857
Ο 31χρονος Ρούι Πίντο, διαβόητος πορτογάλος χάκερ και ακτιβιστής | Facebook

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος προδόθηκε από τον «Πορτογάλο Σνόουντεν»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 09:10
Ο 31χρονος Ρούι Πίντο, διαβόητος πορτογάλος χάκερ και ακτιβιστής
|Facebook

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος προδόθηκε από τον «Πορτογάλο Σνόουντεν»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 09:10

Ενας πορτογάλος χάκερ παραδέχτηκε ότι εκείνος έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που αποκάλυψαν με ποιον τρόπο η δισεκατομμυριούχος κόρη του πρώην προέδρου της Ανγκόλας, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, έχτισε την τεράστια περιουσία της, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ οι δικηγόροι του.

Ο χάκερ ονόματι Ρούι Πίντο είναι ήδη γνωστός καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, βρίσκεται πίσω από το προπέρσινο σκάνδαλο των Football Leaks με 70 εκατομμύρια έγγραφα που αποκάλυψαν τις δοσοληψίες πολλών ποδοσφαιρικών ομίλων.

Τώρα οι δικηγόροι του, ο Γουίλιαμ Μπούρντον και ο Φρανσίσκο Τεϊξέιρα ντα Μότα, αποκάλυψαν ότι ο πελάτης τους βρίσκεται πίσω και από το σκάνδαλο Luanda Leaks, εγγράφων δηλαδή που περιήλθαν στην κατοχή της οργάνωσης International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα από πολλούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο 31χρονος Πίντο, μέχρι πρότινος μόνιμος κάτοικος Βουδαπέστης, ήδη κατηγορείται από τις πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές για 93 αδικήματα που αφορούν κυρίως την αυθαίρετη πρόσβαση σε δεδομένα, την απόπειρα εκβίασης και την παραβίαση αλληλογραφίας.

Συνελήφθη πέρσι και είναι προφυλακισμένος σε φυλακή της Λισσαβόνας αναμένοντας τη δίκη του για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Football Leaks.

Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι ο πελάτης τους ενήργησε προς το δημόσιο συμφέρον.

Μένει να φανεί αν η τελευταία αυτή αποκάλυψη θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη έρευνα εις βάρος του.

Οι δικηγόροι του πάντως τον έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει «πληροφοριοδότη».

Σε ανακοίνωσή τους προς το Reuters, οι δικηγόροι του αναφέρουν ότι στο τέλος του 2018 παρέδωσαν στην «Πλατφόρμα για την Προστασία των Πληροφοριοδοτών στην Αφρική» (Platform to Protect Whistleblowers in Africa – PPLAAF) έναν σκληρό δίσκο «που περιείχε όλα τα δεδομένα τα οποία συνδέονταν με τις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με την περιουσία της Ντος Σάντος, της οικογένειάς της και όλων των πιθανών εμπλεκομένων».

Υποστηρίζουν ακόμη ότι ο Πίντο επέτρεψε στην Πλατφόρμα, της οποίας συνιδρυτής είναι ο ίδιος ο Μπούρντον, να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα «όπως κρίνει εκείνη».

Στη συνέχεια η PPLAAF τα έδωσε στην ICIJ.

«Χωρίς τις τεραστίου όγκου και σημασίας αποκαλύψεις των Luanda Leaks, που κατέστησαν δυνατές χάρη στον πελάτη μας, οι ρυθμιστικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές δεν θα είχαν κάνει τίποτα. Χάρη στον πελάτη μας και μόνο σε εκείνον, οι πορτογάλοι πολίτες και ο κόσμος έχουν πρόσβαση στην αλήθεια ενός εντυπωσιακού συστήματος διαφθοράς και αρπαγής» αναφέρουν οι δικηγόροι.

Η Ντος Σάντος έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι έκανε κάτι παράνομο.

«Ενήργησα πάντα εντός του νόμου και όλες οι εμπορικές μου συναλλαγές είχαν εγκριθεί από δικηγόρους, τράπεζες, ελεγκτές και ρυθμιστικές αρχές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη.

Αρκετές ημέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για τα Luanda Leaks, κάποιοι εισαγγελείς στην Ανγκόλα κατονόμασαν επίσημα ως υπόπτους την Ντος Σάντος και τέσσερις υπηκόους Πορτογαλίας κατηγορώντας τους για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση στη διάρκεια της περιόδου που η Ντος Σάντος διετέλεσε πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol.

Ο εισαγγελέας της Ανγκόλας έδωσε στη δημοσιότητα ένα δικαστικό έγγραφο στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου που επέβαλε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ντος Σάντος, του συζύγου της Σιντίκα Ντοκόλο και ενός συνεργάτη τους, του Μάριο Λέιτε ντα Σίλβα, στην Ανγκόλα.

Το έγγραφο υποστήριζε ότι η κυβέρνηση είχε συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να αποδείξει ότι οι τρεις τους είχαν εκτρέψει 1,1 δισ. δολάρια κρατικών πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες είχαν μερίδιο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ανγκόλας Χέλντερ Πίτα Γκρος δήλωσε την Παρασκευή στο πορτογαλικό δίκτυο RTP ότι τα έγγραφα του Luanda Leaks αποκάλυψαν όντως «κάποιες λειτουργίες και συνδέσεις που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και συμβαίνουν».

Ο χάκερ που συντάραξε (και) το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Η ιστορία του Πίντο ξεκινάει το 2015 όταν, έχοντας ως ίνδαλματά του τον Εντουαρντ Σνόουντεν (με τον οποίο μάλιστα μοιράζονται τον ίδιο δικηγόρο, τον Μπούρντον) και τον Τζούλιαν Ασάνζ, θέλησε να «στήσει» τη δική του ιστοσελίδα και να βγάλει στη φόρα όλα τα… άπλυτα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου:

Κάπως έτσι ξεκίνησε την ιστοσελίδα Football Leaks αποκαλύπτοντας αρχικά τα πραγματικά (και όχι αυτά που ανακοινώνονται…) συμβόλαια των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών με ομάδες και μάνατζερ.

«Σκοπός μας είναι να βγάλουμε στη φόρα την κρυφή πλευρά του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, το άθλημα που αγαπάμε έχει διαφθαρεί και είναι στιγμή να πούμε φτάνει, να διώξουμε τα παράσιτα. Από σήμερα και τους επόμενους μήνες θα δημοσιεύω εδώ όλα τα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό» έγραφε ο ίδιος ο Πίντο ως στόχους της ιστοσελίδας και φρόντισε όντως να κάνει πράξη όσα ευαγγελιζόταν.

Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τις καταγγελίες μιας γυναίκας εναντίον του Κριστιάνο Ρονάλντο για βιασμό, τους τρόπους με τους οποίους η Παρί Σεν Ζερμέν, υπό τις ευλογίες της FIFA, παραβίαζε το Financial Fair Play ή τις αποδείξεις ότι η Μπενφίκα επηρέαζε διαιτητές στην Πορτογαλία.

Πώς το κατάφερε αυτό ένας νεαρός χάκερ που μέχρι πρότινος σπούδαζε Ιστορία της Τέχνης στο Οπόρτο;

Δεινός χάκερ ων, και με βάση το σπίτι του στη Βουδαπέστη όπου βρισκόταν με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus, χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για να συγκεντρώσει το υλικό του, ενώ είχε και κάποιους συνεργάτες, όπως ο δικηγόρος του, Ανίμπαλ Πίντο, ο οποίος ήρθε μυστικά σε επαφή με αρκετούς συλλόγους της Πορτογαλίας, απαιτώντας χρήματα ως αντάλλαγμα, ώστε να μη βγουν στη δημοσιότητα διάφορα άκρως ενοχοποιητικά έγγραφα.

Εκτιμάται ότι τα Football Leaks έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 18,6 εκατομμύρια έγγραφα, όπως συμβόλαια, e-mails, αλλά και λογιστικά έγγραφα που αφορούν συμβόλαια ποδοσφαιριστών και συμφωνίες συλλόγων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...