385
Ελεγχος πιστοποιητικών ανοσίας ή αρνητικού τεστ σε αστικό λεωφορείο στη Ρώμη | REUTERS/Yara Nardi

Σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:12
Ελεγχος πιστοποιητικών ανοσίας ή αρνητικού τεστ σε αστικό λεωφορείο στη Ρώμη
|REUTERS/Yara Nardi

Σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:12

Τη στιγμή που η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζονται για την εφαρμογή του υποχρεωτικού, καθολικού εμβολιασμού, η Ιταλία αυξάνει τους περιορισμούς σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ετσι, οι ανεμβολίαστοι στην Ιταλία δεν θα έχουν από σήμερα, Δευτέρα, πρόσβαση στο σινεμά, το θέατρο, τις συναυλίες και σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ούτε με αρνητικό rapid ή PCR, σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ.

Τη μοναδική εξαίρεση από τη ρύθμιση αποτελούν όσοι νόσησαν και θεραπεύτηκαν πρόσφατα από τη λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι έχουν επίσης δικαίωμα πρόσβασης στην κάρτα ανοσίας που χορηγείται στους εμβολιασμένους.

Το βασικό πάσο, το οποίο χορηγείται έπειτα από αρνητικό διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR), θα γίνεται δεκτό από τη Δευτέρα μόνο για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας, το αεροπλάνο ή τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, ενώ θα απαιτείται και για τις τοπικές μετακινήσεις (μετρό, λεωφορείο και τοπικά τρένα).

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και μόνο στη Ρώμη, και το πρώτο πρόστιμο των 400 ευρώ που επιβλήθηκε αφορούσε έναν 50χρονο που κατέβηκε από το λεωφορείο χωρίς πάσο, κοντά στην Πιάτσα ντελ Πόπολο, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Corriere della Sera. «Δεν το έχω διότι θα εμβολιασθώ τις επόμενες μέρες», δικαιολογήθηκε.

Αυτό το Σαββατοκύριακο τέθηκε σε ισχύ και η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στη Ρώμη, κυρίως στους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Η Ιταλία, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, έχει μέχρι σήμερα καταγράψει 134.000 θανάτους. Ακόμη και αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τις τελευταίες μέρες αυξανόμενος, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με γειτονικές της χώρες, καταγράφοντας 15.000 και 20.000 νέα κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου το 85% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η εκστρατεία για την τρίτη, ενισχυτική δόση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών.

Το βασικό πάσο εισήχθη στη χώρα τον Αύγουστο και εξασφάλιζε πρόσβαση στα σινεμά, στο θέατρο, στα μουσεία και στα εστιατόρια. Τον Οκτώβριο έγινε υποχρεωτικό για όλους τους εργασιακούς χώρους.

Από σήμερα, το σούπερ πάσο, που χορηγείται αποκλειστικά στους εμβολιασμένους και τους πρόσφατα αναρρώσαντες, θα απαιτείται για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες και στους κλειστούς χώρους στα εστιατόρια.

Αντίθετα, το βασικό πάσο είναι αρκετό για να καθίσει κάποιος στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων ή για να πιει έναν καφέ όρθιος στο μπαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...