1113
H νευροεπιστήμονας και αναισθησιολόγος Ντίβια Τσάντερ στην ομιλία της στο Μέγαρο |

Το παρόν του μέλλοντός μας: Ντίβια Τσάντερ #2

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 26 Νοεμβρίου 2018, 07:15
H νευροεπιστήμονας και αναισθησιολόγος Ντίβια Τσάντερ στην ομιλία της στο Μέγαρο
|

Το παρόν του μέλλοντός μας: Ντίβια Τσάντερ #2

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 26 Νοεμβρίου 2018, 07:15

«Να σας γνωρίσω δύο ελληνικά αστέρια της Σίλικον Βάλεϊ»

Η νευροεπιστήμονας καθηγήτρια του Singularity University, που έχει (συν)ιδρύσει ο Ελληνοαμερικανός δρ. Πίτερ Νταιμάντις, μιλώντας στο Μέγαρο, έδωσε ένα περίγραμμα όσων θα μπορούσαν να είχαν συμβεί ακόμη και στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και με άξονα την καινοτομία και την τεχνολογία. Από το παρόν για το μέλλον. Και μας μίλησε για τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και τη Φωτεινή Χριστοδούλου που διαπρέπουν στη Σίλικον Βάλεϊ 

Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά δεν είδα πάνω από την Αθήνα να πετάει drone που μεταφέρει αίμα τύπου Α ρέζους θετικό. Μάλλον επειδή η Αθήνα έχει δρόμους και τρόπους πρόσβασης. Μπορεί όμως να τα βλέπαμε τα ντρόουν της Matternet πάνω από κάποιο απομονωμένο χωριό των Άνδεων, δίχως δρόμους. Όπως τα είδαν ύστερα από σεισμούς στην Αϊτή. Ή θα μπορούσαν να τα υποδεχθούν σε κάποιο αυτοσχέδιο κόμβο παροχής ιατρικής βοήθειας ύστερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πάντως, η δρ. Ντίβια Τσάντερ, νευροεπιστήμονας και αναισθησιολόγος (με νέα ειδικότητα το Διάστημα!) και περγαμηνές από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τα είδε τα ντρόουν. Και το ανέφερε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα SingularityU Greece Summit, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάλιστα με καμάρι και χαμόγελο μας είπε πως πίσω από αυτή την start-up εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 στην Σίλικον Βάλεϊ, την αμερικανική «κοιλάδα της τεχνολογίας», βρίσκεται ένας Έλληνας: ο Ανδρέας Ραπτόπουλος, που ξεκίνησε από τον Βύρωνα και ύστερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις σπουδές στο Λονδίνο, έφτασε να στήσει την εταιρεία των ντρόουν που λέγαμε, την Matternet. Εταιρεία που πρόσφατα δέχθηκε μια επένδυση 16 εκατ. δολαρίων από την Boeing, αλλά και από τα Ελβετικά Ταχυδρομεία, τα οποία ξεκίνησαν ήδη να χρησιμοποιούν ντρόουγια την εναέρια μεταφορά δεμάτων σε πολύ μικρούς χρόνους.

Αυτή η αναφορά ήταν μία από τις πολλές της  Ντίβια Τσάντερ (στο SingularityU Greece Summit) για το παρόν καταρχάς αλλά και το μέλλον της υγείας, σε έναν κόσμο που αναπτύσσει την καινοτομία, την τεχνολογία και το «κοινό καλό». Κι ας ξεκίνησε με μια μάλλον δυσοίωνη επίδραση της κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα: «Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία – της κρίσης – η Ελλάδα έχει χάσει κάπου 60 επιστήμονες της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, ερευνητές, ανά 100.000 κατοίκους. Έφυγαν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό».

Ο Ανδρέας Ραπτόπουλος συζητάει με τον διευθυντή των Ελβετικών Ταχυδρομείων, μπροστά από drone ένα της εταιρείας του (Matternet/Facebook)

Στον αντίποδα, η νευροεπιστήμονας καθηγήτρια του Singularity University, που έχει (συν)ιδρύσει ο Ελληνοαμερικανός δρ. Πίτερ Νταιμάντις, έδωσε ένα περίγραμμα όσων θα μπορούσαν να είχαν συμβεί ακόμη και στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και με άξονα την καινοτομία και την τεχνολογία. Από το παρόν για το μέλλον. Ήδη από τον Απρίλιο του 2017 ολοκληρώθηκε, είπε, η πενταετής άμιλλα start-up εταιρειών από όλο τον κόσμο για το Qualcomm Tricorder XPRIZE (10 εκατ. δολαρίων). Η νικήτρια, αμερικανική Basil Leaf Technologies κατάφερε να κατασκευάσει την καλύτερη απλής χρήσης συσκευή, που από μια σταγόνα αίμα μπορεί να διαγνώσει 13 ιατρικές «καταστάσεις» ή ασθένειες, ελέγχοντας έως και πέντε ζωτικές λειτουργίες του εξεταζόμενου. Μπορεί, ας πούμε, να εντοπίσει τον κίνδυνο ή την προδιάθεση να προσβληθεί κάποιος από την νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως την διάγνωση του καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος έκανε δυνατή, «ακριβή, προσιτή και ελάχιστα επεμβατική» η πρωτοποριακή συσκευή Miriam της επιχείρησης βιοτεχνολογίας MirOculus. Με πρόεδρο την επίσης Ελληνίδα – όπως σημείωσε η δρ. Τσάντερ – μοριακή βιολόγο στην Σίλικον Βάλεϊ, Φωτεινή (Φαίη) Χριστοδούλου. Η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα, με έρευνα στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Φαίη Χριστοδούλου δίπλα στην πρωτοποριακή συσκευή Miriam (Miroculus/Facebook)

Αντίστοιχα, «χρησιμοποιώντας τα νεότερα της νανοτεχνολογίας, ένα smartphone και έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή» μια αντίστοιχη start-up εταιρεία κατέκτησε τη δυνατότητα να φτιάχνουμε μέσα σε πέντε λεπτά, οπουδήποτε στον κόσμο, μια συσκευή που ελέγχει την ύπαρξη ιού HIV σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμη κι αν εκεί δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέσα.

Άλλωστε, η επανάσταση που έφεραν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κατά την δρα. Τσάντερ είναι εκείνη που στο παρόν και στο μέλλον θα μας δίνει την δυνατότητα να «εκτυπώνουμε» οπουδήποτε στον κόσμο – και στην πιο δύσβατη περιοχή – ακόμη και τα πλέον εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία. Κάτι στο οποίο ειδικεύεται, κυρίως σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, η επιχείρηση Field Ready, που μπορεί να «τυπώσει», φερ’ ειπείν, ακόμη και τον πιο ακριβό τύπο θερμοκοιτίδας οπουδήποτε και με κόστος 30 σεντς!

Ta εσώρουχα της εταιρείας Myant ελέγχουν τις ζωτικές λειτουργίες και τις τιμές στο αίμα

Ο έλεγχος των ζωτικών λειτουργιών και των τιμών στο αίμα μας, πρόσθεσε η δρ. Τσάντερ, γίνεται πλέον με τα… εσώρουχά μας. Αυτά που έχει «πλάσει» η καναδική εταιρεία Myant. «Το σπίτι μας θα είναι το νοσοκομείο του μέλλοντος, μέσω ειδικών συσκευών και του Διαδικτύου, ύστερα από έρευνες των τελευταίων ετών από αντίστοιχες εταιρείες σε όλο τον κόσμο», κατέληξε. «Σκεφθείτε: Η Google έχει κατασκευάσει φακούς επαφής με απολήξεις που δίνουν τις πληροφορίες που βρίσκονται στα δάκρυά μας. Εφτά εταιρείες ασχολούνται με την τελειοποίηση μικροσυσκευών οι οποίες κολλούν στο δέρμα σαν… χάζαπλαστ και μετρούν διαρκώς τις τιμές που αφορούν τους διαβητικούς. Και όλα αυτά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Όπως και οι πιεζοελεκτρικοί αισθητήρες που παρακολουθούν τους πνεύμονες, ή οι αισθητήρες ιδρώτα που μετρούν την κορτιζόλη και μαζί τα επίπεδα του άγχους, π.χ. για τους στρατιώτες ή τους αθλητές. Και κάτι ακόμη: κουβέρτες για νεογνά που… από μόνες τους μετρούν τις ζωτικές τους λειτουργίες και τις στέλνουν στο Διαδίκτυο για διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση, ακόμη και πολλών νεογνών ταυτόχρονα, από ειδικούς».

Επιλέγω να τελειώσουμε με το πλέον λιλιπούτειο επίτευγμα των καιρών μας, που ανέφερε η  δρ. Τσάντερ: Το Vaxxas Nanopatch, ένα πολύ μικρό τετράγωνο τσιπάκι με απολήξεις που εφαρμόζεται στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και εμβολιάζει. Το nanopatch της αυστραλιανής εταιρείας, εκτός του ότι έχει ελάχιστο κόστος, χρησιμοποιεί μόλις το 1/150ό της ποσότητας εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Που σημαίνει ότι με την ίδια ποσότητα αντί για ένα, ας πούμε, εμβολιάζονται 150 παιδιά. Και μάλιστα πιο φθηνά από ποτέ. Είναι λίγο αυτό;

«Ηθικές» αντιρρήσεις, είπατε;

Μόνη της έθεσε τις όποιες «ηθικές» αντιρρήσεις εγείρονται με τον καλπασμό της βιοτεχνολογίας η δρ. Τσάντερ: «Ιδού το μεγάλο πρόβλημα», είπε. «Από τη μια η νεότερη τεχνολογία, «χακάροντας» τον κώδικα των νευρώνων μπορεί να διαβάσει, με τρόπο ελάχιστα έως καθόλου επεμβατικό, τα εγκεφαλικά μας κύματα με τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ πριν. Όμως, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα πρόσφατα απέδειξε ότι αν κάποιος φοράει εγκεφαλικούς αισθητήρες και πληκτρολογήσει έναν κωδικό ασφαλείας, αυτός ο κωδικός μπορεί να υποκλαπεί μέσω των εγκεφαλικών του κυμάτων. Επίσης, με την οπτογενετική έχει επιτευχθεί η «εμφύτευση» ψευδών αναμνήσεων σε πειραματόζωα ινδικά χοιρίδια. Γι’ αυτό χρειάζεται να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όσο το πεδίο δράσης της νεότερης τεχνολογίας ανοίγει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...