494
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε στο κλαμπ του πρώτου όπου αντιμετώπισαν την κρίση με τη Βόρεια Κορέα | REUTERS/Carlos Barria

Μια κρίση εθνικής ασφάλειας που σιγοβράζει στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 12:45
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε στο κλαμπ του πρώτου όπου αντιμετώπισαν την κρίση με τη Βόρεια Κορέα
|REUTERS/Carlos Barria

Μια κρίση εθνικής ασφάλειας που σιγοβράζει στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 12:45

Η παραίτηση του Μάικλ Φλιν, συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ (εκτός αν ήταν ξαφνική καρατόμηση από έναν απρόβλεπτο σε όλα του πρόεδρο) θέτει το πολύ σοβαρό ζήτημα της χαοτικής και εντελώς πρόχειρης προσέγγισης από τον Λευκό Οίκο και την ηγετική του ομάδα του ζητήματος της εθνικής ασφαλείας της χώρας.

Τα μηνύματα, που άρχισαν να έρχονται πριν ακόμη αναλάβει ο Τραμπ αλλά και από τις πρώτες ημέρες της θητείας του είναι πολλά και ανησυχητικά.

Πριν αναλάβει ο Τραμπ, το Reuters έγραφε ότι αδιαφορούσε για την καθημερινή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες. Το presidential daily brief, ένα καθημερινό ενημερωτικό δελτίο με άκρως απόρρητες αναφορές και εκτιμήσεις για όλα τα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, είναι το υποχρεωτικό ανάγνωσμα όλων των προέδρων. Ρεπορτάζ σημειώνουν ότι και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τραμπ δεν του δίνει τη δέουσα σημασία.

Ο νέος πρόεδρος ήταν σε ανοιχτή σύγκρουση -αρκετά ασυνήθιστη και αυτή- με τη CIA για το ζήτημα της παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογές. Δεν απέφυγε τα σχόλια ούτε όταν την επομένη της ορκωμοσίας επισκέφθηκε τα κεντρικά της υπηρεσίας.

Επιπλέον ένα κλίμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας διακατέχει και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που στελεχώνεται από ανώτερους υπαλλήλους από όλο το φάσμα των υπηρεσιών και φορέων ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας. Τη Δευτέρα, οι New York Times έγραφαν ότι η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη για τη νέα κατάσταση υπό τον νέο πρόεδρο.

Διόλου καθησυχαστικό είναι ότι ο Στιβ Μπάνον, ο άνθρωπος πίσω από τα fake news και τη διάχυτη μισαλλοδοξία του ιστότοπου Breitbart και βασικός σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ,  τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο στο Συμβούλιο εκτοπίζοντας ακόμα και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος θα καλείται πλέον στο Συμβούλιο κατά περίσταση.

mar-a-lago
Η ανάρτηση του θαμώνα του κλαμπ: οι δύο ηγέτες και οι επιτελείς τους χειρίζονται την είδηση του βορειοκορεατικού πυραύλου σε κοινή θέα

 

 

 

Τελευταίο, αλλά κατά τα φαινόμενα όχι έσχατο φαινόμενο, η απίστευτη αμεριμνησία με την οποία ο Τραμπ αντιμετώπισε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα νωρίς της Κυριακή (ώρα Ελλάδος, αργά το Σάββατο στις ΗΠΑ).

Ο ίδιος βρισκόταν στο ιδιόκτητο κλαμπ Mar-a-lago στη Φλόριντα όπου δειπνούσε με τον καλεσμένο του, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντσο Αμπε. Εκεί τους βρήκε η είδηση της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου – ένα ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα και τους δύο ηγέτες.

Οπως έγραψε στο Facebook θαμώνας του κλαμπ (ανέβασε μάλιστα και φωτογραφίες που αργότερα έσβησε μαζί με τον λογαριασμό του) οι σύμβουλοι του Τραμπ, αλλά και του Αμπε, μαζεύτηκαν μαζί και άρχισαν να συσκέπτονται για την απάντηση της Ουάσινγκτον στην δοκιμή. Καμία κίνηση εκ μέρους τους να αποσυρθούν σε ασφαλή χώρο για να συζητήσουν το θέμα, καμία μέριμνα για διακριτικότητα, όλα υπό τα βλέμματα (και τα αυτιά) των θαμώνων, που έστω και αν πληρώνουν 200.000 δολάρια το χρόνο για να χρησιμοποιούν το κλαμπ δεν σημαίνει ότι μπορούν να είναι άθελα τους παρόντες σε τέτοιες διαδικασίες.

Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική εθνικής ασφαλείας ως θέαμα, σχολιάζουν οι New York Times: άλλη μια πρωτιά από αυτή την απίστευτη προεδρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...