462
Μία γυναίκα με μαντίλα διαδηλώνει κατά των αντιμεταναστευτικών πολιτικών. «Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ», γράφει το πανό | REUTERS/Ringo Chiu

Απάντηση στον Τραμπ: Ημέρα Xωρίς Mετανάστες στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 17:35
Μία γυναίκα με μαντίλα διαδηλώνει κατά των αντιμεταναστευτικών πολιτικών. «Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ», γράφει το πανό
|REUTERS/Ringo Chiu

Απάντηση στον Τραμπ: Ημέρα Xωρίς Mετανάστες στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 17:35

Η κυβέρνηση  (διοίκηση, αν προτιμάτε) Τραμπ έχει εξαπολύσει έναν άτυπο πόλεμο κατά των παράτυπων μεταναστών της χώρας. Αλλά πώς θα ήταν οι ΗΠΑ χωρίς τους μετανάστες που δεν έχουν βγάλει χαρτιά; Ή χωρίς τους μετανάστες που υποστηρίζουν όσους μετανάστες δεν έχουν βγάλει χαρτιά; Ή χωρίς τους εστιάτορες που έχουν προσλάβει μετανάστες;

closed
«Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους και πελάτες μας θα παραμείνουμε κλειστοί την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2017. Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό της άξιας κοινότητάς μας για την Ημέρα Χωρίς τους Μετανάστες. Οι επιχειρήσεις μας δεν θα επιβίωναν χωρίς τους μετανάστες»

Αυτή την πραγματικότητα θα ζήσουν για ένα 24ωρο κάποιες πόλεις των ΗΠΑ σήμερα, Πέμπτη (και Τσικνοπέμπτη για τους ομογενείς μας). Μικρά και μεγάλα εστιατόρια, κάποια καταστήματα, ακόμη και κάποια σχολεία, θα παραμείνουν κλειστά καθώς οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι απεργούν κατά των αντιμεταναστευτικών πολιτικών που εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ. Θα διαδηλώσουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να απελαθούν από τη χώρα.

Η διοργάνωση της «Ημέρας χωρίς μετανάστες» άρχισε ανοργάνωτα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από μεμονωμένα πρόσωπα που σκέφτηκαν να δώσουν στον Τραμπ  μία γροθιά στο στομάχι. «Χωρίς έγγραφα, κάτοικοι, πολίτες, μετανάστες όλου του κόσμου. Ας ενωθούμε. Κύριε πρόεδρε, χωρίς εμάς και χωρίς την υποστήριξή μας η χώρα θα παραλύσει», γράφει η σχετική αφίσα.

Οταν ανακοίνωσαν και μεγάλα ονόματα της μαγειρικής ότι θα συμμετάσχουν στο «μποϊκοτάζ», πήραν θάρρος και πιο μικρές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, τελικά, στην απεργία συμμετέχουν καταστήματα από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια και το Σικάγο, μέχρι το Χιούστον και το Οστιν.

Κάποια εστιατόρια θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό και θα σερβίρουν μενού που θα αφιερώνεται στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες. Αλλα, όπως επτά καταστήματα της αλυσίδας Blue Ribbon στη Νέα Υόρκη, θα κλείσουν εντελώς. Τα εστιατόρια του λατινοαμερικανού Τζον Αντράντε θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά χωρίς κουζίνα, προτρέποντας τους πελάτες να φέρουν το δικό τους πιάτο φαγητό. «Ως λατίνος ιδιοκτήτης, συμπαραστέκομαι σε όλους τους μετανάστες εργαζόμενούς μου», δήλωσε ο ίδιος στο Facebook.

«Είμαστε όλοι ένας», δήλωσε και ο αμερικανοϊσπανός σεφ Χοσέ Αντρές, που έχει τιμηθεί με δύο αστέρια Μισελέν. Σε υποστήριξη προς τους εργαζόμενους θα κλείσει πέντε από τα εστιατόριά του, όπως ανακοίνωσε. «Δεν πρέπει να μαχόμαστε ο ένας τον άλλον, πρέπει να εργαζόμαστε μαζί για να βοηθάμε να πηγαίνει η χώρα μπροστά».

Ο ίδιος άλλωστε βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη με τον αμερικανό πρόεδρο. Ο διακεκριμένος σεφ αρνήθηκε να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Trump Hotel της Ουάσινγκτον εξαιτίας των προσβλητικών δηλώσεων που έκανε ο Τραμπ κατά των Μεξικανών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Και ο Τραμπ κατέθεσε αγωγή εναντίον του, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων για αθέτηση συμβολαίου.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 11 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Pew Research Center, περίπου το 9% των εργαζόμενων στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης το 2014 ήταν παράτυποι μετανάστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...