337
Το μέλλον των θηλαστικών στον πλανήτη μοιάζει σκοτεινό, αφού εκατοντάδες είδη μπορεί να μην καταφέρουν να επιζήσουν μέχρι το τέλος του αιώνα | Shutterstock

Καμπανάκι κινδύνου για τα θηλαστικά του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 16:45
Το μέλλον των θηλαστικών στον πλανήτη μοιάζει σκοτεινό, αφού εκατοντάδες είδη μπορεί να μην καταφέρουν να επιζήσουν μέχρι το τέλος του αιώνα
|Shutterstock

Καμπανάκι κινδύνου για τα θηλαστικά του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 16:45

Η εξαφάνιση ειδών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας (κυνήγι, αποψίλωση δασών, εντατική αλιεία, μόλυνση του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή κ.ά.) είχε ενταθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διασωθούν πολλά είδη ζώων, πτηνών, εντόμων και θαλάσσιων οργανισμών, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα οργανώνονται ερευνητικές αποστολές, με στόχο τον εντοπισμό ειδών που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, ώστε να ενταχθούν και αυτά στα προγράμματα διάσωσης, πριν χαθούν από τον πλανήτη. Παράλληλα διεξάγονται συνεχώς μελέτες για το μέλλον της πανίδας, αλλά και της χλωρίδας στον πλανήτη.

H τελευταία σχετική μελέτη έγινε από ομάδα ειδικών που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Science Advances». Οι ερευνητές ανέλυσαν τα σημερινά δεδομένα και τα συνέκριναν με στοιχεία από εξαφάνιση ζώων, κυρίως από την περίοδο των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα θηλαστικά.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 550 είδη θηλαστικών. «Κάθε φορά που εξαφανίζεται ένα είδος, εξαφανίζεται και ένα κομμάτι της φυσικής ιστορίας της Γης. Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, μπορούμε να διασώσουμε εκατοντάδες είδη, αν ριχτούμε στη μάχη της σωτηρίας τους» αναφέρει ο Τομπάιας Αντερμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και στέλεχος του Παγκόσμιου Κέντρου Βιοποικιλότητας του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σχεδόν αποκλειστικός υπεύθυνος για την εξαφάνιση των θηλαστικών τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο άνθρωπος και ο ρυθμός εξαφάνισής τους θα επιταχυνθεί αν η ανθρωπότητα δεν αναλάβει άμεσα οργανωμένη δράση προστασίας των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Το 2019, μια διακυβερνητική διεθνής επιτροπή επιστημόνων ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, αν δεν έχουμε ήδη εισέλθει, κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς την εποχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας και ότι κάθε ενέργειά μας από εδώ και πέρα θα καθορίσει το μέλλον, όχι μόνο των φυτών και των ζώων, αλλά και της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...