310
|

Τόσκα στο Ηρώδειο από την ΕΛΣ

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 14 Ιουνίου 2015, 21:21

Τόσκα στο Ηρώδειο από την ΕΛΣ

Αλέκος Λασκαράτος Αλέκος Λασκαράτος 14 Ιουνίου 2015, 21:21

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει την Τόσκα του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, για τέσσερις παραστάσεις (14,16,17,18 Ιουνίου). Η όπερα αυτή είναι αναμφίβολα μια από τις πιο εμβληματικές και αγαπημένες του ιταλικού ρεπερτορίου. Την έχουν ανεβάσει ουσιαστικά όλες οι λυρικές σκηνές παγκόσμια, την έχουν σκηνοθετήσει σπουδαίοι σκηνοθέτες, όπως ο Φράνκο Τζεφιρέλι, και την έχουν τραγουδήσει πολλοί μεγάλοι και σπουδαίοι μονωδοί, όπως η Μαρία Κάλλας, η Άννα Νετρέμπκο, στο ρόλο της Τόσκα, ο Placindo Domingo στον ρόλο του Καβαραντόσι, και ο αξεπέραστος Tito Gobbi στο ρόλο του Σκάρπια.

Η Τόσκα είναι μία φλογερή οπερατική τραγουδίστρια ερωτευμένη με τον ιδεαλιστή ζωγράφο-επαναστάτη Καβαραντόσι. Από την άλλη, ο αρχηγός της αστυνομίας Σκάρπια είναι η προσωποποίηση της στυγερής εξουσίας. Ερωτευμένος με την Τόσκα, οδηγεί τον Καβαραντόσι στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του αλλά από ζήλια, και σχεδιάζει να κατακτήσει την Τόσκα η οποία υποκρίνεται ότι θα του δοθεί προκειμένου να σώσει τον αγαπημένο της. Όταν ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της έχει εκτελεστεί, και ενώ ο Σκάρπια ετοιμάζεται πιεστικά να την κάνει δική του, τον μαχαιρώνει και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Λεπτομέρειες για το φετινό ανέβασμα της Τόσκα από την ΕΛΣ εδώ και εδώ το σημείωμα του σκηνοθέτη. 

Εδώ ολόκληρη η όπερα με την  Μαρία Κάλλας, τον Carlo Bergonzi και τον Tito Gobbu, στην πιο ιστορική της εκτέλεση και εδώ στην επίσης έξοχη εκτέλεσή της με την Raina Kabaivanska, τον Placido Domingo και τον Sherril Milnes. Δείτε εδώ το κείμενό μας στο protagon για την Τόσκα πριν τρία χρόνια, μαζί με αποσπάσματα από αγαπημένες άριες.

Εισιτήρια από 25-80 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ.: 210 3272000), τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59, τηλ.: 210 3662100) & online στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr. Πληροφορίες εδώ)

Τα εισιτήρια για την παράσταση της Κυριακής 14/6 έχουν εξαντληθεί!

Το protagon.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News