348
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο | Reuters/Pool/File Photo

Πιστοποιητικό εμβολιασμών στην ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης από την Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 10:34
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν τον περασμένο Οκτώβριο
|Reuters/Pool/File Photo

Πιστοποιητικό εμβολιασμών στην ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης από την Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 10:34

Επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας στην πρόεδρο της Κομισιόν να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19».

Το περιεχόμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού αποκάλυψε το Playbook του Politico. Και όπως έγινε αργότερα γνωστό οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –«τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ.

Στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Και τονίζει ότι μολονότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει επιπλέον ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Στη συνέχεια της επιστολής του προς τη γερμανίδα αξιωματούχο, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού PLF (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) μας έδειξε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι «ανυπομονεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση». Προσθέτει ακόμη ότι ελπίζει να «επιτύχει γρήγορα μια κοινή κατανόηση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ένα «έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του» και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, πράγμα που θα σήμαινε «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...