1078
O Μουρίνιο στο στάδιο του Μίσιγκαν, για το φιλικό προετοιμασίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λίβερπουλ | REUTERS/Rebecca Cook

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσεις, Ζοσέ Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2018, 09:57
O Μουρίνιο στο στάδιο του Μίσιγκαν, για το φιλικό προετοιμασίας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λίβερπουλ
|REUTERS/Rebecca Cook

Πόσο πιο χαμηλά θα πέσεις, Ζοσέ Μουρίνιο;

Sportscaster Sportscaster 31 Ιουλίου 2018, 09:57

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Γι’ αυτό, άλλωστε, βάφτισε την αφεντιά του «Special One». Ασυνήθιστες είναι, συχνά, και οι τοποθετήσεις του. Αυτή τη φορά όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του. Οσο κι αν βασανίσουμε τη μνήμη μας, δεν θα θυμηθούμε άλλον προπονητή να λέει (δημοσίως) για συνάδελφό του πως «ήρθε η ώρα να δείξει αποτελέσματα». Καλώντας, μάλιστα, τα ΜΜΕ, στο εξής να απαιτούν από εκείνον να νικά.

Τα είπε για τον Γίργκεν Κλοπ, με αφορμή το σαββατιάτικο φιλικό παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ (1-4) για το International Champions Cup στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Μόνον αν κατακτήσει το τρόπαιο της Premier League θα έχει δικαιολογήσει τα υπέρογκα ποσά που δαπάνησε για νέους παίκτες τους τελευταίους μήνες. Αυτό ήταν το νόημα. Κοίτα ποιος μιλάει! Ο προπονητής που -μαζί με τον Πεπ Γκουαρντιόλα- έχει πραγματοποιήσει τις πιο ακριβές μετεγγραφές από τότε που πάτησε το πόδι του στο «Ολντ Τράφορντ», το καλοκαίρι του 2016. Αλλά και σε ολόκληρη την καριέρα του.

«Πρέπει να είστε δίκαιοι. Να απαιτήσετε (νίκες) και να πείτε ότι με τέτοιες επενδύσεις (η Λίβερπουλ) είναι μία από τις βασικές υποψήφιες (για τον τίτλο). Δεν βλέπω άλλη ομάδα να προσεγγίζει τέτοιο επίπεδο επενδύσεων», είπε ο Πορτογάλος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Εάν έχεις τα χρήματα, καλύτερα να τα επενδύεις (σε παίκτες). Γιατί στην τράπεζα το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό. Το θέμα είναι να κάνεις καλές επενδύσεις. Και ειλικρινά πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες που αγόρασαν είναι υψηλής ποιότητας. Χαίρομαι για ‘κείνους».

2018-07-28T235305Z_1018257547_RC18BAD79FC0_RTRMADP_3_SOCCER-ICC-MUN-LIV
O Γιούργκεν Κλοπ ενθουσιώδης και ενθουσιασμένος στο στάδιο του Μίσιγκαν. Αριστερά διακρίνεται ο Μουρίνιο με το «δηλητηριώδες» βλέμμα του. H τεσσάρα είναι βαριά, ακόμα και σε φιλικό προετοιμασίας (Reuters)

«Ενας από τους σημαντικότερους σκοπούς στη ζωή μου είναι να κάνω τον Ζοσέ να γελάει – δεν συμβαίνει συχνά», απάντησε ο γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ. «Ποτέ δεν θα μιλούσα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εάν δεν με ρωτούσε κάποιος. Δεν έχω πρόβλημα με όσα λέει ο Μουρίνιο. Ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο – ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εάν είναι χαρούμενος για τις μετεγγραφές μας, ακόμα καλύτερα. Ξέρουμε, όμως, πως οι μετεγγραφές δεν σημαίνουν ότι, αυτομάτως, κερδίζεις τρόπαια».

Το «unfair» του Ζοσέ, να περάσει στο λαιμό του Κλοπ τη θηλειά της υποχρέωσης να κατακτήσει τον τίτλο της προσεχούς σεζόν, πρόδωσε την ανασφάλεια που ο ίδιος νοιώθει. Τη σπουδή του να εξασφαλίσει, προκαταβολικώς, μια καλή δικαιολογία για την περίπτωση που αποτύχει, πάλι, να ανεβάσει τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή. Εχει ένα δίκιο, ο Πορτογάλος: τους έξι τελευταίους μήνες η Λίβερπουλ έχει ξοδέψει 85 εκατ. ευρώ για τον φαν Ντάικ, 60 εκατ. ευρώ για τον Κεϊτά, 45 εκατ. ευρώ για τον Φαμπίνιο, 70 εκατ. ευρώ για τον Αλισον και 15 εκατ. ευρώ για τον Σακίρι. Στο σύνολο, περίπου 275 εκατ. ευρώ. Πράγματι, ο Κλοπ οφείλει να παρουσιάσει μια ομάδα ανταγωνιστική, που θα διεκδικήσει το τρόπαιο μέχρι το τέλος. Αλλά, περισσότερο από τη Λίβερπουλ, αυτή που πρέπει να πετύχει πιο πολλά από πέρυσι είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το Europa League και το League Cup, που ο Μουρίνιο κατέκτησε στην πρώτη του σεζόν στο Μάντσεστερ, δεν είναι ποτέ αρκετά για έναν σύλλογο τέτοιου μεγέθους. Το χειρότερο, όμως, είναι πως το ποδόσφαιρο που παίζεται στο «Ολντ Τράφορντ» είναι αποκρουστικό. Η Σίτι, η Τότεναμ και η Λίβερπουλ, άξιζαν τα λεφτά των οπαδών τους. Η Γιουνάιτεντ ήταν μια μεγάλη απογοήτευση και σε αυτό: στο θέαμα που (δεν) προσέφερε. Ο σερ Αλεξ είναι εκεί, στην εξέδρα των VIP, ζωντανό μέτρο σύγκρισης για τη μετριότατη, συντηρητική, σχεδόν φοβική ομάδα που τους παρουσιάζει ο Πορτογάλος. Ολοι στον κόκκινο τομέα του Μάντσεστερ αναπολούν την παραμυθένια εικοσαετία που έζησαν έως το 2013. Και ζηλεύουν τους φιλάθλους του γαλάζιου τομέα, που απολαμβάνουν την υπέροχη Σίτι: αυτή που ο Πεπ Γκουαρντιόλα, σε χρόνο – ρεκόρ, ανέβασε στο θρόνο του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ο Πεπ πήρε τον τίτλο, κάνοντας «περίπατο». Η ομάδα του Κλοπ παίζει μπάλα που ο κόσμος χαίρεται να βλέπει. Εφτασε και στον τελικό του Champions League – ποιος το περίμενε; Στην κούρσα των τριών σούπερ-σταρ των πάγκων, ο Μουρίνιο έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος. Σε πείσμα των αριθμών, προσπαθεί να πείσει ότι οι ανταγωνιστές του οφείλουν τα κατορθώματά τους στους πολύ πιο «ποιοτικούς» παίκτες που διαθέτουν. Αλλά, μία έρευνα της αθλητικής ιστοσελίδας askfans.co.uk, που δημοσιεύθηκε σε ανύποπτο χρόνο (29 Δεκεμβρίου 2017), τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Κλοπ.

Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα αφίχθησαν στο Μάντσεστερ σχεδόν ταυτοχρόνως (καλοκαίρι 2016). Εως το τέλος του 2017 ο Πορτογάλος είχε δαπανήσει για νέους παίκτες, 326 εκατ. ευρώ. Ο Καταλανός, 410 εκατ. ευρώ. Τα «ψώνια» του Γερμανού, που κατέφθασε στο «Ανφιλντ» πολύ νωρίτερα και από τους δύο (Οκτώβριος 2015) κόστισαν 247,5 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα 85 εκατ. ευρώ που ξόδεψε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον φαν Ντάικ. Εάν βάλουμε στην εξίσωση και τους παίκτες που οι τρεις σύλλογοι πούλησαν, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κλοπ ζημίωσε το ταμείο κατά μόλις 115,1 εκατ. ευρώ. Ο Μουρίνιο κατά 266,5 και ο Γκουαρντιόλα κατά 323,6 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017, αυτά τα τρία club έπαιξαν στην Premier League από 58 ματς το κάθε ένα. Η askfans.co.uk υπολόγισε (σε συνάρτηση με τα «καθαρά» τους έξοδα για μετεγγραφές) ότι κάθε νίκη κόστισε 8,55 εκατ. ευρώ στη Γιουνάιτεντ, 7,88 στη Σίτι και 3,59 στη Λίβερπουλ. Και κάθε γκολ, 2,74 εκατ. ευρώ στη Γιουνάιτεντ, 2,28 στη Σίτι και 918.400 ευρώ στη Λίβερπουλ.

Ο Μουρίνιο έπεσε χαμηλά και για έναν, ακόμη, λόγο: για να πιέσει τη διοίκηση της ομάδας του να κάνει κι άλλες μετεγγραφές. Μέχρι στιγμής, η Γιουνάιτεντ έχει κάνει τρεις, μαζί με αυτή του αναπληρωματικού τερματοφύλακα, Λι Γκραντ. Ηρθαν, ο Φρεντ από τη Σαχτάρ (μέσος) και ο 19χρονος Νταλό από την Πόρτο (δεξιός μπακ), που κόστισαν -στο σύνολο- 85 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, ο Ζοσέ έχει ζητήσει κι άλλους: τον Ρέμπιτς της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, τον Πέρισιτς της Ιντερ, τον Μαγκουάιρ της Λέστερ…

2018-07-29T002935Z_789058044_NOCID_RTRMADP_3_SOCCER-INTERNATIONAL-CHAMPIONS-CUP-MANCHESTER-UNITED-AT-LIVERPOOL
Ο Σερντάν Σακίρι πανηγυρίζει με χαρακτηριστικό τρόπο ένα από τα γκολ της Λίβερπουλ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Reuters)

Ναι, η Λίβερπουλ διψάει για έναν τίτλο στην Premier League -έχει 28 ολόκληρα χρόνια να τον χαρεί-, όμως κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον Κλοπ εάν και του χρόνου η ομάδα δεν τερματίσει πρώτη. Εχει κάνει τεράστια άλματα προόδου – κι αυτό, προς το παρόν, είναι αρκετό. Για τον Μουρίνιο, αντιθέτως, η νέα σεζόν θα είναι κομβική, σε ό,τι αφορά το μέλλον του στο Μάντσεστερ. Είναι πανέξυπνος. Το έχει αντιληφθεί, ότι οι «ζωές» του εξαντλούνται. Γι’ αυτό έκανε έκπτωση στην αξιοπρέπειά του και εξαπέλυσε ένα από τα παροιμιώδη του «mind games».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...