231
Τσίπρας και Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου | Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Πότε θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Τουρκία;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 22:42
Τσίπρας και Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα στις αρχές Φεβρουαρίου
|Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Πότε θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Τουρκία;

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 22:42

Ενα από τα διπλωματικά απότοκα της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα πριν από έναν μήνα ήταν, όπως φαίνεται, η πρόσκληση-πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία να είναι τιμώμενη χώρα σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας θεσμός που έως τώρα έχει αποδώσει: το 2016 ήταν η Ρωσία, το 2017 η Λαϊκή Κίνα, το 2018 οι ΗΠΑ και εφέτος θα είναι η Ινδία, με τη Γερμανία να ακολουθεί για το 2020.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι σε ποια χρονιά θα είναι η σειρά της Τουρκίας, καθώς ανοιχτές είναι οι επόμενες διοργανώσεις από το 2021 και μετά.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το οποίο δημοσίευσε και το σχετικό έγγραφο, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια  αμφιλεγόμενη κίνηση, προτείνοντας στον Ταγίπ Ερντογάν να είναι η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021. Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει αποδεχτεί την πρόταση, η οποία όμως προκαλεί ενστάσεις καθώς είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ηδη από τη ΝΔ άρχισαν οι αντιδράσεις με πρώτο τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη (εδώ το σχετικό tweet του).

Σύμφωνα ωστόσο με τη «Real», ο σχεδιασμός είναι τόσο η διοργάνωση της ΔΕΘ το 2021 όσο και αυτή του 2022 να έχουν ως τιμώμενες χώρες άλλες ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης (πχ. Γαλλία, Ιταλία) και η Τουρκία να ακολουθήσει το 2023 ή το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...