1465
| ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ INTIMENEWS

Τσίπρας: «Δημοψήφισμα για εκλογή Προέδρου από τον λαό»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 00:10

Τσίπρας: «Δημοψήφισμα για εκλογή Προέδρου από τον λαό»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 00:10

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Είπε επίσης ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ’ αυτού. Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι τις προθέσεις του σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί.

Το κεφάλαιο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Οπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Οταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική. «Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» εξηγεί.

«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολιάζει ακόμη. Ερωτηθείς εάν σκέφτεται δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οχι, διότι αυτό δεν προβλέπεται από το συνταγματικό νομοθέτη».

Για τις φήμες που υπήρξαν ότι ο ίδιος το σκέφτεται, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Συμβουλευτικά ενδεχομένως, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη. Η θεσμικά ορθή διαδικασία θα ήταν να συμφωνήσουμε ο καθένας να καταθέσει τις προτάσεις του και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί την απλή αναλογική, ώστε να πάμε στην επόμενη εκλογή η οποία έχει και ένα χαρακτήρα κρίσιμο σε σχέση με τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν», συμπλήρωσε.

Τι έζησε ως Πρωθυπουργός

Σε ερώτηση για το τι έμαθε από τον ενάμιση χρόνο πρωθυπουργίας του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Το να είναι κανείς κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που νομίζεις.

Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα σ’ αυτή την καρέκλα, χωρίς εμπειρία βεβαίως, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, πέρασα στιγμές πολύ μεγάλης αγωνίας αλλά και στιγμές πολύ μεγάλης ευφορίας και λαϊκής ανάτασης. Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, τουλάχιστον μετά τη δικτατορία. Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης. Πέρασα, συμπυκνωμένα, στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα, Αριστερό και προοδευτικό είναι ό,τι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για τη διαπραγμάτευση, την έξοδο από το Ευρώ, τη συμφωνία με τους Θεσμούς

Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Η συζήτηση για το κόστος της διαπραγμάτευσης είναι αστήρικτη. Συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17.5% του ΑΠΕ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. Οι τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές. Θα πέσουν στην οικονομία μας 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Οι τράπεζες μας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με επιτυχία και είμαστε σήμερα η καλύτερα προφυλαγμένη οικονομία στην ευρωζώνη. Προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους αδύναμους. Προφανώς είχαμε Plan Β. Είχαμε ζητήσει εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit. Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους αδύναμους. Οταν ρωτήθηκε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”». Οπως είπε έγινε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Ενας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του. Δεν ήταν ο μόνος λόγος – ήταν και η δική μου επιλογή, το όραμά μου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Θα ήταν τραγικές οι συνέπειες για τα στρώματα που εμείς υποστηρίζουμε – όχι γι’ αυτούς που έβγαζαν τα χρήματα από τη χώρα στο εξωτερικό. Ηταν θεωρητικό το σχέδιο, στην πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη σε όσα λέει. Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες. Εξάλλου, δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί. Η στρατηγική της Κίνας, για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την δική μας για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ. Η συμφωνία στο δημοψήφισμα ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση. Πετύχαμε συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση για 3 χρόνια. Ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Δεν ήταν αυτή η επιλογή. Επιλογή ήταν η συμφωνία. Στο δημοψήφισμα μας υποσχέθηκαν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μια εβδομάδα για να αποφασίσει ο κόσμος χωρίς πίεση. Προχώρησαν σε ενέργειες που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στα capital controls, συμπλήρωσε. Είχαμε επαφή με τους Αμερικανούς. Μπάρακ Ομπάμα και Τζακ Λιού είχαν δείξει ενδιαφέρον, δεν το κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι για το θέμα αυτό διαφωνεί οκτώ χρόνια με τον Σόιμπλε». Οπως αποκάλυψε, ο Μπάρακ Ομπάμα του είχε πει αμέσως μετά το δημοψήφισμα: «Εχεις ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο, είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να σε αμφισβητήσει. Το κακό είναι ότι οι εταίροι σου θα σου βάλουν πολύ δύσκολα», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η συμβουλή που μου έδωσε ο Ομπάμα ήταν: “Να κρατήσεις την ψυχραιμία σου”». Παραδέχθηκε, επίσης, ότι είχε συνομιλίες και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αλλά είπε ότι δεν του έδινε συμβουλές για τη διαπραγμάτευση, απλώς συνομιλούσαν.

Αλλα σημαντικά σημεία της συνέντευξης

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι, ουσιαστικά, παρέλαβε καμένη γη και μία χώρα με ανεργία στο 26% και υπεραμύνθηκε της αλλαγής στάσης που επέδειξε ο ίδιος, προωθώντας και ολοκληρώνοντας ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή του Ελληνικού και η επικείμενη του Αστέρα Βουλιαγμένης. «Αριστερή πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αριστερό από αυτό και καλώντας, αν υπάρχει ακόμα πιο αριστερή πρόταση, να του την παρουσιάσουν».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε –ουσιαστικά, καλύπτοντάς τον- ότι ο Θεόδωρος Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά, για το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για τις προσδοκίες που δημιούργησε όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που μας στήριξαν, είχαν επίγνωση ότι θα δώσουμε μια μάχη και προφανώς θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό και πολλές από τις δεσμεύσεις μας δεν θα μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε. Αυτό που επιθυμούσαν ουσιαστικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν να διεκδικήσει η Ελλάδα το δίκιο της στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «αυτό ακριβώς και κάναμε». Ο Πρωθυπουργός αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας είπε: «Σωστά εκτιμήσαμε τη λάθος πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη, αλλά ίσως δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι η δική μας αποφασιστικότητα δεν θα είχε αποτέλεσμα». «Περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις λιγότερες δυνατόν πληγές. Για πρώτη φορά υπάρχουν πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν νιώθω ότι έχω αλλάξει σε ό,τι αφορά το αξιακό μου περιεχόμενο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «πολλές φορές πρέπει να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική επιλογή, να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να αποφασίζεις το εφικτό». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχει πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των συσχετισμών.

Οπως υποστήριξε η κυβέρνηση «έχει βρει τον βηματισμό της, λύνοντας τα προβλήματα συλλογικά. Εχουμε λύσει χρόνια προβλήματα. Προχωρήσαμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκολλήσαμε έργα με δημόσιο όφελος όπως τους πέντε οδικούς άξονες. Δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας να ανταγωνιστούμε σε επίπεδο φορολογίας και εργασιακού κόστους τη Βουλγαρία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές, και ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει ένα πρώτο διάστημα σταθερής φορολογίας είναι ένα πρώτο βήμα».

Τι δήλωσε για τις τηλεοπτικές άδειες
  • Οι 4 τηλεοπτικές άδειες κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ετσι προκύπτουν οι 4 άδειες.
  • Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ανέφερε: «Διαχειριστήκαμε, παράλληλα, δύο μεγάλες κρίσεις. Την οικονομική και την προσφυγική. Ροές 6.000 και 7.000 ανθρώπων ημερησίως. Η ΝΔ φώναζε αλλά εμείς αποφασίσαμε ότι μόνη λύση είναι η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. Αλλιώς, θα μας μετέτρεπαν σε αποθήκη ψυχών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...