407
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση στα Προπύλαια | Aris Oikonomou / SOOC

Πλήθος κόσμου στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την τραγωδία των Τεμπών

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 13:27
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση στα Προπύλαια
| Aris Oikonomou / SOOC

Πλήθος κόσμου στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την τραγωδία των Τεμπών

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 13:27

Κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στα Προπύλαια και στην πλ. Κλαυθμώνος –και παρά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να κλείσει τους σταθμούς του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο)– στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της απεργίας της 8ης Μαρτίου, η οποία προκηρύχθηκε στη σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Στη συγκέντρωση πρωταγωνιστούσαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί –άλλωστε φοιτητές ήταν πολλοί από τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα μηνύματα ήταν ευρύτερα, από το κλασικό «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», μέχρι για τις γυναικοκτονίες καθώς η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που έσπευσε στο συλλαλλητήριο είπε ότι για την τραγωδία στα Τέμπη φταίει ο καπιταλισμός. «Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα» είπε από τα Προπύλαια.

Συλλαλητήρια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με κεντρικό σύνθημα τις λέξεις «Ποτέ Ξανά», χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (INTIMENEWS)

«Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», φωνάζουν πολλοί από τους συγκεντρωμένους, που έχουν κατακλύσει αυτήν την ώρα την Εγνατία, κατεβαίνοντας στο οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα μεγάλη συγκέντρωση σε όγκο και αριθμό, πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης, με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία αλλά και εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο της απεργίας.

Με συνθήματα όπως «στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί», αλλά και «νέα νέα σου κλέβουν την ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», μαθητές κρατούν πανό διεκδικώντας να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών για το πολύνεκρο τροχαίο.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ειδικότερα, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς ξύλα, μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...