911
Με μάσκες προσώπου στη Σανγκάη | VCG/VCG via Getty Images/Ideal Images

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σκοτώσει ένα εκατ. Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2016, 14:51
Με μάσκες προσώπου στη Σανγκάη
|VCG/VCG via Getty Images/Ideal Images

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σκοτώσει ένα εκατ. Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2016, 14:51

Πριν από έναν χρόνο, έρευνα ολλανδών επιστημόνων έδειξε ότι η Κίνα, πέρα από το έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει εντός, «εξάγει» ρύπανση προς τις ΗΠΑ. Τα επίπεδα όζοντος στις αμερικανικές δυτικές ακτές παρέμεναν σταθερά, παρά τη μείωση των χημικών που τα προκαλούν, και επιβεβαιώθηκε -με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και υπολογιστικών μοντέλων- πως ευθύνονται οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν από την Κίνα προς τα εκεί.

Οι άνεμοι μεταφέρουν το οξείδιο του αζώτου που προέρχεται από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανία, εκείνο αναμειγνύεται με το φως του ήλιου και σχηματίζει στρώματα αιθαλομίχλης που προκαλούν ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό. Με την επιβολή αυστηρών μέτρων στα μηχανοκίνητα οχήματα και τη βιομηχανία, οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τις σημαντικά τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Ωστόσο οι προσπάθειες υπονομεύτηκαν από την καλπάζουσα ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αύξησε τα δικά της επίπεδα όζοντος κατά περίπου 7% τοις από το 2005 ως το 2010.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αποκαρδιωτικά για τους θανάτους παγκοσμίως και για την Κίνα συγκεκριμένα. Τα μικροσκοπικά σωματίδια από τα αυτοκίνητα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και άλλες πηγές σκοτώνουν περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Πλήττουν εξίσου σοβαρά και την πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου. Σύμφωνα με την ανάλυση, περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα το 2012 από παθήσεις που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τουλάχιστον 600.000 στην Ινδία και περισσότεροι από 140.000 στη Ρωσία.

Η Βρετανία βρίσκεται σε δεινότερη θέση σε σύγκριση με τη Γαλλία, με 16.355 θανάτους για την πρώτη το 2012 και 10.954 για τη δεύτερη. Και τις δύο ξεπερνά κατά πολύ η Γερμανία με 26.160 θανάτους και οι ΗΠΑ με 38.043. Την ίδια χρονιά, στην Αυστραλία σημειώθηκαν μόλις 94 θάνατοι για τους ίδιους λόγους.

Η Μαρία Νέρια, διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος του Οργανισμού, δήλωσε στον Guardian πως με τη δημοσίευση των ποσοστών για κάθε χώρα ξεχωριστά -που έγινε φέτος για πρώτη φορά-, οι κυβερνήσεις έρχονται «αντιμέτωπες με την πραγματικότητα», καθώς διαθέτουν ακριβή στοιχεία για το πόσοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην αναλάβουν δράση», καταλήγει.

image
Το Πεκίνο βρίσκεται συχνά σε συναγερμό εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης (REUTERS/Barry Huang)

Ο Γκάβιν Σάντικ, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που συγκέντρωσε τα δεδομένα, δήλωσε πως «Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί παγκοσμίως σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και πάρα πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τα επίπεδα ρύπανσης μειώνονταν». Για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάστηκαν 16 επιστήμονες από 8 διαφορετικά Ιδρύματα. Συγκέντρωσαν δεδομένα από 3.000 περιοχές χρησιμοποιώντας κατάλληλους μετρητές και στοιχεία από δορυφόρους.

Το μεγαλύτερο βάρος για το ζήτημα της ρύπανσης φέρουν τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια καύσης αποβλήτων και καύσης άνθρακα – μα ο άνθρωπος δεν έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Σε περιοχές κοντά σε ερήμους, οι θύελλες σκόνης ευθύνονται για την αυξημένη ρύπανση του αέρα και πλήττουν συχνά τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Εξ ου και το Ιράν βρίσκεται στην 16η θέση της λίστας, με 26.000 θανάτους μέσα σε έναν χρόνο. Οι περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως –τα δύο τρίτα- σημειώνονται στη νοτιοανατολική Ασία και τη δυτική πλευρά του Ειρηνικού: Κίνα, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και νησιά του Ειρηνικού.

Το πλήγμα είναι σοβαρό και από οικονομικής σκοπιάς. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως αγγίζει τα 5,1 τρισ. δολάρια – πρόκειται για το κόστος των πρόωρων θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο.

Το 2013, τελευταίο έτος για το οποίο οι στατιστικές είναι πλήρεις για όλον τον κόσμο, η Κίνα έχασε σχεδόν το 10% του ΑΕΠ, η Ινδία το 7%, η Σρι Λάνκα και η Καμπότζη περίπου το 8%. «Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Κίνα είναι χειρότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζεται στη σχετική έκθεση και διευκρινίζεται ότι «το 2013 περίπου το 93% των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση εντοπίστηκαν στις χώρες αυτές, στις οποίες το 90% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο».

Οι πλούσιες χώρες, άλλωστε, χάνουν δεκάδες δισ. δολάρια κάθε χρόνο από τις χαμένες εργάσιμες ημέρες και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανθρώπων που έχασαν την υγεία τους ή και τη ζωή τους από τη ρύπανση. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει στη Βρετανία 7,6 δισ. δολάρια ετησίως, στις ΗΠΑ 45 δισ. δολάρια και στη Γερμανία 18 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την Ουρβάσι Ναράιν, οικονομολόγο της Τράπεζας, «οι φτωχοί ζουν συνήθως σε μολυσμένες περιοχές και διαθέτουν λιγότερες δυνατότητες να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

2016-09-26T131219Z_1844297671_D1BEUDNIDNAA_RTRMADP_3_FRANCE-ENVIRONMENT-PARIS
Στο Παρίσι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε μια λωρίδα δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα (REUTERS/Charles Platiau)

Η δήμαρχος του Παρισιού και επικεφαλής του δικτύου πόλεων που συμπράττουν για την κλιματική αλλαγή, Αν Χιντάλγκο, δήλωσε πως η καταπολέμηση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας είναι προτεραιότητά της. «Είναι ζωτικό θέμα δημόσιας υγείας και όλοι οι δήμαρχοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση», τόνισε. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το Παρίσι ψήφισε για να απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε μια λωρίδα δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα, με σκοπό να περιορίσει τη ρύπανση στο κέντρο της πόλης. «Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία των Παριζιάνων».

Η Νέρια δήλωσε πως η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει αξιέπαινη δράση απέναντι στο πρόβλημα. «Μπορεί να εγείρουν συγκρούσεις, γιατί είναι για την υγεία των πολιτών, αλλά θέτουν σημαντικούς περιορισμούς στους ιδιώτες. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως πρόκειται για μείζον θέμα δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...