797
Ελληνικός θρίαμβος στο Καζάν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας χειροσφαίρισης (beach handball) | Facebook/International Handball Federation - IHF

Συρτάκι στην άμμο του Καζάν

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2018, 14:07
Ελληνικός θρίαμβος στο Καζάν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας χειροσφαίρισης (beach handball)
|Facebook/International Handball Federation - IHF

Συρτάκι στην άμμο του Καζάν

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουλίου 2018, 14:07

Στο πόλο, εντάξει. Εχουμε και μια ιστορία. Στο μπιτς χάντμπολ, όμως, ποιος περίμενε τέτοιο θρίαμβο; Σε ένα άθλημα -το χάντμπολ, γενικώς- το οποίο στην Ελλάδα περνά μάλλον απαρατήρητο, η Εθνική Γυναικών (που απαρτίζεται από παίκτριες της Εθνικής μας ομάδας χάντμπολ σάλας) αναδείχτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια!

Ούτε που είχαμε πάρει είδηση ότι αυτές τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ. Ξαφνικά, μάθαμε ότι τα κορίτσια μας προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, κι έπειτα στον τελικό. Και χθες (Κυριακή) ότι νίκησαν -και- τη Νορβηγία, με 2-1 (18-14, 15-24, 5-2) στο shoot-out. Σαν να λέμε, στα πέναλτι.

Είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που η Εθνική μας στέφεται Πρωταθλήτρια Κόσμου. Η κορυφαία στιγμή -μακράν- του ελληνικού χάντμπολ. Πέρυσι τέτοια εποχή (23 Ιουλίου) η Εθνική Γυναικών είχε καταφέρει να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδας (είτε σε χάντμπολ σάλας, είτε σε μπιτς χάντμπολ) που προκρίθηκε σε προημιτελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε Ανδρες και Γυναίκες. Χάρη σε εκείνη την επιτυχία της είχε εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για το εφετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας. Και μόνον η συμμετοχή, ήταν υπέρβαση. Ο,τι ακολούθησε, ήταν ακόμη ένα απ’ αυτά τα ωραία παραμύθια που γράφουν τα σπορ.

Οι νέες παγκόσμιες πρωταθλήτριες το γιόρτασαν, αμέσως μετά τη λήξη του τελικού, χορεύοντας συρτάκι στην άμμο του Καζάν. Ξεσήκωσαν και τους θεατές, που στη συντριπτική τους πλειονότητα τις υποστήριζαν. Επειδή, συνήθως, οι «ουδέτεροι» είναι με τους αδύνατους. Στη θεωρία, η πιο αδύνατη από όλες τις ομάδες που έφτασαν στους προημιτελικούς, ήμασταν εμείς. Στην πράξη, όμως, η Ελλάδα νίκησε την οικοδέσποινα Ρωσία, έπειτα την Ισπανία και, στο τέλος, τη Νορβηγία. Εγινε μόλις η έκτη χώρα μετά το 2004 (από τότε που διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ) που κατακτά το τρόπαιο. Η πρώτη ήταν η Ρωσία. Ακολούθησαν η Βραζιλία (είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης, με τρεις κατακτήσεις), η Κροατία, η Νορβηγία και η Ισπανία.

37938971_1791471917567744_6787567354533380096_o38068020_1792725924109010_6047554286252982272_n

Στην Ελλάδα, το χάντμπολ είναι «νέο φρούτο». Το πανελλήνιο πρωτάθλημα διοργανώνεται σε ετήσια βάση μόλις από το 2000: Handball Premier για τους άνδρες, Α1 για τις γυναίκες. Από το 2014 αποκτήσαμε και Κύπελλο. Εκτός από αυτά τα τουρνουά, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας, υπάρχουν και κάποια ανεξάρτητα. Ιδίως στο μπιτς χάντμπολ. Οι αγώνες τους διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε παραλίες, και σε αυτούς παίρνουν μέρος ακόμη και αθλητές ή αθλήτριες που δεν ανήκουν στις «επίσημες» ομάδες. Οσο περισσότερο κόσμο μαζεύουν, τόσο πιο γενναιόδωροι γίνονται οι χορηγοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν το κόστος της διοργάνωσης και προσφέρουν κάποια ποσά ως έπαθλα.

Το (σχετικώς) μικρό του κοινό παρακολουθεί το χάντμπολ φανατικά, χειμώνα – καλοκαίρι. Αλλά, κακά τα ψέματα. Οι περισσότεροι έλληνες φίλαθλοι δεν έχουν, καν, ακούσει για τους Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης, τον Σπάρτακο Goalbet, τον ΠΑΟΚ Red-Led ή την Avant Garde Ασπροβάλτας – μερικούς από τους συλλόγους του αθλήμστος σε άνδρες και γυναίκες. Δεν γνωρίζουν, ίσως, ότι το πρωτάθλημα του χάντμπολ ολοκληρώνεται με ένα Final-4. Ασφαλώς, δεν είναι από τα πιο προβεβλημένα αθλήματα στη χώρα. Η χώρα, όμως, είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο μπιτς χάντμπολ…

Ο χθεσινός θρίαμβος ξεπερνά κάθε φαντασία, έστω κι αν -σε επίπεδο συλλόγων- έχουμε κατακτήσει μετάλλια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Χρυσό η γυναικεία ομάδα Avant Garde το 2009, αργυρό η ανδρική ομάδα του Παναιτωλικού το 2011, χάλκινο η ανδρική ομάδα Acropolis BH το 2014.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία διεθνής μας -και αρχηγός της Εθνικής-, η Βάσω Σκάρα, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 45 της. Θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στα νέα παιδιά: «Να μην τα παρατάνε ποτέ, να βάζουν νέους στόχους και να το πιστεύουν». Η τερματοφύλακας Νικολίνα Κεπεσίδου, είναι μόλις 21. Από τις πρωταγωνίστριες του θριάμβου, αφού απέκρουσε δύο πέναλτι των αντιπάλων. Αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο «σε όλους τους Ελληνες και κυρίως σε αυτούς που δοκιμάζονται αυτόν τον καιρό από τις τραγικές πυρκαγιές… Ελπίζω να δώσαμε μια μικρή ελπίδα ότι η Ελλάδα είναι εδώ, πως όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε από την αρχή».

Το ίδιο και η ομοσπονδιακή προπονήτρια Σοφία Δημητρίου: «Τις κορυφές δύσκολα τις κατακτάς και εμείς δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά για να τα καταφέρουμε… Ο τίτλος είναι αφιερωμένος στις αδικοχαμένες ψυχές από την πυρκαγιά στην Αττική και στους συγγενείς τους που θρηνούν μετά την ανείπωτη τραγωδία. Εχουμε λυγίσει πολλές φορές, για να μη σπάσουμε».

Με το που προκρίθηκε στον κυριακάτικο τελικό, η Εθνική Γυναικών μπιτς χάντμπολ εξασφάλισε την απευθείας πρόκρισή της -για πρώτη φορά- στα World Games, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Αλλά, το νέο πεδίο δόξας για τα κορίτσια μας που ανέβηκαν στο Εβερεστ του αγωνίσματος θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το μπιτς χάντμπολ θα ενταχθεί, όπου να ‘ναι, στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Κρίμα που αυτή η τιτάνια προσπάθεια δεν βρήκε το χώρο που της άξιζε, στα περισσότερα αθλητικά ΜΜΕ. Αλλά, συνηθισμένα τα βουνά από αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό των σπορ. Προχθές, τις δευτεραθλήτριες Ευρώπης στο πόλο τις περίμεναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόνον οι γονείς τους και ο αναπληρωτής ταμίας της Ομοσπονδίας Κολύμβησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...