523
Μετανάστες με τα παιδιά τους πάνω στις γραμμές στον Σταθμό Λαρίσης | ΙΝΤΙΜEnews

Επεισόδια στα Διαβατά, κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης, ο Βίτσας όμως βλέπει μόνο «παραπληροφόρηση»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 14:22
Μετανάστες με τα παιδιά τους πάνω στις γραμμές στον Σταθμό Λαρίσης
|ΙΝΤΙΜEnews

Επεισόδια στα Διαβατά, κατάληψη στον Σταθμό Λαρίσης, ο Βίτσας όμως βλέπει μόνο «παραπληροφόρηση»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2019, 14:22

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών έφερε ξανά στο προσκήνιο σκηνές Ειδομένης, με επεισόδια στα Διαβατά και κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στον Σταθμό Λαρίσης.

Ενα διαδικτυακό κάλεσμα μέσω Facebook ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει τους μετανάστες. Σύμφωνα με ό,τι κυκλοφόρησε, καλούνταν να συγκεντρωθούν μαζικά προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τα σύνορα θα άνοιγαν και το όνειρό τους για το πέρασμα στη δυτική Ευρώπη θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα.

Στα Διαβατά η κατάσταση είναι τεταμένη από την Πέμπτη. Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν νέα επεισόδια έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου (δείτε κάτω τα βίντεο από seleo.gr).

Γυναίκες συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν όταν κάποιοι σήκωσαν στα χέρια τους ένα κοριτσάκι και χρησιμοποιώντας το ως ασπίδα, το έριξαν πάνω στους αστυνομικούς.

Παρά τον αστυνομικό κλοιό που έχει στηθεί, πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να συρρέουν στα Διαβατά με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί η φήμη που κυκλοφόρησε μέσω Facebook ότι θα περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι προσπάθησαν να φτάσουν στον καταυλισμό μέσα από χωράφια και ρέματα.

Ανάλογη εικόνα και στον Σταθμό Λαρίσης όπου οικογένειες μεταναστών έχουν κάνει κατάληψη στις σιδηροδρομικές γραμμές απαιτώντας να ταξιδέψουν προς τη βόρεια Ελλάδα. Τα δρομολόγια των τρένων έχουν διακοπεί και με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες ότι η μετάβαση στον προορισμό τους θα γίνει μόνο με λεωφορεία.

Κατά πληροφορίες, κάποιοι από τους μετανάστες ξεκίνησαν ακόμα με τα πόδια, περπατώντας  κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως, Δημήτρης Βίτσας, εκτίμησε ότι ο αργότερο μέχρι το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί (τόσο στα Διαβατά, όσο και στον Σταθμό Λαρίσης), ενώ ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Βίτσας αποκάλεσε του εξεγερμένους θύματα παραπληροφόρησης, κυρίως διακινητών, «οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα», καλώντας τους να επιστρέψουν «στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, κάλεσε τους μετανάστες να μην ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και να μην χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, μόνο και μόνο  επειδή κάποιοι διακινητές του πούλησαν ψεύτικές ελπίδες.

«Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα, ούτε θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον Σταθμό Λαρίσης», ξεκαθάρισε η υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...