347
Δορυφορική φωτογραφία από τον παγετώνα που έσπασε | EU Copernicus and GEUS/Handout via REUTERS

Η Γροιλανδία θρυμματίζεται: Αποκόπηκε παγόβουνο 110 τ. χλμ.!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:05
Δορυφορική φωτογραφία από τον παγετώνα που έσπασε
|EU Copernicus and GEUS/Handout via REUTERS

Η Γροιλανδία θρυμματίζεται: Αποκόπηκε παγόβουνο 110 τ. χλμ.!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:05

Οι ειδήσεις για την αποκόλληση παγόβουνων, με έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την Ανταρκτική είναι συχνές τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλώβητη η Αρκτική. Τουναντίον, είναι το σημείο του πλανήτη όπου η υπερθέρμανση προκαλεί τα πλέον σοβαρά προβλήματα –κι ας λέει ό,τι λέει ο αμετροεπής και αρνητής της επιστήμης Ντόναλντ Τραμπ (εδώ).

Οι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν ότι ένα τεράστιο κομμάτι 108 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκόπηκε από την τελευταία παγοτράπεζα της Γροιλανδίας, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Το παγόβουνο ήδη έχει σπάσει σε πολλά μικρότερα τμήματα που ταξιδεύουν στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο παγετώνας το καλοκαίρι του 2015 ήταν σε ένα κομμάτι… | EU Copernicus and GEUS/Handout via REUTERS
Το καλοκαίρι του 2020 ο παγετώνας έχει σπάσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια | EU Copernicus and GEUS/Handout via REUTERS

Η Βορειοανατολική Γροιλανδία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή. Από το 1980 ως σήμερα η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή φτάνει τους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους θερινούς μήνες καταγράφονται θερμοκρασίες πολύ πάνω από το κανονικό.

Η Αρκτική θερμαίνεται κατά μέσο όρο δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, εν μέρει γιατί το λιώσιμο των πάγων αφήνει ακάλυπτο το σκούρο έδαφος, το οποίο με τη σειρά του απορροφά ηλιακή ενέργεια και θερμαίνεται.

Δανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η παγοκάλυψη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Στις αρχές του αιώνα μας, η ετήσια απώλεια πάγου έφτανε τα δύο με πέντε τ.χλμ., αλλά τα τελευταία δύο χρόνια αυτή η απώλεια έχει εκτιναχθεί στα 50 τ.χλμ!

Ερευνα έδειξε ότι πέρυσι χάθηκαν πάνω από 530 δισ. τόνοι πάγου, αύξηση κατά 15% από το προηγούμενο ρεκόρ του 2012.

Το τμήμα που αποκόπηκε, γράφουν οι Times, ήδη βρισκόταν πάνω από τη θάλασσα, οπότε δεν θα έχει άμεση επίπτωση στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας. Η Γροιλανδία και το λιώσιμο των πάγων της συνεισφέρει 0,76 χιλιοστά στα 3,5 χιλιοστά ανόδου των υδάτων που καταγραφόταν ετησίως από το 2005 ως το 2017.

Για την ώρα, μια πλήρης κατάρρευση του παγετώνα δεν είναι πιθανή, αλλά δεν συγχωρείται κανένας εφησυχασμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...