436
Οι τρεις Ρώσοι που βρέθηκαν από τους Ισπανούς νεκροί στη βίλα τους στην Κόστα Μπράβα: ήταν η οικογένεια του ολιγάρχη Σεργκέι Προτοσένια (δεξιά) | Social media

Πανδημία «αυτοκτονιών» Κροίσων στην αυλή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:00
Οι τρεις Ρώσοι που βρέθηκαν από τους Ισπανούς νεκροί στη βίλα τους στην Κόστα Μπράβα: ήταν η οικογένεια του ολιγάρχη Σεργκέι Προτοσένια (δεξιά)
|Social media

Πανδημία «αυτοκτονιών» Κροίσων στην αυλή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 16:00

Νέα τροπή, πολιτική κατά τη βρετανική Mail Online, παίρνει η φρικιαστική υπόθεση του σφαγιασμού μίας ρωσικής ζάπλουτης οικογενείας στην Ισπανία.

Το στόρι είναι το εξής: ο ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Προτοσένια πετσόκοψε με τσεκούρι τη γυναίκα του και την έφηβη κόρη του προτού αυτοκτονήσει δι’ απαγχονισμού στον κήπο της επαύλεως που διατηρούσε η οικογένεια στη φημισμένη από τουριστικής απόψεως Κόστα Μπράβα.

Η γνωμάτευση των ισπανών αστυνομικών είναι ότι πρόκειται για περίπτωση διπλού φόνου και συνακόλουθης αυτοκτονίας του φονιά, ωστόσο ο γιος του ρώσου Κροίσου, ο 18χρονος Φέντορ, που απουσίαζε, εμφανίστηκε και διατείνεται ότι ο πατέρας του ήταν ανίκανος να διαπράξει τέτοιο έγκλημα εις βάρος της συζύγου του και της κόρης του. Η εκδοχή του γιου είναι ότι ο πατέρας του λάτρευε τη μητέρα και την αδελφή του και ότι όλοι τους δολοφονήθηκαν από αγνώστους.

Ο νεαρός είπε ότι δεν γνωρίζει, βέβαια, «τι έγινε εκείνο το βράδυ», καθ’ όσον αυτός βρισκόταν στη Γαλλία, ωστόσο είναι βέβαιος ότι ο πατέρας του δεν είναι ο δολοφόνος της μάνας του και της αδελφής του. Δύο φίλοι της οικογενείας συμμερίζονται και αυτοί την εκδοχή του Φεντόρ. Το γενικότερο πλαίσιο πάντως υποστηρίζει εμμέσως την εξήγηση που έδωσε ο γιος (και κληρονόμος) του Προτοσένια. Διότι το να είσαι ρώσος ολιγάρχης τη σήμερον ημέρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Μία σειρά από επιχειρηματίες που άλλος λίγο και άλλος περισσότερο συνδέονταν με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν άσχημο τέλος προσφάτως. Γύρω από το θέμα υπάρχουν υποψίες που αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοεξουδετρώνονται. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, ο Προτοσένια, υπήρξε πρόεδρος της Novotek, μίας ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου. Ο Κροίσος δεν άφησε κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, όπως συνηθίζουν οι αυτόχειρες, ούτε βρέθηκαν τα αποτυπώματά του στο τσεκούρι των εγκλημάτων. Επίσης, τα ρούχα του δεν είχαν καν μία κηλίδα αίματος.

Το μυστήριο παραμένει έγραψε και η Corriere della Sera, η οποία θεωρεί ότι «υπάρχει ένα ίχνος αίματος που εκτείνεται μέχρι τη Μόσχα». Λίγες μέρες πριν από τα φονικά στην Κόστα Μπράβα, το πτώμα ενός άλλου ολιγάρχη, του Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, βρέθηκε στο πολυτελές ρετιρέ του στη ρωσική πρωτεύουσα, μαζί με τα πτώματα της συζύγου του και της 13χρονης κόρης τους. Και σε εκείνη την περίπτωση επικράτησε η αστυνομική εκδοχή του διπλού φόνου και της συνακόλουθης αυτοκτονίας του φονιά. Και οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ.

Ο Αβάγιεφ ήταν πρόεδρος της Gazprombank, του οικονομικού βραχίονα της ενεργειακής Gazprom που διαχειρίζεται το ρωσικό φυσικό αέριο. Τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκαν σφαγμένοι στα σπίτια τους στην Αγία Πετρούπολη και άλλοι δύο Κροίσοι, ανώτερα στελέχη της Gazprom: ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ και ο Λεονίντ Σούλμαν. Τον θόρυβο από αυτούς τους δύο θανάτους κάλυψε ο αχός του πολέμου, όμως οι συμπτώσεις είναι πολλές, σχολίασε η Corriere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...