340
|

“Περί ζώων. Με λογική και συναίσθημα” (Ψυχογιός)

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 25 Ιουνίου 2011, 08:04

“Περί ζώων. Με λογική και συναίσθημα” (Ψυχογιός)

Λίνα Παπαδάκη Λίνα Παπαδάκη 25 Ιουνίου 2011, 08:04

Τα ζώα όπως και ο άνθρωπος δρουν και αντιδρούν με το ένστικτο. Με το αναλλοίωτο της συμπεριφοράς και το μεταβαλλόμενο των εξωτερικών τάσεων που τη διαμορφώνουν. Σε περιόδους πίεσης και αδιεξόδου, όπου η λογική βάλλεται, ο άνθρωπος καταφεύγει στον άνθρωπο (φίλος) και τα ζώα (φίλος).

Θέλει ένα ζεστό δέρμα να χαϊδέψει, μια ματιά προσηλωμένη στα μάτια του και χωρίς τη βουή των λόγων, ένα νεύμα. Η επικοινωνία με τα ζώα στηρίζεται στην αποκαλυπτική γνωριμία.

Το βιβλίο Περί ζώων, με λογική και συναίσθημα (εκδόσεις Ψυχογιός) φτιάχθηκε για να αποκωδικοποιήσει την αλληλένδετη και φορές άνιση σχέση. Στην εισαγωγή του η καθηγήτρια του Παντείου Άννα Λυδάκη – που μαζί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο επιμελήθηκαν την έκδοση – σημειώνει ότι «τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν, να διεκδικήσουν, ν’ απαιτήσουν μία καλύτερη μεταχείριση» και τονίζει πως το ανθρώπινο δίκαιο βασίστηκε στην ιεράρχηση των ειδών, στην ανωτερότητα του λευκού έναντι του έγχρωμου (ρατσισμός), στην κατωτερότητα της γυναίκας (σεξισμός)  και βέβαια, στον υποβιβασμό και στην εκμετάλλευση των ζώων, που θεωρήθηκαν όντα χωρίς ψυχή και συνείδηση, ανίκανα να αισθανθούν και να συναισθανθούν.

Για την ανισότητα των γήινων όντων μιλά το βιβλίο. 53 κείμενα, ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων συγκεντρώθηκαν από μία δημοσιευμένη ιδέα του προηγούμενου Αυγούστου στο Βήμα Ιδεών και έχουν βαλθεί να μας κάνουν καλύτερους.

Ανάμεσά τους ο Βασίλης Βασιλικός που αποκαλύπτει το ποίημα που έγραψε σε ηλικία οχτώ χρονών, παιδάκι της Κατοχής. Ο Γιώργος Χρονάς που σκέφθηκε να γράψει μια τραγωδία που θα παίζουν μόνο ζώα. Η Μαρία Χούκλη που αναρωτιέται αν θα γινόταν ποτέ συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων σε τηλεοπτική εκπομπή prime– time. Ο Θεοδόσης Τάσιος που χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς ερώτηση με τους Τυραννόσαυρους και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης που ξορκίζει τον μαύρο γάτο, εξηγώντας ότι  «άπαξ και τον αποκτήσεις εθίζεσαι, ίσως επειδή πολλές φορές η εικόνα του είναι μια αντανάκλαση του ιδίου του εαυτού σου». Κι αυτό νομίζει ότι είναι το μυστικό όλων όσοι αποκτούν κατοικίδια, τα έχουν για να τους μιλούν «σαν να απευθύνονται σε έναν άλλον εαυτό τους».

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για φιλοζωικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News