190
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στο μέσον, και ο Αβι Μπέρκοβιτς, αριστερά. Μαζί τους ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράιαν Χουκ | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Πρόταση να βραβευτεί με Νομπέλ Ειρήνης ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 23:06
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, στο μέσον, και ο Αβι Μπέρκοβιτς, αριστερά. Μαζί τους ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράιαν Χουκ
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Πρόταση να βραβευτεί με Νομπέλ Ειρήνης ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 23:06

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι και γαμπρός του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προτάθηκε για Νομπέλ Ειρήνης για τον ρόλο του στη σύναψη συμφωνιών που εξομάλυναν τις σχέσεις του Ισραήλ με τέσσερις αραβικές χώρες. Μαζί του προτάθηκε ο συνεργάτης του Αβι Μπέρκοβιτς.

Την πρόταση έκανε ο Αλαν Ντέρσοβιτς, ο οποίος ήταν ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Τραμπ κατά την πρώτη παραπομπή του για καθαίρεση. Ο Ντέρσοβιτς έκανε την πρόταση με την ιδιότητα του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οπως υπενθυμίζει ο Guardian, το όριο για τις νέες προτάσεις είναι χαμηλό. Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες προτάσεις από μέλη Κοινοβουλίων ή από παλαιότερους βραβευμένους ή ακόμα και αρχηγούς κρατών, οι οποίες πάντως δεν δεσμεύουν την επιτροπή που αποφασίζει για τα βραβεία.

Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως ονομάστηκαν, μέσα σε λίγους μήνες άλλαξαν το τοπίο δεκαετιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το Ισραήλ αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Δεν πρόκειται, πάντως, για πλήρεις συμφωνίες ειρήνης, καθώς το Ισραήλ, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν διατηρούσαν ανεπίσημες σχέσεις και δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...