699
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πολιτική ατζέντα: Η ώρα των προγραμμάτων και τα βήματα ως την κάλπη

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 26 Φεβρουαρίου 2023, 09:48
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πολιτική ατζέντα: Η ώρα των προγραμμάτων και τα βήματα ως την κάλπη

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 26 Φεβρουαρίου 2023, 09:48

Ολα δείχνουν ότι με την ψήφιση από τη Βουλή δύο τελευταίων νομοσχεδίων – για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία και τους νέους (School bullying) και τη στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό, κλείνει ο κοινοβουλευτικός κύκλος της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Ηδη κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μάθουμε τον χρόνο των εκλογών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ημερομηνία της 9ης Απριλίου έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί το αργότερο ως τις 10 Μαρτίου από την ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  

Η αναβολή του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης Τρίτης και η σύγκλησή του την Παρασκευή 3 Μαρτίου, παράλληλα με την πύκνωση των δημοσίων παρεμβάσεων του ιδίου, επιβεβαιώνουν ότι πλησιάζει ο χρόνος ανακοίνωσης του χρονοδιαγράμματος  των εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Protagon, οι υπουργοί έχουν ήδη ενημερωθεί για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις ενώ στο οικονομικό επιτελείο δόθηκε οδηγία να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με έμφαση στα ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη και να κλειδώσει τις προγραμματικές θέσεις που αφορούν στους μισθούς του Δημοσίου και τους φόρους για την επόμενη τετραετία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την εξαγγελία της αύξησης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τη σταδιακή μείωση συντελεστών του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και κλάδους που θα γίνει σε βάθος τετραετίας και θα αποτελεί απάντηση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βάρος των προγραμματικών θέσεων για την κοινωνική και οικονομική πολιτική πέφτει στους υπουργούς Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα και στον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

«Καλύτερες Ημέρες» θα λέγεται το πρόγραμμα της ΝΔ

Παράλληλα στο πρόγραμμα της ΝΔ για «Καλύτερες Ημέρες» (όπως τιτλοφορείται στο προσχέδιο του) θα περιληφθούν οι θέσεις που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2024, και η αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού των επόμενων ετών που θα συμβάλει μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Αλλωστε, σε αυτό έδωσε βάρος ο κ. Μητσοτάκης στις δύο τελευταίες του παρεμβάσεις, στο Περιστέρι και στη βράβευση του προσωπικού του ΕΣΥ στην εκδήλωση που έγινε στον Ευαγγελισμό.

Οι αναμετρήσεις της άνοιξης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία των εκλογών -για την ακρίβεια της πρώτης κάλπης που θα στηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής- πριν επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Ο χρόνος από την ημερομηνία της διάλυσης της Βουλής μέχρι την εκλογές που θα αναδείξουν το νέο κοινοβουλευτικό σώμα, που αποτελεί και το χρόνο της επίσημης προεκλογικής περιόδου όπως ορίζουν οι συνταγματικές διατάξεις μπορεί να είναι κατ΄ελάχιστο 21 ημέρες και μέγιστο 30 ημέρες.

Οι συνταγματικοί αυτοί περιορισμοί καθορίζουν ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του Πρωθυπουργού.

Το επικρατέστερο σενάριο, είναι να συγκαλέσει το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο έως τις 9- 10 Μαρτίου, να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και στη συνέχεια να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία θα υπογράψει το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής (το οποίο θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο) καθορίζοντας και την ημερομηνία των εκλογών.

Ο πρώτος γύρος

Στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τα κόμματα θα αντικατασταθεί ο υπουργός Εσωτερικών και ενδεχομένως και ο υπουργός Δικαιοσύνης με υπηρεσιακούς υπουργούς που θα είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Ο Πρωθυπουργός θα εξακολουθήσει να ηγείται της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως και οι υπουργοί που θα παραμένουν στις θέσεις τους. 

Ο δεύτερος γύρος

Αν μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και το γύρο των διερευνητικών εντολών που θα δώσει κατά σειρά στους αρχηγούς του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου κόμματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου, με νέο Διάταγμα, θα ορίσει χρόνο διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και συγκεκριμένα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης που ψήφισε η Βουλή το 2019.

Στην ουσία πρόκειται για νέες εκλογές (και όχι δεύτερο γύρο). Σε αυτή την περίπτωση θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό -ανώτατο δικαστικό- και υπουργούς. Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν μπορεί να είναι και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης σε διάφορους τομείς για τον ορισμό των οποίων θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...