848
|

«Πόλεμο» από τις μυστικές υπηρεσίες καταγγέλλει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 21:30

«Πόλεμο» από τις μυστικές υπηρεσίες καταγγέλλει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 21:30

Σε μια καταγγελία που έχει προκαλέσει αίσθηση, προέβη ο αμερικανός πρόεδρος. Μετά τις κατηγορίες του για διαρροή «ψευδών ειδήσεων» και «φρενίτιδα θεωριών συνωμοσίας και τυφλού μίσους» από τα Μέσα Ενημέρωσης, ο ίδιος κατηγόρησε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι διαρρέουν παράνομα πληροφορίες σε Μέσα ενημέρωσης για επαφές του επιτελείου του με τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν παρακρατήσει ευαίσθητες πληροφορίες από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθότι ανησυχούν για επικίνδυνες διαρροές από το Λευκό Οίκο, όπως μετέδωσε η «Wall Street Journal», επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος. Οι αξιωματούχοι -τόσο εν ενεργεία όσο και εν αποστρατεία -που μίλησαν στην εφημερίδα είπαν ότι η απόφαση της απόκρυψης πληροφοριών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον θαυμασμό που έχει δείξει ο Τραμπ για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του.

Δεν είναι γνωστό -προς το παρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα- σε πόσες περιπτώσεις οι μυστικές υπηρεσίες έχουν κρύψει στοιχεία από τον κ. Τραμπ. Οπως γράφηκε, σε κάποιες περιπτώσεις τα παρακρατηθέντα δεδομένα αφορούν πηγές και κατασκοπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών. Οι πηγές της WSJ επισήμαναν πως οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν παρακρατήσει πληροφορίες από προέδρους, όμως πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτό γίνεται, διότι δεν εμπιστεύονται την εχεμύθεια του πλανητάρχη.

Οπως σημείωσε η εφημερίδα, η στάση των μυστικών υπηρεσιών αντανακλά τη βαθιά δυσπιστία που τρέφουν προς τον κ. Τραμπ, λόγω των επαφών ορισμένων συνεργατών του με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά και λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του προέδρου απέναντί τους.

Την Τρίτη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, Μάικλ Φλιν, παραιτήθηκε υπό τη σκιά δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να έχει μιλήσει κρυφά με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον για κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Στη συνέχεια όμως, ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε τον κ. Φλιν και κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες πως διαρρέουν εσκεμμένα έγγραφα που βλάπτουν τον Λευκό Οίκο.

Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο του διευθυντή που επιβλέπει και συντονίζει το έργο όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, η υπόθεση Φλιν έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για επαφές της ομάδας Τραμπ με τη Μόσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», κατά την προεκλογική περίοδο συνεργάτες του νυν προέδρου είχαν τακτικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Την Τετάρτη, μετά την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι οι απόρρητες πληροφορίες έχουν δοθεί παράνομα από τις “μυστικές υπηρεσίες” σαν γλυκά. Αυτό δεν αρμόζει στην Αμερική».

Ο κ. Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στους NYT την Πέμπτη, σημειώνοντας πως όσοι κάνουν διαρροές θα «πιαστούν».

«Οι διαρροές, ακόμα και οι παράνομες διαρροές απόρρητων [στοιχείων], είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ουάσιγκτον επί χρόνια. Οι υπό κατάρρευση ‘New York Times’, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Τα φώτα έχουν επιτέλους πέσει στους άθλιους που διαρρέουν. Θα πιαστούν», προσέθεσε.

Η επίθεση του Τραμπ, πάντως, στις μυστικές υπηρεσίες δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αν και είχε προσπαθήσει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. «Είμαι 1.000% μαζί σας» είχε δηλώσει στην πρώτη του επίσκεψη στο αρχηγείο της CIA, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση που είχε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του για την εμπλοκή της Ρωσίας σε κυβερνοεπιθέσεις που έγιναν στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Αμερικής επισήμανε τότε σε αξιωματούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ότι νιώθει μεγάλο σεβασμό για τη CIA, ενώ αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε διαμάχη με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών. Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε μια κυβερνητική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός λέγοντας στους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε ότι τους αγαπάει και τους στηρίζει πλήρως. Και ότι τους σέβεται.

Eίναι δεδομένο ότι αυτό το σίριαλ θα έχει πολλές συνέχειες…

«Παρέλαβα χάος»

Την υπογραφή την επόμενη εβδομάδα νέου διατάγματος για τη μετανάστευση, το οποίο «θα προστατεύει πλήρως τις ΗΠΑ», προανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι κληρονόμησε «μια χαοτική κατάσταση» στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπεραμυνόμενος του απολογισμού της διακυβέρνησής του, έναν μήνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα.

«Κληρονόμησα μια χαοτική κατάσταση. Πρόκειται για το χάος», επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος κάνοντας λόγο για θέσεις εργασίας που «χάθηκαν από τη χώρα μας, στο Μεξικό και αλλού», αλλά και για «καταστροφή» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε επίσης λόγο για «ανεντιμότητα» του Τύπου, τονίζοντας ότι μιλάει απευθείας στους Αμερικάνους, καθώς και ότι «πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας δεν λένε την αλήθεια». «Το επίπεδο της ατιμίας των ΜΜΕ είναι εκτός ελέγχου» τόνισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, διέψευσε τις αναφορές περί συνεχών επαφών τον περασμένο χρόνο μεταξύ της ομάδας εκστρατείας του και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως επίσης τις συζητήσεις μεταξύ του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του κι ενός ρώσου διπλωμάτη.

«Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε για τη Ρωσία, είναι ψευδείς οι πληροφορίες, κατασκευασμένες προκειμένου να ανταμειφθούν οι Δημοκρατικοί για την ήττα που υπέστησαν και ο Τύπος που παίζει το παιχνίδι» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει το ζήτημα των «εγκληματικών διαρροών», που οδήγησαν στην παραίτηση του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...