660
Ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή | George Vitsaras / SOOC

Πληθωρισμός παροχών από τον Τσίπρα 11 ημέρες πριν τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 14:24
Ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή
|George Vitsaras / SOOC

Πληθωρισμός παροχών από τον Τσίπρα 11 ημέρες πριν τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 14:24

Να βρει πολιτική υπεραξία στα στις πρόσφατες προεκλογικές παροχές που ο ίδιος παρουσίασε προ ημερών στο Ζάππειο επιχείρησε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, τη λεγόμενη «13η σύνταξη», τη μείωση του ΦΠΑ κλπ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα ελάφρυνσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος που θα ψηφίσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις η αντιπολίτευση.

Και υποστήριξε ότι μετά την εξάμηνη εφαρμογή τους, τα μέτρα που τέθηκαν προς ψήφιση θα αποφέρουν ακόμα «θετικότερες ειδήσεις» για την απόδοση της οικονομίας και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται θα επιτρέψει να ληφθούν «περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης» μέχρι το τέλος του χρόνου, διότι, όπως είπε, «η οικονομία μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο που θέλουμε να συνεχιστεί».

«Ηρθε η ώρα να υλοποιήσουμε μέτρα στήριξης χάρις στις δυνατότητες που μας δίνει η υπεραπόδοση της οικονομίας και στην δυνατότητα να σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη ορίζοντας τον τρόπο και τα μέσα που θα πιάνουμε στους στόχους», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επέμεινε ότι είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα «και το επαναλαμβάνω για όσους μιλούν για κόλπα και προεκλογικές παροχές, διότι η ελληνική οικονομία μας δίνει αυτή την δυνατότητα».

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το κόμμα του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ παρότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Υπάρχει μια παγωμάρα, αμηχανία, ισχνή παρουσία από την ΝΔ και μια επιχειρηματολογία και στάση που είναι και αντιφατική: από τη μια μιλάει για παροχές και λαϊκισμό και από την άλλη μας λέει ότι δεν δίνουμε ολόκληρες παροχές και ολόκληρο λαϊκισμό».

Πάντως, όπως είπε, «έστω και με διφορούμενα επιχειρήματα μου αρκεί που έρχεστε και τα ψηφίζετε παρότι δεν τα πιστεύετε διότι με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο αρχηγός σας για την επταήμερη εργασία, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και την κατάργηση των επιδομάτων, έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι των πολλών».

«Θα θέλατε αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο και την ολιγαρχία, όμως θα δοθεί, όσο είμαστε εμείς εδώ, για τις ανάγκες των πολλών. Έχουμε σχέδιο και έγνοια και θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την επόμενη μέρα για να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επουλώσουμε τις πληγές», τόνισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ –ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίαζε σε περιοδεία στη Λάρισα (εδώ)– κατέληξε: «Σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα και να ψηφίζετε τα μέτρα ελάφρυνσης που θα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απόντος του κ. Μητσοτάκη, το γάντι σήκωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ο οποίος απάντησε στον κ. Τσίπρα: «Ξέρετε ότι η αλλαγή που θα υπάρξει είναι σε αυτά τα έδρανα. Εκεί θα γίνει η αλλαγή στην αίθουσα», του είπε δείχνοντας τα υπουργικά έδρανα. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε παράλληλα «εκδήλωση πανικού» τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση «εν όψει της επερχόμενες ήττας στις ευρωεκλογές».

«Ο Πρωθυπουργός μάς είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης και σε λίγες μέρες το γύρισε και είπε ότι είναι δημοσκόπηση», σχολίασε ακολούθως ο κ. Δένδιας, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «κολοβά». «Εχετε δει ποτέ προσχεδιασμένα μέτρα να ανακοινώνονται άρον άρον με έκτακτη συνέντευξη και να έρχονται εν μέρει ως νομοσχέδιο και εν μέρει ως τροπολογίες φύρδην μίγδην;», διερωτήθηκε, ενώ δήλωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο «γιατί μας νοιάζει η κοινωνία και όχι γιατί σας κάνουμε χάρη».

Νόμος του κράτους οι 120 δόσεις

Σε κάθε περίπτωση η Βουλή υπερψήφισε τη δέσμη των θετικών μέτρων για τις 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και Δήμους, όπως επίσης για τη 13η σύνταξη και τις μειώσεις στον ΦΠΑ για τρόφιμα, εστίαση, ροφήματα από το ράφι και ρεύμα-φυσικό αέριο.

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, ενώ υπερψηφίστηκαν και όλες οι τροπολογίες με τα μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός.

Επί του πολυνομοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και Δήμους υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσαν «παρών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...