. Η Πεκρές συχνά αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στον Ζακ Σιράκ, τον οποίο ο Σαρκοζί αντιπαθούσε.

Ο Νικολά Σαρκοζί κατευθύνεται σε βιβλιοπωλείο, όπου τον περιμένουν οι αναγνώστες του βιβλίου του, στο Παρίσι, τον Οκτώβριο / REUTERS/Stephane Mahe

Αντίθετα, τον ρόλο αυτό παίζει πολύ καλά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χρησιμοποιεί τον προκάτοχό του για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών. Ο Σαρκοζί βρίσκεται συχνά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μόνος ή μαζί με τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, προσκεκλημένοι των Μακρόν. Η πιο πρόσφατη συνάντησή τους έγινε πριν από δύο εβδομάδες.

Εξάλλου, ο Μακρόν έχει δώσει υπουργικά πόστα σε πολιτικούς που είναι στο περιβάλλον του Σαρκοζί, όπως ο Ζεράλντ Νταρμαμέν, υπουργός Εσωτερικών.

Ακόμα ένα πλήγμα για την Πεκρές ήταν η ανακοίνωση του Ερίκ Γουέρθ, πρώην υπουργού του Σαρκοζί και βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, ότι στηρίζει τον Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...