201
Από παλαιότερη συγκέντρωση συνταξιούχων για τα αναδρομικά | INTIMEnews

«Πολιτική η απόφαση» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 07:58
Από παλαιότερη συγκέντρωση συνταξιούχων για τα αναδρομικά
|INTIMEnews

«Πολιτική η απόφαση» για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 07:58

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων μπαίνει την Τρίτη καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά  της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Το ύψος των αναδρομικών θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5-3,9 δισ. ευρώ και τα ποσά  αντιστοιχούν στις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015. Η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις, σε βάθος χρόνου (πιθανότατα πενταετίας με σημείο εκκίνησης το 2021).

Στα αναδρομικά περιλαμβάνονται δώρα (καλοκαιριού, Χριστουγέννων, Πάσχα) όπως και οι επικουρικές συντάξεις.

Αφορούν τους συνταξιούχους πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 του 2012.

Οπως εξήγησε στην «Κοινωνία Ωρα MEGA» ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει τα νομικά ζητήματα της απόφασης, ωστόσο «η τελική απόφαση θα είναι πολιτική».

Περισσότερο ευνοημένοι θα είναι οι υψηλοσυνταξιούχοι που είχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπούρλος «η πλειονότητα των συνταξιούχων κάτι θα πάρει από τη διαδικασία αυτή».

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους θα δώσει λύση στο θέμα των αναδρομικών με πολιτική απόφαση η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...