364
Ο Μπρουνό Λεμέρ έσπευσε να απολαύσει τον πρώτο καφέ στο «Cafe des Phares» στην πλατεία της Βαστίλης, καθώς η εστίαση άνοιξε μετά το lockdown του κορονοϊού | REUTERS/Christian Hartmann

Πικρός (πρώτος) καφές για τον Λεμέρ: Στο 11% η ύφεση στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 15:55
Ο Μπρουνό Λεμέρ έσπευσε να απολαύσει τον πρώτο καφέ στο «Cafe des Phares» στην πλατεία της Βαστίλης, καθώς η εστίαση άνοιξε μετά το lockdown του κορονοϊού
|REUTERS/Christian Hartmann

Πικρός (πρώτος) καφές για τον Λεμέρ: Στο 11% η ύφεση στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 15:55

Υστερα από εβδομάδες «λουκέτου» λόγω κορονοϊού, τα περίφημα παρισινά καφέ και εστιατόρια άνοιξαν την Τρίτη και υποδέχτηκαν, με κανόνες, τους πρώτους πελάτες. Ενας από αυτούς ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος έσπευσε το πρωί να απολαύσει τον καφέ του στο «Cafe des Phares», στην πλατεία της Βαστίλης. Ομως αυτή η ξεχασμένη απόλαυση ήταν το μόνο θετικό της ημέρας για τον γάλλο πολιτικό.

Η οικονομία της Γαλλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11% το 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού και οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο κ. Λεμέρ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του RTL.

Η Γαλλία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου και άρχισε να αίρει τους περιορισμούς μετά τις 11 Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εστίαση, ένα από τα βασικά συστατικά της γαλλικής οικονομίας, έβαλε μπρος στις 2 Ιουνίου και ενώ έχει ήδη χαθεί σχεδόν η μισή σεζόν.

Τα περίπου 300.000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια που άρχισαν να δέχονται πελάτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση από το ταμείο αλληλεγγύης της κυβέρνησης έως το τέλος του χρόνου για να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους.

Τα εστιατόρια άνοιξαν την Τρίτη στο Παρίσι (REUTERS/Benoit Tessier)

«Δεχτήκαμε ισχυρό πλήγμα από τον ιό, πήραμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των γάλλων πολιτών, αλλά η οικονομία πρακτικά σταμάτησε για τρεις μήνες», παραδέχτηκε ο Λεμέρ.

«Θα το πληρώσουμε χάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης» είπε, προσθέτοντας ότι οι νέοι υπολογισμοί προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% αντί του 8% σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη.

«Ακόμη κι αν είναι σκληρό να το ακούει κανείς μια μέρα που ο ήλιος λάμπει και τα καφέ ανοίγουν ξανά, τα πιο δύσκολα, σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, είναι ακόμα μπροστά μας» είπε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα εξάλλου, κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να αποφύγει μια σειρά χρεοκοπιών στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και αναζητά αγοραστές για τις μεγάλες αλυσίδες Camaieu, Conforama και La Halle, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε ήδη αυτόν τον μήνα πακέτα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο τουρισμός και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Δήλωσε ότι ετοιμάζονται προτάσεις για τον κλάδο της αεροδιαστημικής που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν οι κλάδοι των start-up και των οικοδομών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...