361
Πανηγύρια τέλος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα |

Πανηγύρια τέλος, με απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 15:04
Πανηγύρια τέλος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα
|

Πανηγύρια τέλος, με απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 15:04

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων (εδώ) του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, έγινε γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε επισήμως την απαγόρευση όλων των πανηγυριών και των αντίστοιχων τοπικών εκδηλώσεων προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνα για τυχόν διασπορά του κορονοϊού, φαινόμενα συνωστισμού.

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλιας αποφασίστηκε να υπάρξει εισήγηση προς την κυβέρνηση να σταματήσουν οι τοπικές εκδηλώσεις και παράλληλα να αυξηθούν οι έλεγχοι ειδικά στα σημεία εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η  Επιτροπή εισηγείται:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στον διεθνή αρερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης, από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παράλληλα ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ηδη το Σαββατοκύριακο, όπως είπε ο κ. Πέτσας,  έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

Από τις 15 Ιουλίου εξάλλου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο  και από τις 22 Ιουλίου από τη Σουηδία.

Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.