1150
Ο 31χρονος Βούλγαρος (στο μέσο) κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πληρωμένος δολοφόνος ο εκτελεστής του Γιάννη Μακρή

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 16:12
Ο 31χρονος Βούλγαρος (στο μέσο) κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πληρωμένος δολοφόνος ο εκτελεστής του Γιάννη Μακρή

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 16:12

Συμβόλαιο θανάτου –και πιθανόν είχε και άλλα και στο ενεργητικό του και… στην ατζέντα του–  είχε ο 31χρονος Βούλγαρος που κατά την εκτίμηση της αστυνομίας είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας του ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, στις 31 Οκτωβρίου του 2018 στο Πανόραμα της Βούλας.

Την Παρασκευή οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ οι Αρχές αναζητούν με διεθνές ένταλμα τον 35χρονο αδελφό του.

Οι έρευνες της Αστυνομίας δείχνουν ότι οι δύο Βούλγαροι έφτασαν στην Ελλάδα από τη Σόφια στις 12 Οκτωβρίου 2018 για να οργανώσουν το σχέδιο της δολοφονίας.

Αλλαξαν πολλά αυτοκίνητα, που νοίκιαζαν από γραφεία, αλλά και ξενοδοχεία στην περιοχή της Γλυφάδας. Ολο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαν τον Μακρή, ο οποίος φαίνεται να είχε καταλάβει πως κάποιοι τον παρακολουθούν, όπως είπε στο περιβάλλον του. Πάντως δεν πήρε ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία του.

Ο 46χρονος Γιάννης Μακρής

Ενα λάθος των δραστών ήταν αυτό που οδήγησε τους αστυνομικούς στα ίχνη των δύο δραστών. Επρόκειτο για μια απόδειξη αγοράς ρούχων από κατάστημα της περιοχής, τα οποία αγόρασαν πριν δολοφονήσουν τον επιχειρηματία, αλλά και προσωπικά είδη που ξέχασαν στο ξενοδοχείο. Η ανάλυση του βίντεο έδειξε ότι ο εκτελεστής φορούσε ακριβώς τα ίδια ρούχα.

Την μοιραία βραδιά, οι δύο δράστες είχαν νοικιάσει το αυτοκίνητο με το οποίο πήγαν στην κατοικία του Μακρή έχοντας δώσει τα πραγματικά τους στοιχεία, ενώ η διαδρομή που ακολούθησαν καταγράφηκε από κάμερες.

Εντόπισαν τον Μακρή έξω από την κατοικία του την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητο για να μεταβεί σε εκδήλωση της εταιρείας του. Ο εκτελεστής πλησίασε στο παράθυρο του συνοδηγού και πυροβόλησε εναντίον του με πιστόλι έξι φορές. Τέσσερις σφαίρες τον βρήκαν στον θώρακα, τη κοιλιακή χώρα και την ωμοπλάτη

Αν και βαριά τραυματισμένος, ο Μακρής άνοιξε την πόρτα του οδηγού και προσπάθησε να βγει έξω. Ωστόσο ο δράστης τον πυροβόλησε στον θώρακα με αποτέλεσμα να σωριαστεί νεκρός στο έδαφος.

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου 2018, οι δράστες διέφυγαν στη Σόφια. Για άγνωστο έως τώρα λόγο, πιθανόν όμως για να εκτελέσει νέο συμβόλαιο θανάτου, ο 31χρονος επέστρεψε στην Αθήνα.

Η έρευνα των Αρχών επικεντρώθηκε σε μια μικρή λίστα ατόμων που είχαν μισθώσει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, για να καταλήξει σταδιακά σε αυτά τα δύο άτομα.

Τελικά, ο 31χρονος δράστης εντοπίστηκε στη Γλυφάδα την περασμένη Τρίτη (2 Απριλίου), από αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Οταν τους αντιλήφθηκε έπεσε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε όχημα της Ασφάλειας, αλλά στη συνέχεια συνελήφθη. Πάνω του δεν βρέθηκε όπλο, αλλά κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο εκτελεστής είχε έλθει με αυτοκίνητο στην Ελλάδα, μαζί με φίλο του επιχειρηματία άσχετο με την υπόθεση, και έκλεισε δωμάτιο ξανά στο ίδιο ξενοδοχείο όπου είχε περάσει μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία.

Ειρωνικός ο εκτελεστής

Ο 31χρονος δεν είπε τίποτα για την ανθρωποκτονία στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, ενώ η συμπεριφορά του είναι εριστική, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αρχικά νόμιζε πως είχε προσαχθεί ως ύποπτος και δεν είπε τίποτα. Όταν οι αστυνομικοί τού διάβασαν το ένταλμα με την κατηγορία για ανθρωποκτονία, απάντησε στους αστυνομικούς «Για ποιον μήνα μιλάτε;» και συνέχεια «Είστε σίγουροι;»!

Όταν οι αστυνομικοί του έφεραν τις αποδείξεις έπαψε να μιλάει και δεν έχει αποκαλύψει ποιος ήταν ο εντολέας του ούτε αν έχει κάνει άλλες παρόμοιες πράξεις στο παρελθόν.

Ο Βούλγαρος είχε απελαθεί από τον Καναδά το 2016 κατηγορούμενος για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων παράνομη κατοχή και επίθεση με όπλο.

Η έρευνα της αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζεται, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βρεθεί και ο ηθικός αυτουργός. Επιπλέον η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι δράστες είναι υπεύθυνοι και για άλλες εκτελέσεις ή απόπειρες στην Ελλάδα και ειδικά αν έχουν σχέση με την πρόσφατη περίπτωση έκρηξης του παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ελληνικό σε βάρος του Αυστραλολιβανέζου έξω από γυμναστήριο.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης

Στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος δήλωσε:

«Η υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 46χρονου ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε στις 31-10-2018, έξωθεν της οικίας του στη Βούλα. Μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το οποίο είχε συγκροτήσει ειδική προανακριτική ομάδα για την εξακρίβωση του κινήτρου της ανθρωποκτονίας, των συνθηκών τέλεσης και την ανακάλυψη των δραστών, επετεύχθη η εξιχνίαση της υπόθεσης. Δράστες είναι δύο αλλοδαποί, αδέλφια, ηλικίας 31 και 35 ετών.

Μετά από αναζητήσεις, ο 31χρονος εντοπίσθηκε απογευματινές ώρες της 2-4-2019, εντός οχήματος στην περιοχή της Γλυφάδας. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και κατά την προσπάθεια διαφυγής του, εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα, ενώ και κατά την προσπάθεια δέσμευσής του αντιστάθηκε σθεναρά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη συνεχίζονται».

Για την ίδια υπόθεση, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β΄ Ιωάννα Ροτζιώκου ανέφερε:

«Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε μετά από επισταμένη, συστηματική και πολύμηνη έρευνα η ανθρωποκτονία 46χρονου ημεδαπού, που έλαβε χώρα στο Πανόραμα Βούλας, την 31-10-2018, έξω από την οικία του.

Δράστες της ανθρωποκτονίας είναι 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στη Γλυφάδα, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ο 35χρονος αδερφός του.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης σημειώνεται ότι βραδινές ώρες της 31-01-2018 και κατά τη στιγμή της επιβίβασής του θύματος στο αυτοκίνητό του, ο 31χρονος αλλοδαπός, τον προσέγγισε πεζός από την πλευρά του συνοδηγού και τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Παρά την προσπάθεια του θύματος να ξεφύγει, βγαίνοντας από το αυτοκίνητο του, ο δράστης κινήθηκε γρήγορα προς το μέρος του και τον πυροβόλησε ξανά, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση και διέφυγε μαζί με τον 33χρονο αδερφό του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επισημαίνεται, ότι οι δράστες είχαν αναχωρήσει από τη Σόφια Βουλγαρίας για την Αθήνα την 12-10-2018. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα μέχρι και την τέλεση της ανθρωποκτονίας προέκυψε ότι διέμεναν σε ξενοδοχεία και οργάνωναν το σχέδιο της ανθρωποκτονίας σε βάρος του θύματος, κατοπτεύοντας τα σημεία όπου εκινείτο το θύμα και χρησιμοποιώντας διάφορα ενοικιαζόμενα οχήματα. Μετά τη διάπραξη της συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας, οι δύο δράστες διέφυγαν για τη Σόφια Βουλγαρίας, την 01-11-2018.

Από την προανάκριση και την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του τόπου του εγκλήματος προέκυψαν χρήσιμα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα από την επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας, τον τρόπο προσέγγισης του θύματος, τη συλλογή πληροφοριών εκ μέρους των δραστών πριν από την τέλεση της πράξης, την κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, σε συνδυασμό με την πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες υποδήλωναν τόσο τον προσεκτικό σχεδιασμό των δραστών όσο και ότι επρόκειτο για «κατά παραγγελία» εκτέλεση ανθρωποκτονίας.

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος δράστης εντοπίστηκε απογευματινές ώρες της 02-04-2019 στην περιοχή της Γλυφάδας και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για τα αδικήματα της αντίστασης, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και πλαστογραφίας.

Πρωινές ώρες της 03-04-2019 οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στη συνέχεια η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στο 19ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα, όπου εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...