322
Η Μπαγκούζ στη Συρία βομβαρδίζεται, αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές | REUTERS/Rodi Said

Θέμα ημερών η πτώση του τελευταίου οχυρού του ISIS

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 19:04
Η Μπαγκούζ στη Συρία βομβαρδίζεται, αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές
|REUTERS/Rodi Said

Θέμα ημερών η πτώση του τελευταίου οχυρού του ISIS

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 19:04

Από αυτό που ήταν κάποτε το Ισλαμικό Κράτος, η τεράστια επικράτεια υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών, δεν έχει απομείνει παρά ένα χωριό, το οποίο και αυτό πολιορκείται.

Η ολική κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους και η απελευθέρωση της τελευταίας έκτασης που κατέχουν είναι πλέον θέμα ημερών, αλλά αυτό δεν απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο από την οργάνωση.

Το Μπαγκούζ, η μικρή πόλη πάνω στον Ευφράτη, στη Συρία, το τελευταίο προπύργιο του ISIS, σφυροκοπείται αδιάκοπα από όλες τις πλευρές.  Ανατολικά και δυτικά από τους Κούρδους ενώ από την άλλη όχθη είναι οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις.

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι για τους τζιχαντιστές έχουν κλείσει, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ηγέτες τους να επιδιώκουν την «απόδραση» από το Μπαγκούζ δωροδοκώντας το συριακό καθεστώς, γράφει ο Guardian.

Είχε προηγηθεί μία πρόσκαιρη ανακωχή 10 ημερών για να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα και από το Σαββατοκύριακο άρχισαν ξανά οι εχθροπραξίες. Περίμεναν οι επιτιθέμενοι να φύγουν 2.000 άτομα, αλλά τελικά έφυγαν από την πόλη 9.000, ένδειξη ότι στην πόλη ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος. Μεταξύ όσων έφυγαν ήταν και ανήλικοι οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να γίνουν μαχητές.

Ολους όσοι διέφυγαν τους έλεγξαν κούρδοι μαχητές πριν τους στείλουν σε χώρους συγκέντρωσης.

Κούρδος μαχητής μεταφέρει πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή (REUTERS/Rodi Said)

Το έργο των επιτιθέμενων δεν είναι εύκολο, λόγω των ελεύθερων σκοπευτών και των βομβιστών αυτοκτονίας στις τάξεις των τζιχαντιστών. Τη νύχτα, ωστόσο, οι πολιορκητές μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση γιατί διαθέτουν εξοπλισμό νυχτερινού πολέμου τον οποίο δεν διαθέτουν στον ISIS.

Εκτιμάται ότι στο Μπαγκούζ παραμένουν 1.000 με 1.500 τζιχαντιστές , που φαίνεται να είναι από το Ιράκ ή από ξένες χώρες, αν κρίνει κανένας από την προφορά τους όπως ακούγονται στον ασύρματο.

Εχουν μαζί τους και έναν άγνωστο αριθμό από γυναίκες και παιδιά (δεν διέφυγαν όλοι) ενώ φαίνονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους – ακόμη και οι γυναίκες. Στην πόλη τους είναι και όμηροι, τους οποίους πιθανόν θα χρησιμοποιήσουν σαν διαπραγματευτικό χαρτί ή σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...