316
Eνα από τα σχέδια του ουρανοξύστη που επικαλύπτεται από άλγη τα οποία θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα γύρω από το κτίριο | Desi(tect)ure

«Πράσινες» πόλεις και κτίρια που κολυμπούν

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 13:03
Eνα από τα σχέδια του ουρανοξύστη που επικαλύπτεται από άλγη τα οποία θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα γύρω από το κτίριο
|Desi(tect)ure

«Πράσινες» πόλεις και κτίρια που κολυμπούν

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 13:03

Η οικοδομική δραστηριότητα υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής, που θα γίνει στο Άμστερνταμ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα παρουσιαστούν και ιδέες για την κατασκευή φιλικών στο περιβάλλον μεμονωμένων κτιρίων αλλά και μεγάλης έκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων ή άλλων κατασκευών.

Oπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, ανάμεσα στα περίπου 550 νέα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και ορισμένα που έχουν αμιγώς οικολογικό χαρακτήρα. Ένα από αυτά αφορά την δημιουργία μιας μικρής πόλης γύρω από το αεροδρόμιο του Οσλο η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκεί θα κινούνται μόνο ηλεκτρικά αυτόνομα οχήματα. Μάλιστα η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει αποφασίσει να στηρίξει όπως μπορεί το εγχείρημα αυτό.

Υπάρχει επίσης φημολογία ότι στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν τα σχέδια προστασίας του λιμανιού του Χιούστον από καταιγίδες με την δημιουργία τεχνητών νησιών και μεγάλων θυρών.

Το Oslo Airport City είναι μια 100% οικολογική πόλη που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Νορβηγία

H αρχιτεκτονική εταιρεία Grimshaw που ίδρυσε ο κορυφαίος βρετανός αρχιτέκτονας Νίκολας Γκρίμσο έχει προτείνει την κατασκευή κατοικιών στην Ολλανδία οι οποίες θα μπορούν να επιπλέουν σε περίπτωση που η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών προκαλέσει μεγάλης έκτασης πλημμύρες.

Η πιο προωθημένη ιδέα που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ αφορά την κατασκευή ενός ουρανοξύστη στο Πεκίνο ο οποίος θα επικαλύπτεται από άλγη! Η ιδέα είναι τα άλγη να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα βλαβερά σωματίδια που βρίσκονται στον άκρως μολυσμένο αέρα της πρωτεύουσας της Κίνας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τις καινοτόμες ιδέες που θα παρουσιαστούν στο φετινό φεστιβάλ. Οι ιδέες αυτές δείχνουν την ευρεία γκάμα των μεθόδων με τις οποίες οι αρχιτέκτονες ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών και τα προβλήματα στην βιοποικιλότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο Πολ Φιντς, διευθυντής προγράμματος του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...