431
Το μεγάλο αφεντικό της Huawei, Ρίτσαρντ Γιου, παρουσιάζει νέα προϊόντα της εταιρείας σε έκθεση τεχνολογίας στο Μόναχο, τον Σεπτέμβριο | EPA

«Πράσινο φως» από το Βερολίνο στην Huawei για το δίκτυο 5G

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 17:40
Το μεγάλο αφεντικό της Huawei, Ρίτσαρντ Γιου, παρουσιάζει νέα προϊόντα της εταιρείας σε έκθεση τεχνολογίας στο Μόναχο, τον Σεπτέμβριο
|EPA

«Πράσινο φως» από το Βερολίνο στην Huawei για το δίκτυο 5G

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2019, 17:40

Η Γερμανία ετοιμάζεται να επιτρέψει στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei να συμμετέχει στην κατασκευή του νέου δικτύου 5G, στο έδαφός της, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και τις επιφυλάξεις γερμανών πολιτικών.

Η Huawei είναι πρωτοπόρα εταιρεία στην τεχνολογία του νέου δικτύου, το οποίο είναι 100 φορές πιο γρήγορο από το 4G.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία την έχουν αποκλείσει από την κατασκευή του δικτύου στο έδαφός τους γιατί είναι βέβαιες ότι η εταιρεία θα κατασκοπεύει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης. Η ΕΕ προειδοποιεί τα μέλη της να μην την χρησιμοποιήσουν. Γαλλία και Βρετανία παραμένουν αναποφάσιστες παρά τις πιέσεις του Τραμπ.

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δώσει στην κυβέρνηση ό,τι στοιχεία της ζητηθεί. Ομως, ο Ρίτσαρντ Γιου, διευθύνων σύμβουλος της Huawei, τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ότι το δίκτυο 5G δεν επιτρέπει την υποκλοπή, ούτε καν στον κατασκευαστή του, όμως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να τον πιστέψουν…

Τώρα όμως, φαίνεται πως η Γερμανία, ενώ ήταν αντίθετη αρχικά, άλλαξε στάση, όπως γράφουν οι Times και είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα στους Κινέζους, παρά το ρίσκο.

Αυτή η αλλαγή βέβαια, δεν θα αρέσει καθόλους στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση, που δημοσιοποίησε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο επίθεσης στο δίκτυο 5G από χάκερ και κυβερνήσεις, κάτι που είχε επισημάνει η γερμανική κυβέρνηση παλιότερα.

Το τι πιέσεις μεσολάβησαν και άλλαξε στάση το Βερολίνο, κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει. Ομως, το γραφείο της Ανγκελα Μέρκελ, άλλαξε τους κανονισμούς για τα δίκτυα 5G καθρεφτίζοντας την Ηuawei, η οποία μπορεί πλέον να πάρει μέρος στους σχετικούς διαγωνισμούς στη Γερμανία. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει η εταιρεία, είναι να υπογράψει ένα σύμφωνο καλής πίστης…

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ αρνήθηκε ότι μεσολάβησε η καγκελάριος για να αλλάξουν οι όροι και τόνισε ότι εφόσον μία εταιρεία πληροί τα κριτήρια ασφαλείας της κυβέρνησης, τότε μπορεί να συμμετέχει στο έργο.

Στην ανακοίνωση αντέδρασαν πάντως, ακόμα και πολιτικοί σύμμαχοι της καγκελαρίου, βουλευτές και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν,πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Μέρκελ και νυν πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, που είπε ότι πρόκειται για μεγάλο λάθος και ότι μία τέτοια απόφαση στρατηγικής σημασίας πρέπει να την πάρουν οι βουλευτές και όχι η καγκελάριος. Είπε επίσης ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Huawei γιατί καθοδηγείται από το κινεζικό κράτος.

Οι νέοι κανονισμοί θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και θα τεθούν σε ισχύ το 2020.

Η Huawei θα έχει να αντιμετωπίσει την Nokia και την Ericsson στους διαγωνισμούς αλλά αναμένεται να τις κερδίσει εύκολα γιατί είναι πολύ πιο γρήγορη στην εγκατάσταση και πολύ φθηνότερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...