354
Νέες συμβάσεις για 800 γιατρούς ζητά από το υπουργείο Υγείας ο ΠΙΣ | Shutterstock

ΠΙΣ: Κάντε τώρα νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 18:39
Νέες συμβάσεις για 800 γιατρούς ζητά από το υπουργείο Υγείας ο ΠΙΣ
|Shutterstock

ΠΙΣ: Κάντε τώρα νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2020, 18:39

Ελλειψη οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και ανεπαρκή αριθμό συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Με επίσημη επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία αναφέρει τα προβλήματα, ζητά την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων με 800 γιατρούς.

Η επιστολή του ΠΙΣ

«Εχθές εστάλησαν σε όλους τους Ιατρούς της χώρας σημειώματα από τον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τον όγκο της εργασίας τους, όπως αυτός αποτυπώνεται στην έκδοση συνταγών προς τους ασθενείς. Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα σημειώματα αυτά, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπάρχουν υπερβάσεις στον αριθμό των συνταγών και παράλληλα δεν εμφανίζονται υπερβάσεις στους μέσους όρους ανά συνταγή, είναι ότι ο αριθμός των ιατρών που συνταγογραφούν είναι μικρότερος του αναγκαίου.

Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με την έλλειψη οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και με τον ανεπαρκή αριθμό συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Καθώς βρισκόμαστε στη χρονική στιγμή της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID, η οποία όπως έχουν αναγνωρίσει και διεθνή ΜΜΕ, σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών κατ’ οίκον από το σύνολο των ιατρών της χώρας, που λειτούργησαν ως ανάχωμα της προσέλευσης των ασθενών στα Νοσοκομεία, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, να διοργανωθεί άμεσα και αποτελεσματικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εντός των επομένων μηνών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα.

Η αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή για τη νέα προσπάθεια, που πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής αν ξεκινήσει από μηδενική βάση και στηριχθεί στην εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος της χώρας μας, που διαθέτει μεγάλο αριθμό ειδικών ιατρών, πληθώρα ιδιωτικών δομών και διαρκείς σχέσεις αμεσότητας μεταξύ ιατρών και ασθενών.

Η επόμενη προσπάθεια μπορεί να είναι επιτυχής, εφόσον διασφαλίσει την ελεύθερη επιλογή ιατρού και ενσωματώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τον επιστημονικό πλούτο της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώτο βήμα, θα ήταν σκόπιμο να υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελία σας που εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο του 2019, για επιπλέον συμβάσεις περίπου 800 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.  Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, ώστε να είναι επιτυχής και η απόκρουση τυχόν δευτέρου κύματος της πανδημίας, παραμένουμε στη διάθεσή σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...